Η παρουσία δύο αδελφών στην ίδια ομάδα ή η συνεργασία τους σε αγωνιστικά δίδυμα σε διάφορα αθλήματα δεν είναι σπάνια. Αλλωστε και η Ελλάδα είχε στο Λονδίνο το κωπηλατικό ντουέτο με τους δίδυμους αδελφούς Απόστολο και Νίκο Γκουντούλα στη δίκωπο. Η περίπτωσή όμως των εικονιζόμενων Βρετανών Αλιστερ (δεξιά) και Τζόναθαν Μπράουνλι ήταν μοναδική, αφού οι δύο νεαροί από το Ντιούσμπουρι ήταν ανταγωνιστές και όχι συνεργάτες στον δραματικό αγώνα του τριάθλου. Τελικά και οι δύο μπορεί να νιώθουν ικανοποιημένοι καθώς ανέβηκαν στο βάθρο, με τον μεγαλύτερο (24 ετών) Αλιστερ να κατακτά το χρυσό μετάλλιο και να γίνεται ο πρώτος βρετανός χρυσός ολυμπιονίκης του τριάθλου και τον μικρότερο (22 ετών) Τζόναθαν να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο. Μάλιστα τα προγνωστικά ήθελαν τους αδελφούς Μπράουνλι να κατακτούν τις δύο πρώτες θέσεις – κάποιες φήμες έλεγαν ότι θα τερμάτιζαν μαζί – αλλά ένα λάθος του Τζόναθαν τον επιβάρυνε με ποινή και του στοίχισε το αργυρό μετάλλιο. Για την ιστορία, πάντως, να θυμίσουμε ότι τα άλλα αδελφικά δίδυμα των Ολυμπιακών του Λονδίνου ήταν οι Αμερικανίδες Σερένα και Βένους Γουίλιαμς, νικήτριες στο διπλό του τένις – η Σερένα και στο μονό -, οι Σλοβάκοι Πέτερ και Πάβολ Χοσόρνερ που κατέκτησαν το τρίτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο σλάλομ του κανόε, οι Βέλγοι 400άρηδες του στίβου Τζόναθαν και Κέβιν Μπορλέ, το δίδυμο της συγχρονισμένης κολύμβησης από την Αργεντινή Ετέλ και Σοφία Σάντσες, οι ισπανοί μπασκετμπολίστες Πάου και Μαρκ Γκασόλ, οι δίδυμες τουρκάλες βολεϊμπολίστριες Γκόζντε και Οζγκε Κιρντάρ και οι αμερικανοί τενίστες Μάικ και Μπομπ Μπράιαν.

***


Αυτόγραφο στο… παπούτσι
Του έδωσε… το παπούτσι στο χέρι! Οχι η σύζυγός του, Βανέσα Μπράιαντ, με την οποία είχε φτάσει στην κόψη του… χωρισμού κατηγορούμενος για βιασμό ξενοδοχειακής υπαλλήλου το καλοκαίρι του 2003, αλλά ο τυνήσιος φόργουορντ Μοχάμεντ Χαντιντάν αμέσως μετά το τέλος του αγώνα μπάσκετ ΗΠΑ – Τυνησία στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Τη στιγμή που οι παίκτες των δύο ομάδων αντάλλασσαν χειραψίες μετά το σαρωτικό 110-63 υπέρ των Αμερικανών, ο Τυνήσιος έσκυψε, έβγαλε το δεξιό παπούτσι του και το… πρόσφερε μαζί με έναν μαρκαδόρο στον Κόμπι Μπράιαντ για να βάλει αυτόγραφο!..

Η Dream Team της Βαρκελώνης
Δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 οι αντίπαλοι της… original «Dream Team» είχαν μεγαλύτερη αγωνία να τελειώσει παρά να αρχίσει το παιχνίδι με τις ΗΠΑ, ώστε να φωτογραφηθούν με τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Μάτζικ Τζόνσον, τον Λάρι Μπερντ και τους άλλους σπουδαίους άσους της κορυφαίας ομάδας μπάσκετ όλων των εποχών. Για την ιστορία, ο τότε προπονητής της Τσακ Ντέιλι δεν είχε καλέσει ούτε ένα τάιμ άουτ σε οκτώ αγώνες, ενώ ο μέσος όρος της διαφοράς στα σκορ ήταν… 43,8 πόντοι και μόνο η Κροατία του αείμνηστου Ντράζεν Πέτροβιτς (καθώς και των Τόνι Κούκοτς, Ντίνο Ράτζα) είχε ηττηθεί με 32 πόντους (117-85) στον τελικό.

Κάποτε στη Σαϊτάμα
Μια και μιλάμε για τους αστέρες του ΝΒΑ, η παρ’ ολίγον ήττα της ομάδας των ΗΠΑ στον αγώνα με τη Λιθουανία στο ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου (οι Αμερικανοί κέρδισαν τελικά 99-94) γύρισε το ρολόι του χρόνου έξι χρόνια πίσω, όταν στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006, έγινε ένα μπασκετικό θαύμα. Νίκη της ελληνικής ομάδας με 101-95 – η οποία κατετάγη στη δεύτερη θέση του κόσμου. Τέτοια ορόσημα δεν ξεχνιούνται. Προπονητής ο Παναγιώτης Γιαννάκης και μέλη της ελληνικής… ντριμ τιμ οι Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Φώτσης, Σχορτσανίτης, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Παπαδόπουλος, Κακιούζης, Χατζηβρέτας, Ζήσης, Βασιλόπουλος (οι δύο τελευταίοι δεν αγωνίστηκαν στον άθλο επί των ΗΠΑ). Στην απέναντι πλευρά σουπερστάρ και σημερινής αίγλης όπως οι Λεμπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Αντονι, Κρις Πολ και ο (ίδιος) κόουτς Μάικ Σιζέφσκι. Και το ελληνικό μπάσκετ κατέκτησε τον υψηλότερο παγκόσμιο τίτλο στην ιστορία του.

Λιμόζ, νέο κεφάλαιο
Ευκαιρίας δοθείσης, να αναφερθεί ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολυκύμαντη προσωπική ιστορία του (και ως κόουτς). Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ιστορικής γαλλικής ομάδας Λιμόζ, με συνεργάτη τον Νίκο Λινάρδο. Η Λιμόζ, άλλοτε στην κορυφή της Ευρώπης, βούτηξε στη Β’ Εθνική και αναδύθηκε το 2012 φθάνοντας και στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας. Βασικός στόχος η σταθεροποίηση της ομάδας και στη συνέχεια νέοι (ευρωπαϊκοί) ορίζοντες. Οψόμεθα.

Πώς… πέταξε το «πολυβόλο»
Ενδιαφέρον έχει μία ακόμη περίπτωση αμερικανού παίκτη ο οποίος ενώ βρισκόταν… μέσα στα πόδια τους δεν απασχόλησε τους ισχυρούς του ελληνικού μπάσκετ παρά μόνο όταν έβγαλε μάτια στο ετήσιο «summer league» του Λας Βέγκας και βρήκε συμβόλαιο στους ξακουστούς Μπόστον Σέλτικς. Ο λόγος για το «πολυβόλο» Ντιόντε Κρίστμας, πρώτο σκόρερ στην περυσινή Α1 με τη φανέλα του Ρεθύμνου, ο οποίος… παρακαλούσε για να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, αλλά οι «αιώνιοι» είχαν άλλες σκέψεις. Οταν δε ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε για να τον αποκτήσει, είχε πετάξει πια το πουλάκι, καθώς ο Κρίστμας είχε υπογράψει στους Σέλτικς και ονειρευόταν τα… Χριστούγεννα (το επώνυμό του γράφεται ακριβώς έτσι: «Christmas») στη Βοστώνη. Και μιλάμε για έναν παίκτη που πέρυσι στοίχισε στην ομάδα του… 42.000 δολάρια!
***
Καλή θεωρείται η κλήρωση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ για τον Παναθηναϊκό, που θα αντιμετωπίσει την ισπανική Μάλαγα (22/8 στο «Ροσαλέδα» και 28/8 στο ΟΑΚΑ), η οποία ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις στην Πριμέρα Ντιβισιόν την περασμένη σεζόν αλλά πλέον ταλανίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η ομάδα της Ανδαλουσίας είναι γνώριμη του προπονητή των Πρασίνων Ζεσουάλδο Φερέιρα (φωτογραφία), ο οποίος προτού αναλάβει τον ΠΑΟ τον Νοέμβριο του 2010 είχε περάσει ένα τετράμηνο στην τεχνική ηγεσία της Μάλαγα.
***
Βατή και η κλήρωση στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ για τον ΠΑΟΚ, που θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη του αυστριακού πρωταθλήματος Ραπίντ Βιέννης. Το πρώτο ματς του Δικεφάλου θα γίνει στην Τούμπα στις 23/8 και η ρεβάνς στις 30/8 στη Βιέννη. Αντιθέτως, στα βαθιά έπεσε ο πρωτάρης στα Κύπελλα Ευρώπης Ατρόμητος, που θα αναμετρηθεί με την αγγλική Νιούκαστλ (πέμπτη στην Πρέμιερ Λιγκ). Το πρώτο ματς στο Περιστέρι στις 23/8 και η ρεβάνς στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» στις 30/8. Η κλήρωση για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει στις 30/8 και του Γιουρόπα Λιγκ στις 31/8.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ