Αγνοια και κακοποίηση της ολυμπιακής ιστορίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ συνηθίζει να ανεβάζει στα ουράνια τους εκάστοτε διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αμφοτέρων των εποχών, θερινών και χειμερινών. Τακτική και επικοινωνιακή επιλογή του. Αλλά το να χαρακτηρίζει τη Βρετανία «λίκνο του σύγχρονου ολυμπισμού» ξεπέρασε τα ανεκτά όρια. Είναι κραυγαλέο δείγμα άγνοιας – και επομένως κακοποίησης – της ολυμπιακής ιστορίας από το 1894, όταν αποφασίστηκε στο Παρίσι με πρόταση του Πιερ ντε Κουμπερτέν η «ανασύσταση» των Αγώνων.

Αγνοια και κακοποίηση της ολυμπιακής ιστορίας | tovima.gr
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ συνηθίζει να ανεβάζει στα ουράνια τους εκάστοτε διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αμφοτέρων των εποχών, θερινών και χειμερινών. Τακτική και επικοινωνιακή επιλογή του. Αλλά το να χαρακτηρίζει τη Βρετανία «λίκνο του σύγχρονου ολυμπισμού» ξεπέρασε τα ανεκτά όρια. Είναι κραυγαλέο δείγμα άγνοιας – και επομένως κακοποίησης – της ολυμπιακής ιστορίας από το 1894, όταν αποφασίστηκε στο Παρίσι με πρόταση του Πιερ ντε Κουμπερτέν η «ανασύσταση» των Αγώνων. Δεν έχουμε γνώση του πλήρους κειμένου της «ενόχλησης» της ημετέρας Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα ήταν απλό και αποστομωτικό να μάθαινε π.χ. ο κ. Ρογκ ή να θυμόταν τα όσα είχε γράψει ο ολυμπιάρχης βαρόνος τον Ιούλιο του 1894.
***
ΕΛΕΓΕ λοιπόν ο «Μεγάλος Πέτρος» του Ολυμπιακού Κινήματος:
«Η γόνιμη ιδέα της ανασύστασης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ιδέα αποκλειστικά ελληνική». Απευθυνόμενος στην πλήρη σύναξη των μελών του Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου στην παρισινή Σορβόννη (1894) με βασικό θέμα τη διαμόρφωση των αρχών περί φιλαθλητισμού αλλά και την αναβίωση των Αγώνων προσέθεσε: «Μεγάλο μέρος από τα χειροκροτήματα προς τους νικητές των αναβιωμένων Ολυμπιακών Αγώνων δικαίως θα απευθύνεται προς εκείνους που συνέλαβαν την ιδέα της πρώτης διεξαγωγής τους στην Αθήνα, καθώς και σε εκείνους που αποδέχθηκαν την πρόταση». Απλά και καθαρά ο προσδιορισμός του λίκνου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Η κόκκινη κάρτα για τον αξιότιμο σημερινό ηγήτορα του ολυμπισμού.
***
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ θα πρέπει να προστεθεί – σε ανταπόκριση σεβασμού προς την Ιστορία – η εξόχως τιμητική αναδρομή σε έναν βρετανό πολίτη ότι είναι ο πρώτος που πρότεινε και υποστήριξε σθεναρά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα με συμμετοχή αθλητών από όλον τον κόσμο! Πρόκειται για τον ένθερμο φιλέλληνα Γουίλιαμ Πένι Μπρουκς ο οποίος κατά τη δεκαετία του 1850 είχε συστήσει ολυμπιακό σωματείο στο Ματς Γουένλοκ και τελούσε αυτοσχέδιους (αγωνιστικά) τοπικούς αγώνες που τους αποκαλούσε «Ολυμπιακούς». Σημασία έχει – κάτι που ίσως δεν περιέπεσε επαρκώς και στην ίδια τη γνώση των Βρετανών – ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1880 πρότεινε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων με παγκόσμια συμμετοχή στην Ελλάδα. Μάλιστα στη σπουδαία ελληνική εφημερίδα της Τεργέστης «Κλειώ» δημοσιεύθηκε (φύλλο 13ης Ιουνίου 1881) πρωτοσέλιδο άρθρο εγκωμιαστικό για την πρωτοποριακή ιδέα του Μπρουκς: «Ο Μπρουκς, ο θερμός αυτός φιλέλλην, ενεργεί όπως τελεσθεί εν Αθήναις διεθνής ολυμπιακή αθλητική πανήγυρις…». Και αυτά 13 χρόνια πριν από το συνέδριο στο Παρίσι του Πιερ ντε Κουμπερτέν…
***
ΟΣΟΝ αφορά τα μέχρι αισχρότητας «φιλοδωρήματα» ξένων (με εξαιρέσεις που χάνονται στο πλήθος), κάτι ήξερε ο πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ, ο μεγάλος κοσμοπολίτης – πατριώτης Δημήτριος Βικέλας, με τα έργα του μεταφρασμένα σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και διαλέκτους, όταν το 1869, από το Λονδίνο, έπειτα από περίπου εικοσαετή διαμονή στο Σίτι (διχασμένος ανάμεσα σε δύο «Ερμήδες» – τον Λόγιο των γραμμάτων και των τεχνών και αυτόν τον Κερδώο του εμπορίου και των επιχειρήσεων), έγραφε στον μεγάλο ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο: «Οι Φράγκοι ιδίως από τας Σταυροφορίας διαφυλάττουν το καθ’ ημάς των Ελλήνων μίσος των και υπό το πνεύμα τούτο μας κρίνουν…»
***
ΦΥΣΙΚΑ ο ίδιος ο Βικέλας στη ροή των δεκαετιών της πνευματικής, πολιτισμικής και κοινωφελούς δράσης του πολλά γνώρισε σε βάθος και πολλά έκρινε – με υπόβαθρο τον πατριωτισμό του, με αυστηρότητα και σαφήνεια για την ευθύνη σε μεγάλη κλίμακα ημών των ιδίων. Ετσι, για να φθάσουμε στο ασφυκτικό σήμερα του ελληνικού λαού. Ακόμη έγραφε στον κορυφαίο πολιτικό του 19ου αιώνα Χαρίλαο Τρικούπη (Μάρτιος 1865): «Εύχομαι η πατρίς μας να ιδή εις την νέαν Βουλήν βουλευτάς όχι μόνον ευγλώττους, διότι η ρητορική δεν σώζει τα έθνη, αλλά ανθρώπους νοικοκυραίους, μη έχοντες τι να χάσουν και συνεπώς μη πασχίζοντας να ρίξουν την κυβέρνησιν για να γίνουν αυτοί υπουργοί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk