Προς το Αύριο

Μια νέα γενιά παραθύρων που «γεννούν» ηλεκτρική ενέργεια από το χρυσαφένιο ηλιακό φως που εισέρχεται μέσα από αυτά ανέπτυξε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Φυσικής από το Πολυτεχνείο Ντελφτ, στην Ολλανδία. Η λογική πίσω από τα «ενεργειακά» παράθυρα βασίζεται σε μια υπέρλεπτη μεμβράνη, η οποία απορροφά το ηλιακό φως και το κατευθύνει σε στενόμακρες ηλιακές κυψέλες που βρίσκονται καμουφλαρισμένες στην περίμετρο του παραθύρου.

Μια νέα γενιά παραθύρων που «γεννούν» ηλεκτρική ενέργεια από το χρυσαφένιο ηλιακό φως που εισέρχεται μέσα από αυτά ανέπτυξε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Φυσικής από το Πολυτεχνείο Ντελφτ, στην Ολλανδία.

Η λογική πίσω από τα «ενεργειακά» παράθυρα βασίζεται σε μια υπέρλεπτη μεμβράνη, η οποία απορροφά το ηλιακό φως και το κατευθύνει σε στενόμακρες ηλιακές κυψέλες που βρίσκονται καμουφλαρισμένες στην περίμετρο του παραθύρου.

Οπως περιγράφει ο νεαρός με δημοσίευσή του στο επιστημονικό έντυπο «Solar Energy Materials and Solar Cells», αν το εν λόγω σύστημα τοποθετούνταν στις μεγάλες επιφάνειες τζαμιών που «ντύνουν» γυάλινα κτίρια γραφείων και σύγχρονων κατοικιών, θα μπορούσε να προσφέρει μια ικανοποιητική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Ακόμη τονίζει ότι η αποδοτικότητα της μεμβράνης αλλάζει ανάλογα με το χρώμα της. Μια διάφανη μεμβράνη μπορεί να παράγει ως και 20 βατ/τ.μ., ισχύ που αντιστοιχεί σε αποδοτικότητα της τάξεως του 2%. Για παράδειγμα, για τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή χρειάζεται μεμβράνη διαστάσεων 4 τ.μ. Αντίθετα, μια ελαφρώς γκριζωπή ή κοκκινωπή μεμβράνη εμφανίζει ενεργειακή αποδοτικότητα συγκρίσιμη με εκείνη των εύκαμπτων ηλιακών κυψελών, η οποία αγγίζει το 9%.

«Φρένο» στο κινητό κατά την οδήγηση

Εναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε να θέσουν τέλος στην επικίνδυνη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση βρήκαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Αnna, στην Ινδία.

Ο λόγος για ένα «έξυπνο» σύστημα ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID) το οποίο ανιχνεύει πότε ο οδηγός χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του. Σε περίπτωση λοιπόν που εκείνος μιλάει ή γράφει γραπτά μηνύματα, το σύστημα «κόβει» το σήμα της συσκευής, διακόπτοντας την επικοινωνία με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Οι ειδικοί μάλιστα φρόντισαν ώστε η συγκεκριμένη δράση να επηρεάζει μόνο το κινητό του οδηγού, αφήνοντας ανέπαφες τις συσκευές των υπόλοιπων επιβατών του οχήματος. Ακόμη, υπάρχει η πρόβλεψη για την απευθείας επικοινωνία του συστήματος με τις Αρχές για την αποστολή των στοιχείων οδηγού και οχήματος, σε περίπτωση που ο οδηγός επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του κατά την οδήγηση ή να παραβιάσει το κόκκινο φανάρι.

Το εν λόγω σύστημα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προτύπου και μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν έχουν ανακοινώσει τα μελλοντικά τους σχέδια.

Μουσικό «μάτι» για τυφλούς

Ονομάζεται EyeMusic και είναι το μουσικό ηλεκτρονικό «μάτι» που έφτιαξε μια ομάδα νευροεπιστημόνων από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ και απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Η μοντέρνα ηλεκτρονική συσκευή μοιάζει με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία διαθέτουν μια κάμερα και ένα ζευγάρι ακουστικά. Η κάμερα σκανάρει ό,τι υπάρχει στο οπτικό πεδίο του χρήστη από τα αριστερά προς τα δεξιά. Στη συνέχεια το σύστημα μεταφράζει το ύψος, το χρώμα και τη φωτεινότητα των αντικειμένων που καταγράφει η κάμερα σε μουσικές νότες, ενημερώνοντας τον τυφλό χρήστη για το τι «βλέπει» κάθε φορά.

Οι νότες υψηλής τονικότητας αντιπροσωπεύουν τα ψηλά αντικείμενα, ενώ ο ήχος διαφορετικών μουσικών οργάνων αντιστοιχεί σε διαφορετικά χρώματα. Τα έντονα χρώματα από την άλλη πλευρά μεταφράζονται σε ήχους δυνατής ισχύος.

Οι ειδικοί δοκίμασαν τη συσκευή σε άτομα χωρίς προβλήματα όρασης, των οποίων έδεσαν τα μάτια. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Restorative Neurology and Neuroscience», κάτι τέτοιο επιβεβαίωσε την ευχρηστία και την άμεση κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του EyeMusic.

ΤΗΛΕΠΛΗΚΤΡΑ

Για τους χρήστες «έξυπνων» κινητών που δηλώνουν ανεπίδεκτοι ως προς τη σύνταξη γραπτών μηνυμάτων μέσω της οθόνης αφής, το φυσικό πληκτρολόγιο Spike ίσως θα μπορούσε να προσφέρει τη λύση.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη θήκη που απευθύνεται σε κατόχους iPhone, με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο QWERTY, το οποίο μπορούν να απομακρύνουν από την οθόνη τους όταν δεν το χρειάζονται. Μια κίνηση αρκεί προκειμένου το μικροσκοπικό πληκτρολόγιο να μεταφερθεί στο πίσω μέρος του κινητού. Επιπλέον, το Spike δεν χρειάζεται για τη λειτουργία του ούτε μπαταρίες ούτε σύνδεση Bluetooth: αντίθετα, είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε τα πραγματικά πλήκτρα να εφαρμόζουν ακριβώς επάνω στα εικονικά πλήκτρα της οθόνης του κινητού. Eτσι, με ένα απλό πάτημα τα πραγματικά πλήκτρα «πιέζουν» τα εικονικά και τα σύμβολα εμφανίζονται στην οθόνη.

Η ευρηματική επινόηση μάλιστα βραβεύθηκε ως ένα από τα «Τρία κορυφαία πιο καινοτόμα προϊόντα» στο πλαίσιο της έκθεσης της Ενωσης Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Συσκευών (Consumer Electronics Association – CEA) που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk