Περιμένοντας το μεγάλο κύμα

Ο πρώτος που θα σηκωθεί καλείται να ξυπνήσει και τους υπόλοιπους. Είναι 6.00 το πρωί και τον παφλασμό των κυμάτων που σχεδόν σού χαϊδεύουν τα πόδια διαδέχεται το εγερτήριο – κάποιος χτυπά με μεταλλικό πάσσαλο τον στύλο της ομπρέλας, ώστε να ειδοποιήσει την παρέα. Σε λίγα λεπτά οι σέρφερ ξεγλιστρούν από τους υπνόσακους που είχαν τοποθετήσει στις ξαπλώστρες της παραλίας και, πειθαρχημένοι σαν στρατιωτάκια σε γυμνάσια, αρπάζουν τις σανίδες τους και ξεχύνονται στο κύμα. Βουτούν στη θάλασσα προτού καν πάρουν το πρωινό τους – η θάλασσα είναι το πρωινό τους. Η αναζήτηση του κύματος αποτελεί τη βασική προτεραιότητα στη ζωή τους.

Η ιεροτελεστία πριν από κάθε βουτιά
Τους συναντήσαμε στην παραλία του Σφηναρίου στην Κρήτη: άγρια και σχετικά ήσυχη και απομονωμένη, για να τη φτάσεις κατηφορίζεις τις σεληνιακές πλαγιές της περιοχής του Κισσάμου. Στη δυτική πλευρά της Κρήτης, φαντάζει ειδυλλιακό τοπίο για σερφ, από τα λίγα σημεία στο νησί όπου τα απογεύματα φαίνεται ο ήλιος να βουτά στη θάλασσα. Την ώρα της ανάπαυλας η δράση μεταφέρεται στα δύο ταβερνάκια της ακτής. Οι ιδιοκτήτες του «Φειδία», που εργάζονται και ως ψαράδες, προσφέρουν φρέσκες καραβίδες και ντάκους στους πεινασμένους σέρφερ και κερνούν τσικουδιά.

Η Κρήτη θεωρείται δημοφιλής ελληνικός προορισμός για σερφ. Οι εραστές της σανίδας κινούνται κυριολεκτικά όπου φυσά ο άνεμος. Βόρεια, προς τον Πλατανιά, τα Φαλάσαρνα και τα Χανιά. Νότια προς το Ελαφονήσι. Δυτικά στο Σφηνάρι. Ευτυχώς, η γεωγραφία του νησιού τούς επιτρέπει να σερφάρουν σε περισσότερα από δύο σημεία μέσα στην ίδια ημέρα. Αρκεί να δοθεί το σύνθημα. Οπως τώρα, για παράδειγμα, που μια φίλη από την παρέα ειδοποιεί τηλεφωνικά ότι το κύμα δείχνει καλό στον Πλατανιά – τη γνωστή τουριστική παραλία λίγα λεπτά έξω από τα Χανιά. Η παρέα τα μαζεύει και σπεύδει.

Προτού αναμετρηθούν με τα κύματα, οι ηλιοκαμένοι σέρφερ ακολουθούν μια ενδελεχή ιεροτελεστία, θωρακίζοντας τον εαυτό τους από την ωμή αγριάδα του αθλήματός τους – τη δύναμη του νερού, του ήλιου και του αέρα κατευθείαν επάνω στο γυμνό κορμί τους. Απλώνουν βαζελίνη στην περιοχή του στήθους και των μηρών ώστε να επουλώσουν τις πληγές που προκαλούνται από την τριβή των σημείων αυτών με τη σανίδα, αλλά και για να εξουδετερώσουν το σκληρό αλάτι της θάλασσας. Εν συνεχεία, απλώνουν ένα παχύ στρώμα αντηλιακού στο πρόσωπο. Φορούν ειδικές νάιλον μπλούζες και κερώνουν τη σανίδα τους για να μη γλιστρούν. Ετοιμοι για την αναμέρτηση.

Surf culture
«Κοιμάσαι και τρως με τους φίλους σου» παρατηρεί ο 29χρονος Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο οποίος παραδίδει μαθήματα σερφ στην Κρήτη για να καλύψει τα έξοδα των διακοπών του, ενώ επιπλέον διατηρεί ιστοσελίδα όπου εμπορεύεται μεταχειρισμένες σανίδες του σερφ και εξοπλισμό. Ξεκίνησε από τη Λισαβόνα το 2005, ακολούθησε η Ικαρία και, από το 2007, όταν ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ασχολείται φανατικά με το άθλημα. Πριν από τρία χρόνια έζησε ολομόναχος ένα ολόκληρο καλοκαίρι σε μια σπηλιά στην Τήνο για να κάνει σερφ. Σήμερα, δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε αυτό για να βιοπορίζεται (παρ’ ότι διάφορες χορηγίες τού καλύπτουν τον εξοπλισμό: ρούχα, σανίδες, μαγιό), ωστόσο το σερφ τού άλλαξε τη ζωή: «Σαν να έχω ξαναγεννηθεί». Και συμπληρώνει: «Τα πάντα στη ζωή μοιάζουν με κύματα. Πάνω στο κύμα αντιλαμβάνεσαι τη ροή της ζωής. Με το σερφ χαλαρώνεις και βρίσκεις τον εαυτό σου, παρέα με τους φίλους σου».

Εθισμένοι στο «σουέλ»Οι σέρφερ μπορεί να παραμείνουν ως και μισή ώρα ξαπλωμένοι επάνω στη σανίδα μέχρι να έρθει το κατάλληλο κύμα. Εν αναμονή του «σουέλ», δηλαδή, στη διάλεκτο των σέρφερ, του όγκου κύματος που «σκάει» στην ακτή, «νιώθεις έντονη ανυπομονησία» εξηγεί ο Κώστας «Γκονγκ». «Αλλά χρειάζεται και ιδιαίτερη αυτοσυγκέντρωση έτσι ώστε να διαβάσεις το κύμα, ειδικά όταν περιμένεις σε δύσκολο καιρό». Και στη δική του ζωή επήλθε ριζική ανατροπή μετά το σερφ: Ο Κώστας άφησε την καριέρα του του αθλητικογράφου και τη ζωή του στην Αθήνα για να αφιερωθεί και πλέον συστήνεται ως μόνιμος κάτοικος Χανίων. Και ευτυχισμένος άνθρωπος: «Αποκλείεται να σκεφτείς κάτι κακό μέσα στη θάλασσα. Απομακρύνει το στρες, καθαρίζει το μυαλό σου από έγνοιες. Αξιολογείς. Επειτα από κάθε διαδρομή, βγαίνεις στη στεριά με το χαμόγελο». Και ενώ το σερφ φαντάζει μοναχικό σπορ, ο καθένας στη σανίδα του, για την εμπειρία και το προσωπικό του ταξίδι ο Κώστας επιμένει ότι αποτελεί συντροφικό άθλημα, μια δραστηριότητα της παρέας: «Μέσα από το σερφ γινόμαστε καλά παιδιά» επισημαίνει. Και ο Τάσος «Μπούγκης» θα συμφωνήσει: «Εθίζεσαι από την πρώτη στιγμή που καταφέρνεις να ισορροπήσεις στη σανίδα, αλλά, πέρα από αυτό, το σερφ συνιστά τρόπο ζωής: η παρέα, η σανίδα σου και το ταξίδι».

Κινούμενοι κυματοθραύστες
Πρώτος έλληνας σέρφερ ήταν ο Κώστας Πικρός, ο οποίος έδρασε από το 1963 ως το 1976. Εφτιαξε μόνος του μια σανίδα όταν έπεσε τυχαία στα χέρια του ένα Aμερικανικό βιβλίο για το σερφ (οι αμερικανοί, άλλωστε, αποτελούν μεγάλη δύναμη στο άθλημα, από τη Χαβάη ως την Καλιφόρνια). Υστερα, καμία δράση για πολλά χρόνια. Ωσπου, το 1993, μια παρέα από την Ηπειρο (Γιώργος Παπανδρέου, Κωστής και Ακης Γεραλέξης) άρχισε να σερφάρει φανατικά. Από το 2005, το σερφ άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα: Τήνος, Ικαρία, Πάργα, Βοϊδοκοιλιά και Λαγκούβαρδος στη Μεσσηνία, Βουλιαγμένη στην Αττική και Κρήτη. Παιδιά που έκαναν σκέιτμπορντ στην πόλη και σνόουμπορντ στο βουνό έπιασαν τη σανίδα, έβαλαν ρότα για θάλασσα, και δεν γύρισαν πίσω.

Η κοινότητα, βέβαια, πανελλαδικά δεν ξεπερνά τους 500, ωστόσο ο πληθυσμός της αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Οι «σκληροπηρυνικοί» σέρφερ συνήθως δεν αποκαλύπτουν τις κρυψώνες τους. Και διαχωρίζουν τη θέση τους από τους «περαστικούς» του σπορ, αυτούς που το υιοθετούν για ένα καλοκαίρι επειδή είναι «cool». Kανείς, ωστόσο, δεν περίμενε ότι το σερφ θα συναντούσε τέτοια απήχηση στην Ελλάδα. Η Μεσόγειος παραμένει μια κλειστή θάλασσα, τα κύματά της σπανίως ξεπερνούν τα δύο μέτρα. Το καλοκαίρι, βέβαια, τα ισχυρά μελτέμια κινητοποιούν επισκέπτες και ντόπιους σέρφερ, οι οποίοι παρακολουθούν καθημερινά δελτία καιρού και κύματος από ειδικές ιστοσελίδες, έτσι ώστε να ξέρουν από πριν σε ποια παραλία πρέπει να κατευθυνθούν.

Από την Κρήτη ως το Μπαλί
Ο Κώστας ξεπλένεται με ένα λάστιχο. Θεωρεί την Κρήτη «ευλογημένο τόπο» για σερφ, αλλά τον χειμώνα ταξιδεύει για άλλες παραλίες, στο εξωτερικό. Το ίδιο και άλλοι ομοϊδεάτες του. Η Μαρία είχε διοργανώσει κατασκήνωση σερφ στην Πορτογαλία προ δεκαετίας, θεωρείται από τους πρωτοπόρους σέρφερ στην Ελλάδα. «Τότε που δεν έβρισκες ούτε σανίδα στην Ελλάδα» υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος και συμπληρώνει: «Σήμερα πλέον υπάρχουν και εκπαιδευτές και σχολές σερφ, ενώ τον χειμώνα, που πνέουν νοτιάδες, βλέπεις ακόμη και 100 σέρφερ στα νερά της Βουλιαγμένης. Οι περισσότεροι σέρφερ γνωρίζονται μεταξύ τους και κάνουν ταξίδια μαζί».

Η αναζήτηση για το ιδανικό κύμα δεν σταματά ποτέ. Ο Μάνος, ο Μανώλης και η Σίσσυ ήρθαν αυθημερόν από το Ηράκλειο Κρήτης για να κάνουν σερφ στα Χανιά. Οργώνουν το νησί όλον τον χρόνο αναζητώντας τους κατάλληλους ανέμους και τα κύματα. «Η ταχύτητα, η δύναμη του νερού, η επαφή με τη φύση, η αίσθηση ότι μπορείς να την τιθασεύσεις, αυτά τα γνωρίσματα του σερφ σε εξιτάρουν περισσότερο» ομονοούν και οι τρεις. «Ωστόσο, στην Ελλάδα λίγες φορές τον χρόνο θα βρεις καλό κύμα». Η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνους είναι να καβαλήσουν τα κύματα των ωκεανών. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ταξιδεύουν για Μαλδίβες, Μπαλί, Χαβάη, Σρι Λάνκα, Γαλλία και Πορτογαλία, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Νοικιάζουν μαζί ένα διαμέρισμα ή μια καλύβα και ζουν οικονομικά – το κόστος επιβαρύνεται μόνο από το αεροπορικό ταξίδι.

Ο Νίκος «ο αναρριχητής», ντόπιος Χανιώτης, που πηγαίνει για ορειβασία στις Αλπεις κάθε χειμώνα, σημειώνει ότι «το ελληνικό κύμα θέλει ψάξιμο, δεν είναι τόσο ποιοτικό. Με τις κατάλληλες συνθήκες, πάντως, γίνεται ιδανικό». Η Νεφέλη, μόνιμος κάτοικος Χανίων τον τελευταίο χρόνο, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στη σανίδα ένιωσε κάτι πρωτόγνωρο: «Αισθάνθηκα ότι αλλάζει η έννοια του χρόνου».
Κοιτάζουμε την παρέα των νεαρών καθώς απομακρύνονται προς τη θάλασσα «επιβιβασμένοι» στις σανίδες τους και χάνονται στον αφρό του κύματος. Είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος συμπλέει με τη φύση και βιώνει την ελευθερία. Ο λόγος για τον οποίο γίνονται όλα.
* Σουέλ: ο υδάτινος όγκος που σκάει στην ακτή

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk