Τα βιλαέτια της Ελλάδας δεν τα σκιάζει καμία οικονομική κρίση…

Τα βιλαέτια της Ελλάδας δεν τα σκιάζει καμία οικονομική κρίση… | tovima.gr

Κάποια πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν. Θα παραμείνουν ίδια ακόμη και αν η χώρα δεν καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Μπορεί η βασιλεία και τα βιλαέτια να είναι έννοιες άλλων εποχών, παραμένουν όμως έντονες σε κομμάτια της δημόσιας διοίκησης και του κράτους. Ακόμη και σήμερα ορισμένοι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης, θεωρούν ότι η θέση που έχουν αποκτήσει είναι παντοτινή και μπορούν να την κληρονομήσουν στα παιδιά τους ή οπουδήποτε αλλού θελήσουν. Και αυτό συμβαίνει από τις εποχές ακόμη που το Ελληνικό κράτος πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα.

Περάσαμε δύσκολες καταστάσεις, πολέμους, εμφυλίους, δικτατορίες, μεταπολιτεύσεις, ήρθαν τα καλά χρόνια με πολλά χρήματα – πέρασαν καλά – και τώρα που φτάσαμε στον γκρεμό αυτοί συνεχίζουν να διεκδικούν τα κεκτημένα τους. Σε ποια χώρα όμως; Σε μια χώρα που πλέον δεν έχει ούτε καν τα προς το ζην. Δεν έχει να δώσει τίποτα στους πολίτες της. Πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί βιλαέτια και προνόμια για λίγους; Αυτό ουσιαστικά ζητούν κάποιες ομάδες ανθρώπων είτε ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε ανήκουν στο δικαστικό τομέα, είτε σε τομείς που τα προνόμια περισσεύουν. Την δύσκολη αυτή ώρα θα πρέπει να συνεισφέρουν για το καλό του τόπου και της πατρίδας. Όμως το αντίθετο αντί να βάλουν πλάτες συνεχίζουν τις διεκδικήσεις. Εκτός από τα πλεονεκτήματα φυσικά που έχουν ορισμένες ομάδες στην Ελλάδα δεν αλλάζουν εύκολα και φιλοσοφίες.

Όπως είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα με το σχέδιο Αθηνά και με άλλους σχεδιασμούς που κατά καιρούς ακούστηκαν, επιβεβλημένοι φυσικά από την οικονομική κρίση και τελικά κατέληξαν σε φιάσκο. Οι μόνοι σχεδιασμοί που υλοποιήθηκαν είναι σε χαμηλό επίπεδο φυσικά και οι μισθοί τους οποίους άγγιξε η κρίση είναι οι χαμηλοί. Μισθοί των 800 έγιναν 500 την ώρα που μισθοί των 3500 έγιναν 2800. Είναι δίκαιο; Όχι απλά η φιλοσοφία του συστήματος δεν πρόκειται να αλλάξει και θα παραμείνει η ίδια. Κάποια πράγματα στην Ελλάδα παραμένουν άδικα και θα παραμένουν άδικα. Δεν πρόκειται να τα αλλάξει καμία οικονομική ή κοινωνική κρίση.

Το ζήτημα είναι πως θα πρέπει ο κόσμος να αντιδρά σε τέτοια φαινόμενα. Να τολμήσει να τα καυτηριάσει απλώς ή να επαναστατήσει; Ιδού μια μεγάλη απορία και φυσικά γεννώνται και άλλα ερωτήματα τα οποία δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε χωρίς τη βοήθεια μελετητών της Ελληνικής κοινωνίας και ιστορίας. Γιατί είναι ανεξήγητα τα φαινόμενα κάποιοι να ζούνε εις υγείαν των κορόϊδων…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk