Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά και στη… ζωή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν είναι αλάνθαστη. Τουλάχιστον δύο φορές ένα ολυμπιακό μετάλλιο άλλαξε κάτοχο εξαιτίας της. Πριν από τέσσερα χρόνια στο «Πεκίνο 2008» ο αμερικανός σούπερμαν της κολύμβησης Μάικλ Φελπς κέρδισε κατά… φαντασίαν τον Σέρβο Μίρολαντ Τσάβιτς στα 100 μ. πεταλούδα. Το ίδιο συνέβη στο «Λονδίνο 2012», με τη γερμανίδα ξιφομάχο Μπριτ Χάιντεμαν να κερδίζει ελέω «κολλημένου» ηλεκτρονικού χρονομέτρου την ημιτελική αναμέτρηση με τη Νοτιοκορεάτισσα Σιν Α Λαμ. Φυσικά ουδείς από τους παλαιότερους ξεχνάει τα (διπλά) τρία τελευταία δευτερόλεπτα στον τελικό του μπάσκετ στο «Μόναχο 1972» όπου οι Σοβιετικοί πήραν το χρυσό μετάλλιο το οποίο προηγουμένως είχαν πανηγυρίσει οι Αμερικανοί!..

Στο πλαίσιο των αγώνων ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012», καταγράφτηκε μία από τις πλέον κραυγαλές και σκανδαλώδεις… ηλεκτρονικές παρασπονδίες. Συγκεκριμένα, στα ημιτελικά του ξίφους μονομαχίας γυναικών, η νοτιοκορεάτισσα ξιφομάχος Σιν Α Λαμ επί σχεδόν μία ώρα αρνούνταν να εγκαταλείψει τον διάδρομο, διαμαρτυρόμενη με το δίκιο της για την ήττα από τη Γερμανίδα Μπριτ Χάιντεμαν με 6-5.

Τι είχε συμβεί; Ενώ το σκορ ήταν στο 5-5, το ηλεκτρονικό χρονόμετρο έδειχνε ένα δευτερόλεπτο, που σημαίνει ότι το πολύ με μία προσπάθεια για χτύπημα των δύο αντιπάλων θα έπρεπε να μηδενιστεί και να ακολουθήσει ο λεγόμενος «ξαφνικός θάνατος» διάρκειας ενός λεπτού. Ομως αυτό το 1 δευτερόλεπτο αποδείχτηκε… ατέλειωτο! Εγινε μία προσπάθεια για (εκατέρωθεν) χτύπημα και το χρονόμετρο έμεινε κολλημένο εκεί! Εγινε δεύτερη προσπάθεια και αυτό εκεί, δεν έλεγε να μηδενιστεί εξακολουθώντας να γράφει 1». Εγινε και τρίτη προσπάθεια όπου η Νοτιοκορεάτισσα δέχτηκε το έκτο και… φαρμακερό χτύπημα της Γερμανίδας. Ετσι, το ηλεκτρονικό ταμπλό έγραψε τελικά 6-5 υπέρ της Χάιντεμαν.
Το παράβολο και το «σπέσιαλ έπαθλο»
Οι Νοτιοκορεάτες διαμαρτυρήθηκαν και η Σιν Α Λαμ ξέσπασε σε λυγμούς αρνούμενη να εγκαταλείψει τον διάδρομο ώστε να συνεχιστούν οι αγώνες. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ξιφασκίας βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: να αναγνωρίσει ηλεκτρονικό λάθος, ή να δεχθεί το αποτέλεσμα που έγραψε το ταμπλό; Η τεχνική επιτροπή της ΔΟΞ που συνεδρίασε επέλεξε τελικά το δεύτερο και περίπου μία ώρα μετά τη λήξη της μονομαχίας επικυρώθηκε η νίκη της Χάιντεμαν.
Η ένσταση των Νοτιοκορεατών απερρίφθη με την αιτιολογία ότι δεν συνοδεύτηκε με το σχετικό παράβολο!.. Φυγομαχία από το κονκλάβιο της ΔΟΞ, που, προφανώς αισθανόμενο ενοχή αποφάσισε, λέει, να τιμήσει με το λεγόμενο «σπέσιαλ έπαθλο» την (αδικηθείσα) νοτιοκορεάτισσα πρωταθλήτρια, η οποία δήλωσε ότι κανένα «σπέσιαλ έπαθλο» δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο!
Στον επίμαχο αγώνα τώρα, η Σιν Α Λαμ πείστηκε τελικά να εγκαταλείψει τον διάδρομο με το καλό, αλλά ήταν πλέον αργά. Εχοντας χάσει την ψυχραιμία της, δεν ήταν σε θέση να σταθεί αξιοπρεπώς στον μικρό τελικό απέναντι στην Κινέζα Σουν Γιου Τζε. Ηττήθηκε 15-11 χάνοντας και το χάλκινο μετάλλιο…
Το φώτο φίνις στα 100 μ. πεταλούδα
Το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ευνοημένος της τεχνολογίας ήταν ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών Μάικλ Φελπς. Ο Αμερικανός ταξίδεψε στην κινεζική πρωτεύουσα με στόχο να κατακτήσει οκτώ χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, σπάζοντας το ρεκόρ (επτά χρυσά) του συμπατριώτη του Μαρκ Σπιτς που κρατούσε από τους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο. Αν το κατάφερνε, ο Φελπς, εκτός των άλλων, θα γινόταν και πλουσιότερος κατά 1 εκατ. δολάρια που υποσχέθηκε να του δώσει η χορηγός εταιρεία του Speedo.
Ο Φελπς τα… χρειάστηκε στην κούρσα των 100 μ. πεταλούδα. Το φώτο φίνις έδειξε νικητή τον Σέρβο Μίλοραντ Τσάβιτς, αλλά το ηλεκτρονικό χρονόμετρο της εταιρείας Omega, η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν επίσης σπόνσορας του Φελπς, ανέδειξε νικητή τον Αμερικανό! Οι Σέρβοι έκαναν ένσταση, καθώς η τηλεόραση έδειξε ξεκάθαρα τον κολυμβητή τους να φτάνει πρώτος στον τερματισμό. Η Omega ανακοίνωσε ότι στην κολύμβηση δεν υπάρχει φώτο φίνις και για να καταγραφεί ο τερματισμός στο ηλεκτρονικό μηχάνημα πρέπει να ασκηθεί πίεση τριών κιλών στο τοίχωμα της πισίνας, κάτι που έκανε – είπαν – πρώτος ο Φελπς με 50».58 έναντι 50».59 του Τσάβιτς. Η Διεθνής Κολυμβητική Ομοσπονδία δέχθηκε την άποψη της εταιρείας και ο Φελπς πανηγύρισε στο Πεκίνο την κατάκτηση οκτώ χρυσών μεταλλίων…
Τρία (αιώνια) δευτερόλεπτα
Το επίμαχο καλάθι του Αλεξάντερ Μπέλοφ

Στην Ιστορία έχουν μείνει επίσης τα «αιώνια» τρία δευτερόλεπτα στον τελικό του μπάσκετ ανδρών, το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, τα οποία διεξήχθησαν δύο φορές. Με τους Αμερικανούς να προηγούνται 50-49 οι Σοβιετικοί ζήτησαν από τη γραμματεία τάιμ άουτ το οποίο δεν αντιλήφθηκαν οι διαιτητές, με αποτέλεσμα να κυλήσουν τα τρία δευτερόλεπτα και οι Αμερικανοί να αρχίσουν τους πανηγυρισμούς.
Οι Σοβιετικοί διαμαρτυρήθηκαν και η γραμματεία έπειτα από διαβουλεύσεις αποφάσισε την επανάληψη των τριών δευτερολέπτων. Ο Ιβάν Εντέσκο επανέφερε την μπάλα από τη ρακέτα της ΕΣΣΔ και με μπαλιά περίπου 27 μ. βρήκε κάτω από το καλάθι τον Αμερικανών τον Αλεξάντερ Μπέλοφ, ο οποίος της άλλαξε πορεία διαμορφώνοντας το τελικό 51-50 υπέρ της ομάδας του. Οι Αμερικανοί, που δεν πίστευαν στα μάτια τους, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, δεν παρέστησαν στην απονομή των μεταλλίων, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, 40 χρόνια μετά, κάποιοι επιμένουν για χρυσό στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αμερικανός δικηγόρος Ντόναλντ Γκάλαχερ εξέδωσε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου σχετικό βιβλίο (270 σελ.), υποστηρίζοντας ότι κακώς δόθηκε τάιμ άουτ στους Σοβιετικούς και ότι υπεύθυνος για την ανατροπή ήταν ο τότε γεν. γραμματέας της FIBA Γουίλιαμ Τζόουνς. Ο Γκάλαχερ έχει πάρει συνεντεύξεις και από τους 12 αμερικανούς μπασκετμπολίστες.
Αναφερόμενος στα επίμαχα 3» υποστηρίζει ότι ο Κόλινζ με δεύτερη βολή έκανε το 50-49, οι Σοβιετικοί επανέφεραν την μπάλα και είχαν φτάσει στο κέντρο του γηπέδου όταν ο βοηθός κόουτς της ΕΣΣΔ εισέβαλε στο παρκέ διακόπτοντας το παιχνίδι και ζητώντας τάιμ άουτ χωρίς να έχει δικαίωμα. Ο αμερικανός δικηγόρος υποστηρίζει ότι την επανάληψη των 3» επέβαλε ο τότε γεν. γραμματέας της FIBA τον οποίο χαρακτηρίζει δικτάτορα. Σύμφωνα με τον Γκάλαχερ, η ένσταση των Αμερικανών εκδικάστηκε δύο μέρες μετά και απορρίφθηκε με ψήφους 3-2. Στόχος του Γκάλαχερ είναι να πείσει τη ΔΟΕ να δώσει (έστω και τώρα) χρυσό μετάλλιο και στην ομάδα των ΗΠΑ!
Για την ιστορία, ο Αλεξάντερ Μπέλοφ πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 1978, σε ηλικία μόλις 27 χρονών, από μια σπάνια ασθένεια (σάρκωμα στην καρδιά).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ