Λίβας αποβιομηχάνισης καίει τις οικονομίες του Νότου

Οι πολυάριθμες και μαζικές διαδηλώσεις των Ισπανών ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι τον περασμένο μήνα προκάλεσαν έκδηλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, που βλέπει τους «ασθενείς του Νότου» να αντιδρούν στο διαρκές οικονομικό σοκ που υφίστανται τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε μάλιστα ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική «απειλεί με κοινωνική έκρηξη» την Ευρώπη.

Οι πολυάριθμες και μαζικές διαδηλώσεις των Ισπανών ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι τον περασμένο μήνα προκάλεσαν έκδηλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, που βλέπει τους «ασθενείς του Νότου» να αντιδρούν στο διαρκές οικονομικό σοκ που υφίστανται τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε μάλιστα ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική «απειλεί με κοινωνική έκρηξη» την Ευρώπη.
Ακόμη όμως και κοινωνικά ανάλγητος να είναι κάποιος, δεν μπορεί να μη διαπιστώσει τις πολλαπλές (αμιγώς) οικονομικές συνέπειες της παρατεινόμενης κρίσης.
Μετά την ελαφρά ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής ως ποσοστού του ΑΕΠ στην Ευρώπη το 2010, η σταθερά πτωτική πορεία του βιομηχανικού κλάδου τα τελευταία 20 χρόνια συνεχίζεται… ακάθεκτη το τρέχον έτος.
Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στη Γαλλία υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να έχει στις τάξεις της έναν υπουργό επιφορτισμένο αποκλειστικά με το χαρτοφυλάκιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», η χώρα όμως πλήττεται εν μέσω θέρους από τον «λίβα» που παίρνει εκτός συνόρων μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Το πιο ισχυρό πλήγμα δέχεται η αυτοκινητοβιομηχανία συμπαρασύροντας το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας όπως η παραγωγή χάλυβα. Η απόφαση του ομίλου PSA Peugeot Citroen να κλείσει το εργοστάσιο της Ολνέ λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι δεν είναι απλώς ενδεικτική της κάθετης πτώσης του κλάδου αυτοκινήτων. Αρκεί μόνο να σκεφθεί κανείς ότι το τελευταίο κλείσιμο εργοστασίου στη χώρα χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Βιομηχανικοί κολοσσοί όπως η Arcelor αλλά και δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Air France και η Technicolor κλείνουν μονάδες και μειώνουν δραστικά το προσωπικό τους αφήνοντας πίσω τους ένα άνυδρο πεδίο παραγωγής. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της γαλλικής Στατιστικής Υπηρεσίας Insee, ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος έχει επιστρέψει σε αρνητικά επίπεδα (στις 92 μονάδες με βάση το 100) «φλερτάροντας» με τα ιστορικά χαμηλά των 70 μονάδων που είχε αγγίξει την περίοδο 2008-2009.
Αλλά δεν είναι μόνο η γαλλική βιομηχανία που ασθενεί. Στη γειτονική Ιταλία ο νέος υπουργός Οικονομικών Κοράντο Πασέρα (ως σήμερα το χαρτοφυλάκιο ήταν στην ευθύνη του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι) έσπευσε να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την ανάταση της οικονομίας που περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα και διοικητικές διευκολύνσεις για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στη χώρα. Χωρίς ενίσχυση όμως του πραγματικού εισοδήματος των Ιταλών και τόνωση της ζήτησης, τα μέτρα θα αποδειχθούν μάλλον ατελέσφορα, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξένων Αυτοκινητοβιομηχανιών Ζακ Μπουσκέ.
Παρόμοια κινητοποίηση παρατηρείται και στην Ισπανία, όπου ο αρμόδιος υπουργός της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 375 «βιομηχανικών και κατασκευαστικών έργων στρατηγικού χαρακτήρα» συνολικού κόστους 381 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι χρήσιμα, αλλά οι άμεσες συνέπειές τους στην πραγματική οικονομία θα είναι μάλλον μηδαμινές, σχολιάζει ο αρθρογράφος της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» Μασιμό Πραντί.
Και αυτό διότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές δεν δείχνουν πια καμία διάθεση να το ρίξουν στον… καταναλωτισμό. Οχι ασφαλώς από θέση αλλά από ανάγκη και από τον φόβο των (αλλεπάλληλων) μέτρων λιτότητας. Οπως παρατηρούν οι ευρωπαϊκές έρευνες καταναλωτών, η πτώση της ζήτησης δεν οφείλεται μόνο στην υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και στην αυτοσυγκράτηση ακόμη και όσων καταναλωτών έχουν χρήματα για ξόδεμα.
«Οταν ακούς παντού γύρω σου ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές τους και να βρίσκονται με μηδενικό εισόδημα από τη μια μέρα στην άλλη, τότε σκέφτεσαι ότι αυτό μπορεί να συμβεί και σε εσένα» λέει η 38χρονη Ροζμαρί Αλ στη «Wall Street Journal». Η ιδιωτική κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1% το 2012, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. H Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat επιβεβαιώνει ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 υποχωρώντας ακόμη χαμηλότερα τον Ιούλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk