Σταύρος Κίκας: Εικαστική γέφυρα Κύπρου και Ρόδου

Δεν είναι μόνο μια έκθεση ενός Κυπρίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Ρόδου. Η παρουσίαση της δουλειάς του Σταύρου Κίκα _ γιατί περί αυτού ο λόγος _ στον πολιτιστικό χώρο του νησιού σηματοδοτεί την επανασύσφιξη των μακρόχρονων σχέσεων της Κύπρου και της Ρόδου, καθώς επίσης και την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων ανταλλαγών των δύο νησιών στους τομείς των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Μουσείου, Δρ. Νικόλας Φρόνας

Δεν είναι μόνο μια έκθεση ενός Κυπρίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Ρόδου. Η παρουσίαση της δουλειάς του Σταύρου Κίκα _ γιατί περί αυτού ο λόγος _ στον πολιτιστικό χώρο του νησιού σηματοδοτεί την επανασύσφιξη των μακρόχρονων σχέσεων της Κύπρου και της Ρόδου, καθώς επίσης και την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων ανταλλαγών των δύο νησιών στους τομείς των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Μουσείου, Δρ. Νικόλας Φρόνας.

Από την Πέμπτη 9 Αυγούστου, λοιπόν, και μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2012, ο μινιμαλιστικός κόσμος του καλλιτέχνη ο οποίος, σημειωτέον, έχει στο ενεργητικό του διακρίσεις όπως στην 1η ετήσια ανοιξιάτικη έκθεση Βενετίας, θα βρει θέση στην Πινακοθήκη Ρόδου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Με τίτλο «Απεικάσματα φωτός», η έκθεση του Σταύρου Κίκα είναι αντιπροσωπευτική της πορείας ενός καλλιτέχνη με έργα του να βρίσκονται σε σημαντικά δημόσια κτίρια της Κύπρου.

«Πρόκειται για 48 έργα μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων δουλεμένα με μολύβι και καρβουνάκι», εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, κριτικός και ιστορικός τέχνης, Αθηνά Σχινά τηλεφωνικά κάνοντας ένα διάλειμμα από το στήσιμο της έκθεσης. «Είναι έργα που, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τίτλος τους, διαπνέονται από την αίσθηση του φωτός. Είναι επίσης δίσημα καθ’ ότι έχουν έντονη φυσική και μεταφυσική διάσταση. Αναφέρονται, δηλαδή, όχι μόνο στο φυσικό αλλά και στο πνευματικό φως».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Αθηνάς Σχινά, ο καλλιτέχνης αντλεί τα βιώματά του από την καθημερινότητα, τα στάχυα, τους αγρούς, τον τρόπο που κινούνται τα κύματα και τα ρινίσματα μαγνητισμού. «Ο εικαστικός του λόγος είναι μινιμαλιστικός και έχει μια υπέρ – χρονικότητα», σημειώνει η ίδια για την έκθεση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Ο Σταύρος Κίκας πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής από τη ζωγράφο Νίτσα Χατζηγεωργίου και ακολούθως φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Δημοσθένη Κοκκινίδη από το 1990 μέχρι το 1995. Παράλληλα παρακολούθησε τα εργαστήρια χαρακτικής, αγιογραφίας και ψηφιδωτού στην ίδια σχολή. Το 2002 του απονεμήθηκε το 1ο βραβείο «Κυπρίου ζωγράφου της 3ης χιλιετίας».

Παράλληλα με την έκθεση του Κίκα και επίσης στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της Πινακοθήκης Ρόδου, λειτουργεί στη νέα πτέρυγα του Νεστωρίδειου Μελάθρου (οδός Ι. Δ. Π. Νεστωρίδη) του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου η έκθεση «Αναμνήσεις» του ζωγράφου Andrea Valleri μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Σταύρος Κίκας
Απεικάσματα φωτός
Κτήριο Δημοτικής Πινακοθήκης (Πλ. Σύμης 2, Μεσαιωνική Πόλη)
9 Αυγούστου – 19 Οκτωβρίου 2012

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk