Ασταθής ανάπτυξη για την Ιαπωνία

Σε τροχιά οικονομικής στασιμότητας εισέρχεται η Ιαπωνία σύμφωνα με τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της χώρας

Σε τροχιά οικονομικής στασιμότητας εισέρχεται η Ιαπωνία σύμφωνα με τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της χώρας.

Το ΑΕΠ σημείωσε οριακή άνοδο 0,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους όταν είχε καταγράψει υψηλότερο ρυθμό της τάξης του 1,3%. Οπως σημειώνουν όμως οι αναλυτές πολλά άλλαξαν στην ασιατική οικονομία από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η εσωτερική κατανάλωση, ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της Ιαπωνίας, στηρίχθηκε τους πρώτους μήνες από τα προγράμματα της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά «πράσινων» αυτοκινήτων. Ομως ελλείψει ανάλογων κινήσεων στο δεύτερο τρίμηνο η εσωτερική ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών κατέρρευσε σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,1% (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο).
Ελάχιστα πιο θετική ήταν η επίδοση της ιαπωνικής οικονομίας στο εμπόριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις 1,2% καθώς τα made in Japan προϊόντα έγιναν ακριβότερα λόγω της ανατίμησης του γουάν σε σχέση με τα βασικά νομίσματα (δολάριο και ευρώ). Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του έτους το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας επιδεινώθηκε με το έλλειμμα να ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.
Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τη γενική εικόνα της ιαπωνικής οικονομίας αφήνουν μια αχτίδα αισιοδοξίας καθώς προβλέπεται έστω και οριακή ανάκαμψη για το 2012 μετά από μια χρονιά ύφεσης (-0,8% το 2011). Όμως σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας το Τόκιο δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτε καλύτερο από μια «εύθραυστη ανάπτυξη», σημειώνει μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών της Ιαπωνίας Χιντέκι Ματσουμούρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk