Το Επταήμερο του Διόδωρου

Τι είναι ο «μπάρμπας στην Κορώνη» μπροστά στον «πατέρα στη Βουλή»; Τίποτα δεν είναι. Δεν ξέρω γιατί ο θείος στην Κορώνη ήταν σημαντικό πρόσωπο στην παραδοσιακή πελοποννησιακή κοινωνία, σήμερα όμως το πολύ-πολύ να στείλει έναν-δύο ντενεκέδες λάδι της ομώνυμης εξαιρετικής ποικιλίας που την καλλιεργούμε σε όλα τα εδάφη της κάποτε Ενετοκρατίας – που πάλι με χρόνια, με καιρούς, πάλι δική μας θα είναι• ίσως οι Βενετσιάνοι να την είχαν δημιουργήσει με διασταυρώσεις την κορωνέικη, ο ίδιος ο Γαλιλαίος μπορεί να είχε πειραματιστεί πριν φύγει να πάει στην Πίζα.

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Εθνοπατέρες και θυγατέρες

Καμιά φορά, η σελήνη κατεβαίνει και αυτή να δροσιστεί στη σκοτεινή παραλία.

Τι είναι ο «μπάρμπας στην Κορώνη» μπροστά στον «πατέρα στη Βουλή»; Τίποτα δεν είναι. Δεν ξέρω γιατί ο θείος στην Κορώνη ήταν σημαντικό πρόσωπο στην παραδοσιακή πελοποννησιακή κοινωνία, σήμερα όμως το πολύ-πολύ να στείλει έναν-δύο ντενεκέδες λάδι της ομώνυμης εξαιρετικής ποικιλίας που την καλλιεργούμε σε όλα τα εδάφη της κάποτε Ενετοκρατίας – που πάλι με χρόνια, με καιρούς, πάλι δική μας θα είναι• ίσως οι Βενετσιάνοι να την είχαν δημιουργήσει με διασταυρώσεις την κορωνέικη, ο ίδιος ο Γαλιλαίος μπορεί να είχε πειραματιστεί πριν φύγει να πάει στην Πίζα.

Τίποτα ο μπάρμπας στην Κορώνη, ενώ ο «πατέρας στη Βουλή» μπορεί πράματα και θάματα• πρωτίστως να καταπολεμά την τρομερή νεανική ανεργία που έχει ξεπεράσει το 55% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παράδειγμα ο Βύρων Πολύδωρας: μία όλη κι όλη ημέρα Πρόεδρος της Βουλής, στις 17 Μαΐου αν θυμάμαι καλά, προσέλαβε την ιστορική εκείνη ημέρα την κυρία Μαργαρίτα Πολύδωρα ως υπάλληλό του. Και μετά τις εκλογές την επαναπροσέλαβε, αφού ως πρώην πρόεδρος δικαιούται πλέον να έχει γραφείο με έξι υπαλλήλους. Αλλά αυτός προτίμησε μία νέα και καλή – τη θυγατέρα του.
Η οποία έχει τρία μεταπτυχιακά και κατέχει τέσσερις ξένες γλώσσες, τα κινεζικά μεταξύ αυτών, διαβάζω στο «Βήμα» τη δήλωση του περήφανου πατέρα. Για τα αρχαία ελληνικά δεν υπάρχει ειδική αναφορά, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη δίδαξε ο ίδιος τη γλώσσα των προγόνων του.
Γιατί μόνο η γλώσσα έχει μείνει από εκείνα τα παλιά χρόνια – και κάτι μάρμαρα εδώ και εκεί. Δηλαδή πράγματα που δεν καίγονται• ό,τι καιγόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Πολύδωρα, την Ολυμπία, χάθηκε το 2007, τη χρονιά της μεγάλης καταστροφής της Πελοποννήσου, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, υπεύθυνος δηλαδή και για την Πυροσβεστική. Εκατομμύρια κορωνέικες ελιές και πεύκα έγιναν λαμπάδες – α, και τότε είχε στο γραφείο του ο υπουργός Βύρων Πολύδωρας όχι μόνο την πολύγλωσση και πολυμεταπτυχιακή Μαργαρίτα αλλά και την αδελφή της.
Αυθόρμητη ευγονική
Τι να πεις στους συμπατριώτες σου όταν καταστρέφεται επί υπουργίας σου και πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή του Μικρού ό,τι έφτιαξαν οι γονείς και οι παππούδες τους; Τους καλείς να υπερασπιστούν τα πανάρχαια επτά φωνήεντα της αλφαβήτου που απειλούνται από εχθρούς του έθνους. Αυτά είναι η ψυχή μας, σπίτια και λιόδεντρα ξαναγίνονται.
  • Εχει πολλά προσόντα η κόρη του Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά ο καλός πολιτικός προτάσσει πάντα το δημόσιο συμφέρον – η καλή πολιτική οικογένεια, για να ακριβολογούμε. Για τούτο και προσφέρει στον δημόσιο τομέα τα προσόντα της η θυγατέρα. Δεν πήγε να ξεπουληθεί στον ιδιωτικό τομέα όπως τόσοι και τόσοι που καθόλου δεν νοιάζονται για την πατρίδα.
Η θυγατέρα του Θεόδωρου Πάγκαλου στο Δημόσιο και αυτή, με παρόμοιες διαδικασίες• η σύζυγος του Νίκου Νικολόπουλου, του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ που έγινε διάσημος πρόσφατα επειδή παραιτήθηκε από υφυπουργός Εργασίας επειδή δεν άντεχε την άγρια τρόικα, διορίστηκε πρώτα στο γραφείο του συζύγου της στη Βουλή, μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών και απολύτως αξιοκρατικά βρέθηκε να υπηρετεί σε Εφορία της Πάτρας, όπου εντελώς συμπτωματικά κατοικεί η οικογένεια. Μάλλον πρέπει να έχει συνταξιοδοτηθεί πλέον και να απολαμβάνει τους καρπούς του μόχθου της.
Μήπως η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είχε πάρει τον γιο της για σύμβουλο όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών; Είχε εξαιρετικά προσόντα για τη θέση αυτή, το έλεγαν όλοι. Οπως και ο αδελφός της Κυριάκος ήταν καταλληλότατος για πολιτικός – ας μη γράψω «γεννημένος για πολιτικός» γιατί μπορεί να παρεξηγηθώ, ότι κατηγορώ την οικογένεια Μητσοτάκη για νεποτισμό. Οπως εξαιρετικά προσόντα έχει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κόρη του ιδρυτή του Νίκου Κωνσταντόπουλου και εγγονή πολιτευτή – φαντάζομαι υπάρχουν εκατοντάδες άλλα παραδείγματα, πέρα από τα γνωστότατα των Καραμανλή, των Παπανδρέου, των Γεννηματάδων, των Κεφαλογιάννηδων. Ο θεός της Ελλάδας φρόντισε και υπάρχει αυθόρμητη ευγονική: οι πολιτικοί έχουν άξιους απογόνους και δεν χρειάζεται να κουραζόμαστε να ψάχνουμε να βρίσκουμε από άγνωστα σόγια.

Εξι ημέρες να απολύεις
  • Τι λες στους συμπολίτες σου για τα φαινόμενα αυτά όταν η ανεργία έχει φθάσει το 23%, όταν είναι χωρίς δουλειά 1.150.000 άνδρες και γυναίκες; Τι απαντάς στους κακόπιστους που ισχυρίζονται πως παραείναι προκλητική η συμπεριφορά της πολιτικής τάξης; Δεν τους λες τίποτα, κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, αντιπαρέρχεσαι με περιφρόνηση τα ανάξια σχόλια• θα γράψουν, όσοι γράψουν, μία, δύο, τρεις, πέντε, δέκα φορές – θα βαρεθούν, θα ξεχαστεί η υπόθεση. Η θυγατέρα και ο γιος θα κρατήσουν τη θέση, θα γίνουν σεβαστά δημόσια πρόσωπα σαν τους γονείς τους – οι γιοι και οι θυγατέρες των ανέργων θα γίνουν άνεργοι, σαν τους γονείς τους.
  • Τώρα σκέφτομαι πως τελικά το να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη είναι σημαντικό: σημαίνει ότι θα μπορείς «να λαδώνεις» με τους ντενεκέδες του εξαιρετικού κορωνέικου που θα σου στέλνει ο μπάρμπας. Σοφός ο λαός – κυρίως όταν ψηφίζει αυτούς που έχουν πατέρα στη Βουλή για να τους δίνει μετά το λάδι που θα του στέλνει ο μπάρμπας από την Κορώνη.
  • Η ανεργία στα ύψη, λοιπόν• 1.150.000, 23% του εργατικού δυναμικού, τους μέτρησε η Στατιστική τον Μάιο. 310.000 έχουν προστεθεί από πέρυσι τον ίδιο μήνα, 1.000 απολύονταν κάθε μέρα όλον τον χρόνο πλην Κυριακών – έξι ημέρες να απολύεις και την εβδόμη να αναπαύεσαι• αν το άλλο με το «έξι ημέρες να εργάζεσαι» ήταν Γένεση, αυτό είναι ο Θάνατος.
  • Αυτά σκέπτομαι και με πιάνει μελαγχολία αβάσταχτη, ημερολόγιό μου, τις στιγμές που πέφτει η ματιά μου σε εκείνους εκεί στο Λονδίνο που τρέχουνε, πηδάνε, κολυμπάνε, ιδρωκοπούν για τα μετάλλια της Ολυμπιάδας• όχι επειδή θυμάμαι το ένδοξο δικό μας 2004, αλλά γιατί εμείς ιδρωκοπάμε πότε από τους καύσωνες και πότε από την αγωνία για το τι μας περιμένει και κανείς δεν μας δίνει τίποτα – ούτε καν παράταση για να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας.
Συμμαζεύονται όμως; Ο Βενιζέλος έπρεπε να είχε συμμαζέψει τα στρατόπεδα από το 2010, η Διαμαντοπούλου τα πανεπιστήμια από την ίδια εποχή• έπρεπε να είχε γίνει νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να είχαν μειωθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, να είχαν ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, να είχαν ενωθεί νοσοκομεία, να είχε ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση – και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Γιατί οικονομία για το κράτος σημαίνει απώλεια εσόδων νόμιμων και παράνομων από πολίτες του κράτους – που δεν θέλουν να τα χάσουν.
Τρία χρόνια τώρα η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται ερρωμένως σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να αποτραπεί η επιστροφή στη δραχμή. Κάτι δημοσιολογούντες έχουν ξεμείνει να γράφουν υπέρ των θυσιών για να μείνουμε στο ευρώ και στον πολιτισμό του και θεωρούνται ή ηλίθιοι ή πράκτορες της Γερμανίας, γερμανοτσολιάδες.
Δεν θα τα καταφέρουμε, ημερολόγιό μου. Κάθε μέρα που περνά το φοβάμαι και πιο πολύ.

Ελιές και χαβιάρι
Ο λάκκος στον κήπο μου γεμίζει σιγά-σιγά με υλικά για κομποστοποίηση. Εκτός από τα κατάλοιπα της κουζίνας μου, ρίχνω μέσα και τα φύλλα που πετούν από τις λεύκες οι καυτοί βοριάδες – και τα καταβρέχω όλα κάπου-κάπου. Δεν θα έπρεπε κάτι να κάνουμε για να κομποστοποιούμε και τους πολιτικούς; Δεν θα ήταν καλύτερα, αντί να τους αφήνουμε να σαπίζουν, να τους μετατρέπουμε σε λίπασμα;
Η τενοντίτιδα όμως δεν λέει να με αφήσει. Σε κάθε κίνηση του χεριού διεκδικεί τα δικαιώματά της στην ακινησία και με τιμωρεί με σουβλιές και μουδιάσματα. Κάπως σαν την ελληνική κοινωνία – διεκδικεί και αυτή το δικαίωμα στην ακινησία.
  • «Ξένιος Ζευς» η επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών και παρεμπόδισης εισόδου νέων – ωραία ονομασία. Μου θυμίζει εκείνη την πολύ παλιά διαφήμιση: «Λίγο χαβιάρι κύριε πρέσβη;» ρωτούσε η οικοδέσποινα• «Α, όχι, ευχαγιστώ, μαντάμ• πγοτιμώ ελιές Ξενία» απαντούσε ο πρεσβευτής με το απαραίτητο γαλλικό γο.
Οι ελιές ανώτερες και από το χαβιάρι, η απέλαση ανώτερη από τη φιλοξενία. Φυσικά υπάρχει πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση και φυσικά χρειάζονται μέτρα• αλλά η ευωνυμία δεν θα κρύψει το πρόβλημα: δεν προσφέρουμε βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Ας το δεχθούμε σαν προσωρινή αδυναμία μας αυτό, όχι σαν λύση. Ας ελπίσουμε πως όταν θα ξεπεράσουμε την κρίση θα έχουμε ακόμα την ανθρωπιά να σκεφτόμαστε αυτούς που έχουν ανάγκη.
γραμματοκιβώτιο

Ως ευ παρέστεις• από τα δροσερά πελάγη, πάλι πίσω στα τενάγη. Στέρεψαν πια οι νερόλακκοι (των συνταξιούχων, μισθωτών…) που τους ζητείται να αρδεύουν συνεχώς τον απέραντο, μονίμως διψοκαή κάμπο των ελλειμμάτων, ενώ οι ποταμοί της φοροδιαφυγής αναψύχονται.
Κ.Γεωργακόπουλος.com
***
Μετά τη διεθνή επιτυχία της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» ο Δένδιας χτυπά δεύτερη φορά με την οργάνωση μεικτών συνεργείων αποτελουμένων από στελέχη του υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, που δρώντας στο πλαίσιο επιχείρησης «διαλέξτε», με υπότιτλο «έρευνες σε λαϊκές αγορές», θα συλλαμβάνουν όσους ηλικιωμένους αγοράζουν μπανάνες ως ύποπτους δικαιούχους συντάξεων-«μαϊμού» που επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας.
Ο εκ Ξάνθης 8
***
Από τη «μονοκαλλιέργεια της γραφής» και τη γραφίδα, στο άλλο άκρο, την αξίνα; Υπάρχουν και τα ενδιάμεσα (κιθάρα, πινέλο, πινγκ-πονγκ, τιμόνι, ψαλίδι, σμίλη) που μπορούν να αποκαταστήσουν την υγεία και τις ικανότητες των χεριών – και η φυσικοθεραπεία, βεβαίως. Μη γίνεσαι ακραίος εσύ που τόσο κατηγορείς τα δύο άκρα!
Μαρία Κ., @yahoo.gr
***
Ιστοσελίδα τιτλοφορούμενη mazitafagame δημιούργησε ο Θόδωρος Πάγκαλος για να επικοινωνήσουν οι πολίτες και να του καταγγείλουν συμπεριφορές ανάλογες με τη δική του. Ενίσταμαι για τον τίτλο: θα μπορούσε απλά να ονομάζεται syntrofoi.gr – ως γνωστόν, «σύντροφοι» είναι αυτοί που τρώνε μαζί, ανεξαρτήτως κόμματος στο οποίο ανήκουν.
Ν. Κτιστάκης, @gmail.com
***
Στο κτήμα μου υπάρχουν όχι μόνο φτυάρι (απλό και «πατητό») αλλά και σκαλιστήρι, τσαπί (απλό και με «λαγό»), τσάπα, δικέλλι, κασμάς. Τα θέτω στη διάθεσή σου για περαιτέρω ομοιοπαθητική προπόνηση. Η τενοντίτιδα είμαι σίγουρος ότι θα εξαφανιστεί – με φοβίζουν όμως αφενός το ρόζιασμα των χεριών και οι επιπτώσεις του στα χαϊδέματα, αφετέρου η απόκτηση συνείδησης χειρώνακτα και η πιθανότητα προσχώρησης στο Κουκουέ.
Γ. Κ., @otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk