«Μαντόνα, σώσε μας από τον Πούτιν»!

«Είμαστε πιο ελεύθερες από όσους μας διώκουν. Εμείς μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε, αυτοί κρατούν τα στόματά τους κλειστά, είναι μαριονέτες»: με αυτά τα λόγια επέλεξε να ολοκληρώσει την απολογία της, την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσίδα Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, μέλος της φεμινιστικής πανκ-ροκ κολεκτίβας Pussy Riot. Το «έγκλημα» που οδήγησε την ίδια και δύο ακόμη μέλη του συγκροτήματος ενώπιον της ρωσικής Δικαιοσύνης; Μόλις 51 δευτερόλεπτα μιας αντι-πουτινικής «πανκ προσευχής» που τραγούδησαν εισβάλλοντας τον περασμένο Φεβρουάριο στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μόσχας.

«Είμαστε πιο ελεύθερες από όσους μας διώκουν. Εμείς μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε, αυτοί κρατούν τα στόματά τους κλειστά, είναι μαριονέτες»: με αυτά τα λόγια επέλεξε να ολοκληρώσει την απολογία της, την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσίδα Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, μέλος της φεμινιστικής πανκ-ροκ κολεκτίβας Pussy Riot. Το «έγκλημα» που οδήγησε την ίδια και δύο ακόμη μέλη του συγκροτήματος ενώπιον της ρωσικής Δικαιοσύνης; Μόλις 51 δευτερόλεπτα μιας αντι-πουτινικής «πανκ προσευχής» που τραγούδησαν εισβάλλοντας τον περασμένο Φεβρουάριο στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μόσχας. Σε μια χώρα που ο πολιτικός ακτιβισμός μετά βίας δεν θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα, αυτός ο αυθόρμητος, ενδεχομένως παιδαριώδης, αλλά σίγουρα προκλητικός τρόπος διαμαρτυρίας δεν θα μπορούσε να μείνει ατιμώρητος – αυτό που μάλλον δεν περίμεναν οι τρεις νέες γυναίκες είναι ότι η υπόθεσή τους θα εθεωρείτο ικανή να καθορίσει ακόμη και το πολιτικό μέλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Παναγιά Παρθένα, απάλλαξέ μας από τον Πούτιν!» τραγούδησαν οι Pussy Riot φορώντας τις διάσημες πια πολύχρωμες «μπαλακλάβες» τους και σκαρφαλώνοντας στην Αγία Εδρα του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άνδρες ασφαλείας εφόρμησαν στον ναό για να τις πετάξουν έξω κακήν κακώς.

Οι Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, Μαρία Αλιόκινα και Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς και δύο ακόμη γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στο περιστατικό αλλά δεν έχουν συλληφθεί ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν κατά της συνταγματικά «μαγειρεμένης» – και αναμενόμενης τότε – επανεκλογής του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας.
Τώρα το «πανκ τρίο» αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και τρία χρόνια, κατηγορούμενο για χουλιγκανισμό και υποκίνηση σε θρησκευτική βία. Με τον ρώσο εισαγγελέα Αλεξέι Νικιφόροφ να δηλώνει ότι οι τρεις γυναίκες «παραβίασαν τις παραδόσεις της χώρας μας» και τον Πατριάρχη Κύριλλο, ένθερμο υποστηρικτή του προέδρου Πούτιν, να διακηρύσσει ότι οι Pussy Riot «εκτελούν έργο του Σατανά», είναι εμφανές ότι η πανκ κολεκτίβα έδωσε νέα ορμή στο κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Ρωσία.
Για τις ίδιες το ζητούμενο δεν είναι η τεχνική αρτιότητα στη μουσική ούτε διεκδικούν καλλιτεχνικά εύσημα για τα τραγούδια τους: πατώντας καλά επάνω στα βήματα της πανκ ιδεολογίας, αξιώνουν να ακουστεί η φωνή τους, να ταρακουνήσουν το κατεστημένο, να μιλήσουν στον ψυχισμό της εκάστοτε κοινωνίας. Εξάλλου, όπως λένε και οι ίδιες, οι Pussy Riot είναι περισσότερο μια ιδέα παρά ένα μουσικό συγκρότημα: εμφανίζονται με πολύχρωμα φορέματα και κολάν και φορούν πάντα μάσκες του σκι για να κρύψουν την ταυτότητά τους.
Πάντως η απήχησή τους διογκώνεται: η δίκη τους χαρακτηρίστηκε η πιο σημαντική πολιτική δίκη στην ιστορία της Ρωσίας, τα αντικαθεστωτικά μπλογκ στη Ρωσία έχουν πάρει «φωτιά» και πλήθος διάσημων καλλιτεχνών σε όλον τον κόσμο – από τη Μαντόνα και τον Στινγκ ως τους Franz Ferdinard και τους Red Hot Chili Peppers – συμμετέχουν στην εκστρατεία για την απελευθέρωση των τριών γυναικών. Τι τις έκανε τόσο σημαντικές; Η απάντηση ίσως κρύβεται στα λόγια της Σαμούτσεβιτς στη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης την περασμένη εβδομάδα: «Οταν μιλάμε για τον Πούτιν, δεν εννοούμε μόνο τον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, εννοούμε όλο το σύστημα που αυτός έχει δημιουργήσει» είπε.
Απεταξάμην τον πολιτικό ακτιβισμό
«Πουλάει Ορθοδοξία αντί για δημοκρατία»

«Ο Πούτιν καταστέλλει τον πολιτικό ακτιβισμό προσποιούμενος τον υπερασπιστή της Ορθόδοξης Εκκλησίας» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ντέιβιντ Σάτερ, συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου Χάντσον και πρώην ανταποκριτής των «Financial Times» και της «Wall Street Journal» στη Μόσχα.

Πώς οδηγηθήκαμε στη σύλληψη και στη δίκη των τριών μελών των Pussy Riot;
«Πρώτα απ’ όλα γιατί το καθεστώς, που είναι ολοένα πιο ασταθές, γίνεται περισσότερο καταπιεστικό και φοβάται την ελευθερία έκφρασης. Χρησιμοποιεί την Ορθόδοξη Εκκλησία για να αποκτά τη νομιμότητα που του λείπει. Ο Πούτιν πάντα φωτογραφίζεται περικυκλωμένος από ιερείς και παρευρίσκεται σε όλες τις θρησκευτικές τελετές. Παρουσιάζεται ως υπερασπιστής της Ορθοδοξίας αφού δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής της δημοκρατίας ούτε έχει κάποια άλλη ιδεολογία στην οποία μπορεί να βασίσει την εξουσία του. Αυτές οι κοπέλες έδειξαν το πώς ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ορθοδοξία και το καθεστώς υποστήριξε ότι η ενέργειά τους δήθεν στρεφόταν κατά της Εκκλησίας».

Πόσο επικίνδυνος είναι ο πολιτικός ακτιβισμός στη Ρωσία σήμερα;
«Είναι επικίνδυνος επειδή επί 12 χρόνια δεν υπήρχαν πολλά ανάλογα φαινόμενα. Επειτα από τόσα χρόνια ο κόσμος έχει βαρεθεί τα ίδια πρόσωπα στην πολιτική, έχει κουραστεί από τη διαφθορά και την ανομία. Ολοι στη Ρωσία γνωρίζουν ότι αυτό το καθεστώς αποτελείται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων η οποία μονοπωλεί την εξουσία και την ιδιοκτησία. Ολα τα πολιτικά κινήματα, εκτός από εκείνα της κυβέρνησης, εγείρουν ζητήματα που απειλούν το καθεστώς, το οποίο δεν επιθυμεί το είδος του ακτιβισμού των Pussy Riot. Είναι μια καλή ευκαιρία για τη ρωσική κυβέρνηση να εκφοβίσει τον λαό».
Οι κατηγορούμενες

Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς

Τέχνη και σεξ
Η 29χρονη Γεκατερίνα χαρακτήρισε τη δίκη των Pussy Riot το ξεκίνημα μιας «εκστρατείας αυταρχικών, καταπιεστικών μέτρων για την αποδυνάμωση του πολιτικού ακτιβισμού και την πρόκληση φόβου στους πολίτες». Αν και προγραμματίστρια στο επάγγελμα, η μεγάλη της αγάπη είναι η τέχνη. Σύμφωνα με τον πρώην καθηγητή της στη Σχολή Φωτογραφίας στη Μόσχα, όπου σπούδασε, «η τελική της εργασία υπήρξε μία από τις καλύτερες στην ιστορία της σχολής». Αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γκέι και άλλων σεξουαλικών μειονοτήτων.
Μαρία Αλιόκινα
Η οργισμένη
Η 24χρονη «οργισμένη» της παρέας. Οταν ρωτήθηκε αν καταλαβαίνει το κατηγορητήριο απάντησε: «Δεν καταλαβαίνω την ιδεολογική πλευρά της ερώτησης. Δεν καταλαβαίνω σε ποια βάση κάνετε δηλώσεις για τα κίνητρά μου. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να δώσω εγώ εξηγήσεις για αυτά». Μητέρα ενός μικρού παιδιού, σπουδάζει Δημοσιογραφία και Δημιουργική Γραφή. Η φράση της «νόμιζα ότι η Εκκλησία αγαπούσε όλα τα παιδιά της αλλά αγαπάει μόνο όσα πιστεύουν στον Πούτιν» έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα
Η «σατανική ιδιοφυΐα»
Ο εισαγγελέας την παρουσίασε ως τη «σατανική ιδιοφυΐα» των Pussy Riot – μάλιστα ρώτησε μάρτυρες αν η συμπεριφορά των συγκατηγορουμένων της άλλαξε αφότου τη γνώρισαν! Η μόλις 22 ετών φοιτήτρια Φιλοσοφίας είναι πανέμορφη και ακτιβίστρια «από κούνια». Με τον σύζυγό της Πιότρ Βεζίλοφ, ο οποίος τώρα προσέχει την τετράχρονη κόρη τους, συμμετείχαν στην καλλιτεχνική κολεκτίβα Βόινα (Πόλεμος) που το 2008 έστησε ένα σεξουαλικό όργιο σε μουσείο της Μόσχας διαμαρτυρόμενη για την εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην προεδρία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk