Ο κίνδυνος

Ο κόμπος φαίνεται ότι έφθασε στο χτένι. Ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης είναι πλέον

Ο κίνδυνος | tovima.gr
Ο κόμπος φαίνεται ότι έφθασε στο χτένι. Ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης είναι πλέον ορατός καθώς η οικονομική κρίση δεν πλήττει μόνο τις ασθενείς οικονομίες του Νότου αλλά απειλεί τώρα και τον πανίσχυρο Βορρά. Η βαθιά ύφεση εξαπλώνεται παντού και η μία μετά την άλλη χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, ακόμη και η πανίσχυρη Γερμανία, ανακοινώνουν στοιχεία που κάνουν λόγο για χαμηλή ανάπτυξη και μειωμένη βιομηχανική παραγωγή λόγω της γενικότερης κατάρρευσης της ζήτησης. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται τώρα οι φωνές για την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια εμβάθυνσης της πολιτικής ενοποίησης, γεγονός που θα οδηγήσει και στην οικονομική ενοποίηση, προϋπόθεση απαραίτητη για να σωθεί το ευρώ.
Μόνο που κάθε χώρα βλέπει την προοπτική αυτή κάτω από διαφορετική οπτική γωνία (ανάλογα με τα στενά οικονομικά συμφέροντά της), γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δυσχερές το όλο εγχείρημα. Ηδη έχει εκδηλωθεί ανοικτή διάσταση μεταξύ της υπερεθνικής προσέγγισης της Γερμανίας και της διακυβερνητικής επιλογής της Γαλλίας, η οποία δεν επιθυμεί να εκχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στις Βρυξέλλες.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η Αθήνα αντιμετωπίζοντας το συνεχώς αυξανόμενο εις βάρος της αρνητικό κλίμα, καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι θα έβλεπαν με ανακούφιση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να επιπλεύσουν οι υπόλοιπες χώρες. Και δεν είναι τυχαίο που ακόμη και ο γνωστός για τη μετριοπάθειά του πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η ενδεχόμενη αυτή έξοδος θα είναι διαχειρίσιμη. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει με τα κομματικά τερτίπια των πολιτικών αρχηγών που υποτίθεται ότι τη στηρίζουν, χωρίς όμως να θέλουν να επωμισθούν ταυτόχρονα το πολιτικό κόστος από τη λήψη των αναγκαίων επώδυνων μέτρων. Λες και έχουμε την πολυτέλεια επιλογής! Ας τα βλέπουν όμως αυτά όσοι οδήγησαν τη χώρα στις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ολοσχερώς η ελληνική οικονομία και να είναι τώρα αδύνατη η αντιμετώπιση της κατάστασης.
Και ενώ η ανεργία καλπάζει και οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, διερωτάται κανείς γιατί πρέπει να πληρώνει το μάρμαρο μόνο ο ιδιωτικός τομέας και οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνεχίζουν να απολαμβάνουν το προνόμιο της μη απόλυσης. Με βάση ποια αρχή δικαιοσύνης και ισότητας των πολιτών ισχύουν οι απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές αυτές διακρίσεις, ιδίως στη σημερινή εποχή; Και επίσης πώς μια ακραία ομάδα κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής καλεί ουσιαστικά σε ένοπλη εξέγερση (με την υποστήριξη μάλιστα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), υπό τους ήχους πολεμικής σειρήνας και με εμπρησμούς αυτοκινήτων και εισβολή στο Δημαρχιακό Μέγαρο, για να αποτρέψει μια μεγάλη επένδυση εξόρυξης χρυσού, η οποία θα εξασφαλίσει 5.000 θέσεις εργασίας; Με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας; Είναι απορίας άξιον που ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται ότι με τις ενέργειες αυτές μετατρέπουν την Ελλάδα σε ζούγκλα ανομίας, αποτρέποντας έτσι κάθε Ελληνα ή ξένο που θέλει να επενδύσει στη χώρα. Εκτός αν είναι αυτό που τελικά επιδιώκουν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk