Ο Ξένιος Ζευς διπλασίασε την «ταρίφα»

«Καλλικράτη» και στις ανά τη χώρα Σχολές της Αστυνομίας, που κρίνονται πια πολλές για τον αριθμό των σπουδαστών τους, φέρνει η μεταναστευτική κρίση. Κάποιες από αυτές εξετάζεται να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά αυτή τη φορά ως κέντρα κράτησης των μεταναστών που σαρώνει καθημερινά η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» από τους δρόμους της Αθήνας. Η προσωρινή λύση που δοκιμάστηκε στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Αστυνομίας σε Ξάνθη και Κομοτηνή, μετά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών να δεχθούν τη λειτουργία αυτόνομων κέντρων κράτησης – αφού όλοι ζητούν να φύγουν οι παράνομοι από τους δρόμους, αλλά κανείς δεν τους θέλει στην περιοχή του – φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί μέχρι νεωτέρας και σε άλλες περιοχές.

«Καλλικράτη» και στις ανά τη χώρα Σχολές της Αστυνομίας, που κρίνονται πια πολλές για τον αριθμό των σπουδαστών τους, φέρνει η μεταναστευτική κρίση. Κάποιες από αυτές εξετάζεται να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά αυτή τη φορά ως κέντρα κράτησης των μεταναστών που σαρώνει καθημερινά η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» από τους δρόμους της Αθήνας. Η προσωρινή λύση που δοκιμάστηκε στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Αστυνομίας σε Ξάνθη και Κομοτηνή, μετά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών να δεχθούν τη λειτουργία αυτόνομων κέντρων κράτησης – αφού όλοι ζητούν να φύγουν οι παράνομοι από τους δρόμους, αλλά κανείς δεν τους θέλει στην περιοχή του – φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί μέχρι νεωτέρας και σε άλλες περιοχές.

Στη χώρα υπάρχουν σήμερα εννέα Σχολές της Αστυνομίας, οι τρεις από αυτές στη Θράκη. Για τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο θα εισαχθούν στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. μόνον 500 πρωτοετείς σπουδαστές – οι μισοί από πέρυσι – και 80 αξιωματικοί. Οι δευτεροετείς βρίσκονται ήδη στον δρόμο κάνοντας την πρακτική τους εξάσκηση. Ετσι, όπως εκτιμάται, οι σπουδαστές μπορούν να συγκεντρωθούν σε ορισμένες από τις υφιστάμενες σχολές και οι υπόλοιπες, μια και θα μείνουν κενές, να μετατραπούν σε κέντρα κράτησης.

Σε κέντρα κράτησης έχουν μετατραπεί ένα τμήμα της Σχολής στην Αμυγδαλέζα (285 θέσεις) και οι Σχολές σε Ξάνθη (600 θέσεις) και Κομοτηνή (1.500 θέσεις). Σε αυτές αλλά και στα κρατητήρια διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών ανά την Αττική και την υπόλοιπη χώρα κρατούνται μέχρι στιγμής συνολικά 1.800 μετανάστες, οι 200 από αυτούς από τις επιχειρήσεις-«σκούπα» που είχαν γίνει την προεκλογική περίοδο επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πρόκειται για τους συλληφθέντες που είχαν εγκατασταθεί τότε στην Αμυγδαλέζα και όταν ξεκίνησε ο «Ξένιος Ζευς» μεταφέρθηκαν πρώτοι στην Ξάνθη. Εκτοτε η Αμυγδαλέζα ξαναγέμισε, ενώ σε Ξάνθη και Κομοτηνή απομένουν κενές συνολικά περί τις 500 θέσεις, που μειώνονται ωστόσο γρήγορα, καθώς είναι καθημερινά τα δρομολόγια των ναυλωμένων από την ΕΛ.ΑΣ. τουριστικών πούλμαν από την Αθήνα. Ετσι το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι ως κέντρα κράτησης θα λειτουργήσουν δύο ή τρεις ακόμα από τις σχολές που διαθέτει η Αστυνομία σε Γρεβενά, Καρδίτσα, Νάουσα, Ρέθυμνο, Σητεία και Διδυμότειχο. Το τελευταίο, πάντως, θεωρείται πιθανότερο να συνεχίσει να λειτουργεί ως Σχολή της Αστυνομίας, καθώς και τα άλλα δύο κέντρα βρίσκονται στη Θράκη.

Αδειοι δρόμοι

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους οργισμένους – και για την απώλεια εσόδων για την τοπική κοινωνία λόγω της απομάκρυνσης των σπουδαστών – εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτές της Θράκης διαβεβαίωσε ότι «η υπάρχουσα κατάσταση στις Σχολές της Αστυνομίας στη Θράκη είναι προσωρινή». Μάλιστα, όπως τους είπε χαρακτηριστικά, «θα μου επιτρέπατε δε να προσέθετα και τη λέξη – εφόσον οι δυνατότητες που θα μας δώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι αυτές που μου έχουν ήδη λεχθεί – απολύτως προσωρινή».
Ωστόσο απουσία εναλλακτικής λύσης και καθώς η αποκατάσταση της ισορροπίας στους δρόμους της πόλης είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, οι παράνομοι μετανάστες, απ’ ό,τι φαίνεται, θα μείνουν στα υφιστάμενα κέντρα ώσπου… να φύγουν για τις πατρίδες τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαδικασίες απέλασης είναι χρονοβόρες, καθώς η πλειονότητα των κρατουμένων δεν έχει χαρτιά και δεν δίνει στοιχεία ώστε να μπει σε κάποια από τις πτήσεις «κούριερ» που φεύγουν κατά διαστήματα από την Ελλάδα κυρίως προς Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μπανγκλαντές, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους σε έρευνα που διενεργεί η Αστυνομία σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, χωρίς όμως πάντα αποτέλεσμα.
Αντίθετα, απτά αποτελέσματα παρουσιάζουν οι διαδικασίες εθελούσιου επαναπατρισμού που γίνεται μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, αλλά και των διαδικασιών αναγκαστικής επιστροφής όταν τα στοιχεία των παράνομων μεταναστών είναι γνωστά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. έτσι επέστρεψαν στις πατρίδες τους συνολικά 10.108 μη νόμιμοι μετανάστες μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2012 και η διαδικασία συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς.
Υπό τον φόβο της σύλληψης, πάντως, όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά, οι δρόμοι του κέντρου έχουν αδειάσει. Οπως παραδέχονται αστυνομικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, «αργά ή γρήγορα έπρεπε να γίνουν, αλλά για να αποδώσουν θα πρέπει να έχουν διάρκεια και να μην είναι βραχυπρόθεσμες, όπως οι προηγούμενες». Αλλωστε, όπως συμπληρώνουν, «σήμερα ένας σημαντικός αριθμός λαθρομεταναστών έχει βρει καταφύγιο σε σπίτια ή άλλους χώρους, είτε στην Αττική είτε σε διπλανούς νομούς, περιμένοντας να καταλαγιάσει ο θόρυβος και όταν μειωθεί η ένταση των ελέγχων να επιστρέψουν και πάλι στους δρόμους της Αθήνας».

Ανεργία ίσον παρανομία

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων, η κυριότερη επίπτωση του «Ξένιου Δία» ήταν η αύξηση της ταρίφας των… δουλεμπόρων. «Εκεί που ζητούσαν 2.500-3.000 ευρώ για να σε μεταφέρουν από την Τουρκία στην Ελλάδα ή από την Ελλάδα στην Ιταλία, πλέον ζητούν 5.000 ευρώ».
Σύμφωνα με τις μεταναστευτικές κοινότητες οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες προέρχονται από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Πρόκειται συνήθως για άνδρες νεαρής ηλικίας με μικρό διάστημα παραμονής στη χώρα μας, που δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν σε αίτηση ασύλου. «Είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, καθώς είναι γνωστή η κατάσταση στις χώρες τους. Ομως οι ελληνικές υπηρεσίες αίτησης ασύλου δέχονται μόνο 20 αιτήσεις την εβδομάδα, οι οποίες εξετάζονται έπειτα από πολλά χρόνια» λένε.
Την ίδια στιγμή άνθρωποι που ζούσαν νόμιμα στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «παράνομοι», καθώς η ανανέωση της άδειας παραμονής δίνεται μόνο αν είναι νόμιμα εργαζόμενοι και διαθέτουν τα αναγκαία ένσημα. «Στη σημερινή συγκυρία και με την ανεργία στα ύψη ο καθένας μπορεί να βρεθεί χωρίς δουλειά και κατ’ επέκταση χωρίς χαρτιά» λέει μετανάστης από την Αφρική που ζει και εργάζεται περίπου δέκα χρόνια εδώ.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία – το ελληνικό τμήμα της οποίας κατηγόρησε την περασμένη Πέμπτη την κυβέρνηση ότι ο «Ξένιος Ζευς» τροφοδοτεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία – κρατήθηκαν επί ώρες σε αστυνομικά τμήματα και νόμιμοι μετανάστες παρ’ όλο που έδειξαν στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν τα σχετικά έγγραφα.
Πάντως σε συνδυασμό και με την ένταση των ελέγχων στη συνοριακή γραμμή του Εβρου η ροή νεοεισερχομένων παράνομων μεταναστών τουλάχιστον σε αυτή την πλευρά της χώρας, σύμφωνα με την Αστυνομία, παρουσιάζει σημάδια κάμψης, αν και είναι πολύ νωρίς για να καταγραφεί κάποια τάση και δεν αποκλείεται να πρόκειται για συγκυριακό γεγονός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk