Χωρίς θεραπεία δεκάδες ανασφάλιστοι ασθενείς

Ανθρωπιστική κρίση, η οποία, όπως αναφέρει, εντοπίζεται σε μερικές ομάδες ανασφάλιστων πολιτών διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος απηύθυνε χθες έκκληση στα νοσοκομεία της χώρας να αναλαμβάνουν εξαρχής το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων και της νοσηλείας αυτών των περιστατικών για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη είναι ότι τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται από τα νοσοκομεία όταν η κατάσταση του ασθενούς έχει φθάσει στο μη περαιτέρω, αφού η νομοθεσία δικαιολογεί τα νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών μόνο σε κατεπείγουσες καταστάσεις.

Ετσι δεκάδες άνθρωποι, όπως έγκυες με κύηση υψηλού κινδύνου, καρκινοπαθείς με αντιμετωπίσιμους χειρουργικά όγκους σε πρώιμο στάδιο που δεν χειρουργήθηκαν ποτέ, άλλοι ασθενείς με διαγνωσμένα νοσήματα που φθάνουν τελικά να αντιμετωπιστούν όταν παρουσιάσουν επείγουσες επιπλοκές ή ακόμη και ηλικιωμένοι απλώς με προχωρημένο καταρράκτη ρισκάρουν σύμφωνα με τον ΙΣΑ καθημερινά τη ζωή τους. Και τελικά επιβαρύνουν και τα ίδια τα νοσοκομεία (αυξημένα νοσήλια, εντατικές), τα οποία τους αναλαμβάνουν αναγκαστικά όταν πια είναι αργά.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ δύο στους δέκα ασθενείς από αυτούς που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χρήζουν νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση. Εφόσον είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να πληρώσουν για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά προτού η κατάστασή τους καταστεί κρίσιμη, η μόνη λύση θα ήταν το βιβλιάριο απορίας. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΙΣΑ, η έκδοσή του είναι αδύνατη για πολλούς, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους στα ταμεία τους και στην εφορία και κατά συνέπεια δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτοι.

Ο ΙΣΑ επικαλείται το παράδειγμα εγκύου με δίδυμη κύηση υψηλού κινδύνου και ένα ανάπηρο έμβρυο, την οποία δεν ανέλαβε κανένα τμήμα καμιάς κλινικής, επειδή ως ανασφάλιστη δεν είχε να πληρώσει. Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ η πιθανότητα να χαθεί η ζωή των δύο εμβρύων είναι 70% και η δική της 15%.

Εκτός της συγκεκριμένης περίπτωσης το Ιατρείο της Κοινωνικής Αποστολής, που λειτουργούν ο Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Εκκλησία έχει καταγράψει και τις εξής υποθέσεις:

– 48χρονη με ενοχλήσεις και αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα το τελευταίο τρίμηνο είχε εξεταστεί τρεις φορές και οι γιατροί της σύστηναν κολονοσκόπηση. Η γυναίκα, όμως αδυνατούσε να βρει τα χρήματα και έτσι οι ίδιοι οι γαστρεντερολόγοι πλήρωσαν την κολονοσκόπηση από την «τσέπη» τους. Η εξέταση έδειξε έναν τεράστιο όγκο στο παχύ έντερο, ο οποίος έπρεπε να εξαιρεθεί επειγόντως. Η οικονομική της κατάσταση, όμως δεν της επιτρέπει να πληρώσει τα νοσήλια με αποτέλεσμα να μένει στην αναμονή, ό,τι χειρότερο, δηλαδή, για την κατάσταση της.

– Περιστατικά διαφόρων ασθενών με καρκίνο σε διάφορα σημεία του σώματός τους, οι οποίο λόγω αδυναμίας χρημάτων μένουν στην αναμονή και περιμένουν να χειρουργηθούν.

– 38χρονος με ενεργό φυματίωση στάλθηκε για επείγουσα νοσηλεία και θεραπευτική αγωγή, έγινε δεκτός, αλλά μόλις τελείωσε η θεραπεία του ζητήθηκε από το Ιατρείο της Κοινωνική Αποστολής να καταβάλλει τα νοσηλεία, γιατί ο ασθενής δεν είχε χρήματα.

Η κατάσταση είναι τόσο αβέβαιη για πολλούς ανασφάλιστους σε σημείο, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η αντιμετώπιση των περιστατικών να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή όπως σε εγκύους που κινδυνεύουν «να γεννήσουν στο δρόμο».

Πέρσα Κούσουλα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk