Οι Περσείδες καταφθάνουν το Σαββατοκύριακο

Οποιοι βρίσκονται σε περιοχές όπου ο νυχτερινός ουρανός είναι σχετικά «καθαρός», ας ρίξουν μια ματιά σε κατεύθυνση βορειοανατολική το Σάββατο και την Κυριακή. Είναι πολύ πιθανό να δουν την καλοκαιρινή βροχή αστεριών, τους Περσείδες.

Οσοι βρεθείτε σε περιοχές όπου ο νυχτερινός ουρανός είναι σχετικά «καθαρός», ρίξτε μια ματιά σε βορειοανατολική κατεύθυνση το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής. Είναι πολύ πιθανό να δείτε την καλοκαιρινή βροχή αστεριών, τους Περσείδες.

Τα πεφταστέρια

Ο λαός τα λέει «πεφταστέρια» αλλά η επιστημονική ονομασία τους είναι διάττοντες αστέρες. Φυσικά δεν είναι αληθινά αστέρια που «πέφτουν» αλλά μικρά θραύσματα ύλης τα οποία έχουν αποκολληθεί από κάποιον κομήτη και περιφέρονται κατά μήκος της τροχιάς του.

Κάθε φορά που η Γη διασχίζει την τροχιά ενός κομήτη, τα θραύσματα αυτά εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα, θερμαίνονται και λάμπουν μέχρι η τριβή να τα διαλύσει. Οι Περσείδες ανήκουν στον κομήτη Σουίφτ-Τατλ την τροχιά του οποίου διασχίζει η Γη κάθε χρόνο στα μέσα Αυγούστου. Ελαβαν την ονομασία «Περσείδες» επειδή το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνονται να προέρχονται, βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk