Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το αναμενόμενο προσείλκυσε η πρόσκληση για κατ’ ιδίαν ενημέρωση ενδιαφερομένων από εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων που διαχειρίζεται συνολικά την ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης στη Βουλγαρία.
«Κατεβήκαμε στην Αθήνα για ένα διήμερο ώστε να συναντήσουμε από κοντά και να ενημερώσουμε τους ενδιαφερομένους που επικοινώνησαν μαζί μας και ζήτησαν πληροφορίες για τις διαδικασίες ίδρυσης εταιρείας στη Βουλγαρία, δεν υπολογίσαμε όμως σωστά τη ζήτηση: προλάβαμε να κάνουμε γύρω στις είκοσι συναντήσεις και αναγκαστήκαμε να αφήσουμε σε εκκρεμότητα πολύ περισσότερες» λέει στο «Βήμα» ο θεσσαλονικιός δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Αδαμίδης σε ένα διάλειμμα του προγράμματός του στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Μαζί με τον φοροτεχνικό κ. Θ. Σιώζιο κλείνουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις ενημέρωσης των ενδιαφερομένων που απάντησαν σε μια ηλεκτρονική αγγελία για εκδήλωση ενδιαφέροντος. «Στην Ελλάδα ο επιχειρηματίας έχει να παλέψει με δύο τέρατα: την απίστευτη γραφειοκρατία αλλά και την αβεβαιότητα στο θέμα της φορολογίας. Δεν είναι μόνο ότι είναι υψηλή η φορολογία, το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι ότι ο επιχειρηματίας δεν ξέρει τι θα πληρώσει την επόμενη χρονιά, δεν ξέρει τι έκτακτος φόρος θα του επιβληθεί. Στη Βουλγαρία η γραφειοκρατία είναι πολύ μικρότερη, ενώ η φορολογία είναι 10% για όλες τις επιχειρήσεις και 5% για τα μερίσματα των μετόχων. Αυτό όμως που εμείς επιμένουμε να λέμε είναι ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα κίνητρα για μια εταιρεία που ξεκινά να δραστηριοποιείται και στη Βουλγαρία και το βασικό είναι η δυνατότητα για εξαγωγές» επισημαίνει ο κ. Αδαμίδης. «Η Βουλγαρία έχει πολύ ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και τους δορυφόρους της και είναι πολύ πιο εύκολο για μια εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία να εξάγει εκεί τα προϊόντα της, όταν το ίδιο ακριβώς προϊόν μέσω της αντίστοιχης ελληνικής εταιρείας θα ήταν σχεδόν αδύνατον να βρει τον δρόμο του προς τη ρωσική αγορά».
Ελάχιστοι από τους ενδιαφερομένους σκέφτονται να μεταναστεύσουν στη Βουλγαρία και να μεταφέρουν εκεί τη δραστηριότητα αλλά και τη ζωή τους – οι πιο πολλοί έχουν σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα και να παρακολουθούν από μακριά τη λειτουργία της εταιρείας τους, άρα τα κέρδη των εταιρειών τους «θα ξοδεύονται εδώ και άρα θα τροφοδοτούν την ελληνική αγορά», όπως βιάζεται να επισημάνει ο κ. Αδαμίδης, απαντώντας από μόνος του προτού καν του τεθεί σχετική ερώτηση.
«Από τους 20 επιχειρηματίες που είδαμε εδώ στην Αθήνα οι 18 ήταν κάτω από 40 ετών και μάλιστα ήλθαν πολλές γυναίκες που φάνηκαν πιο ανήσυχες και δραστήριες στην εξεύρεση λύσης» λέει ο κ. Σιώζιος, ενώ για το είδος των εταιρειών και το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται δεν έχει επισημάνει κάποια συγκεκριμένη τάση από τους ως τώρα ενδιαφερομένους: από τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες ως εταιρείες παροχής κάθε είδους υπηρεσιών μηχανοργάνωσης και Ιnternet, καθώς και βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, αρκετοί είναι αυτοί που προσέρχονται στις ενημερωτικές συναντήσεις χωρίς πολύ συγκεκριμένο ζητούμενο αλλά απλώς αναζητώντας μια αχτίδα ελπίδας από οπουδήποτε. «Είχαμε επί χρόνια μια κατασκευαστική εταιρεία ενώ είχαμε δραστηριότητα και σε μεσιτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, σήμερα όμως έχουν σταματήσει τα πάντα» μας λέει η κυρία που περιμένει για το επόμενο ραντεβού. «Ούτε από τα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» κινήθηκε τίποτα… Από πέρυσι αρχίσαμε να ασχολούμαστε με συστήματα θέρμανσης με βιομάζα, ήλθαν όμως 500 άτομα να ρωτήσουν και ούτε ένας δεν είχε χρήματα να υλοποιήσει. Τι να κάνουμε τώρα, ψάχνουμε διεξόδους όπου τις βρούμε και εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ