Η ύφεση χτυπά (και) στην καρδιά της Ευρώπης

Το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα του Βελγίου, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους (σε σχέση με το πρώτο), ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα θα βρεθεί και το τρίτο τρίμηνο σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μπαίνοντας στο τούνελ της ύφεσης.

Το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα του Βελγίου, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους (σε σχέση με το πρώτο), ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα θα βρεθεί και το τρίτο τρίμηνο σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μπαίνοντας στο τούνελ της ύφεσης. Η πτωτική πορεία της βελγικής οικονομίας έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς στις Βρυξέλλες χτυπά η καρδιά της Ευρώπης. Η σημειολογία όμως επαληθεύεται και από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, ενώ στο τέλος του 2012 το Παρίσι θα βρεθεί στην καλύτερη περίπτωση με μια σχεδόν μηδενική ανάπτυξη της τάξεως του 0,3%. Ακόμη και η αποκαλούμενη «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η Γερμανία, δείχνει πλέον ότι δεν μπορεί να τραβήξει μόνη της την αμαξοστοιχία της υπόλοιπης ηπείρου. Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας κατέγραψε πτώση 0,9% τον περασμένο Ιούνιο καθώς η ζήτηση αγαθών περιορίστηκε κατά 1,7%. Μάλιστα τα βιβλία παραγγελιών των εγχώριων επιχειρήσεων μαρτυρούν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει τη φθίνουσα πορεία της το προσεχές διάστημα. Μια εξέλιξη απολύτως προβλέψιμη λόγω της ύφεσης που πλήττει τους καλύτερους πελάτες των made in Germany προϊόντων, δηλαδή τους ευρωπαίους καταναλωτές. «Αυτό που παρατηρούμε στην Ευρώπη είναι ό,τι ακριβώς θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τις χώρες που συρρικνώνουν τις δημόσιες επενδύσεις αυξάνοντας τους φόρους» σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής της UniCredit Global Research Μάρκο Βάλι. Ακόμη και οι υπέρμαχοι των μέτρων λιτότητας αντιλαμβάνονται πλέον ότι περιστολή των δημοσίων δαπανών και ανάπτυξη είναι πρακτικά ασύμβατες.
Ωστόσο η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ο οποίος έχει απολέσει τη δυναμική που του έδιναν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης στις αρχές του έτους, συνεχίζει να μειώνει δημόσιες δαπάνες περιορίζοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των συμπατριωτών του. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας, το ΑΕΠ υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (κατά 0,7%) την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου βυθίζοντας ακόμη περισσότερο στην κρίση την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι περικοπές που έχουν εφαρμοστεί ως σήμερα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ και τίποτα δεν δείχνει ότι η οικονομία θα ανακάμψει ώσπου να προκηρυχθούν (την ερχόμενη άνοιξη) εκλογές στη χώρα. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής της πορείας της οικονομίας» παραδέχεται η αναλύτρια της Intesa Sanpaolo Αναμαρία Γκριμάλντι.
Στην Ιβηρική, όπου η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο εν όψει της (προδιαγεγραμμένης) υπογραφής μνημονίου, τα στατιστικά είναι ακόμη πιο απογοητευτικά. Εκτός από την κατακρήμνιση των δεικτών καταναλωτικής ζήτησης και βιομηχανικής παραγωγής, πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση του ποσοστού των πτωχευμένων επιχειρήσεων. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε άνοδος 28,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο έχει σκαρφαλώσει πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004.
Μία άλλη πτυχή της κρίσης στην Πορτογαλία είναι η διόγκωση της «μαύρης οικονομίας». Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πόρτο, τα άδηλα εισοδήματα (κυρίως από μαύρη εργασία και ενοίκια χωρίς απόδειξη) ανέρχονται στα 32 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ. Ο επικεφαλής της έρευνας Οσκαρ Αφόνσο αποδίδει το φαινόμενο στην αύξηση της φορολογίας σημειώνοντας ότι η Λισαβόνα βαδίζει στα χνάρια της Ελλάδας και της Ιταλίας, που είναι οι «πρωταθλήτριες» στη μαύρη οικονομία. Ακόμη όμως και ο «πιο καλός μαθητής» της τρόικας δεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση, παρά την πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Η Ιρλανδία μπορεί να πληρώνει μικρότερα επιτόκια από την Ισπανία ή την Ιταλία για τα χρεόγραφα που εκδίδει, οι ρυθμοί ανάπτυξης όμως παραμένουν αναιμικοί, η ανεργία υψηλή και τα δημοσιονομικά παρουσιάζουν σχεδόν αδιόρατη βελτίωση.

Στα 18 εκατ. οι άνεργοι

Το ότι η ανεργία στην ευρωζώνη καταρρίπτει κάθε μήνα ένα νέο ρεκόρ έχει πάψει από καιρό να αποτελεί είδηση. Οι στρατιές των ανέργων, που αγγίζουν πλέον τα 18 εκατομμύρια, δεν προκαλούν καμία κατάπληξη. Tον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα στατιστικά της Eurostat βεβαιώνουν κάθε μήνα τον αργό θάνατο του ευρωπαίου εργαζομένου. Τα θλιβερά πρωτεία διατηρούν η Ισπανία και η Ελλάδα, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και στους νέους, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 52%. Και σε αυτό όμως το πρόβλημα η «θεραπεία» αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από την ίδια την αρρώστια.
Η Μαδρίτη αποφάσισε να επεκτείνει το βοήθημα των 400 ευρώ που δίνεται σε ορισμένους ανέργους, ενώ τόσο η ισπανική όσο και η ιταλική κυβέρνηση προσπαθούν να συνδέσουν την απασχόληση με την προώθηση των πιο επισφαλών μορφών απασχόλησης που πλήττουν (ξανά) τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, η ανισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου καταδεικνύεται και στα ποσοστά της απασχόλησης. Η ανεργία στις σκανδιναβικές χώρες, στην Ολλανδία, στην Αυστρία και ασφαλώς στη Γερμανία απέχει έτη φωτός από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 11,2%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk