Νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αχαΐα

Την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο νόμο Αχαΐας ενέκρινε την Πέμπτη η διυπουργική επιτροπή

Την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο νόμο Αχαΐας ενέκρινε την Πέμπτη η διυπουργική επιτροπή.

Παράλληλα συζητήθηκε και η εξέλιξη άλλων πέντε διαγωνισμών οι οποίοι αφορούν την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία.

Ο ανάδοχος για το έργο στην Αχαΐα θα επιλεγεί μεσω διεθνούς διαγωνισμού και θα αναλάβει να μελετήσει, να κατασκευάσει και να συντηρεί τις υποδομές για 27 έτη. Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

«Στην εποχή της μεγάλης κρίσης βγαίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι μπορούν να γίνουν κάποια έργα ξεπερνώντας το πρόβλημα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες και μάλιστα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται, άμεσα τουλάχιστον, το δημόσιο χρέος» δήλωσε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, Περιβάλλοντος κ. Β. Λιβιεράτος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφας.

Οι επενδύσεις για τα έξι έργα, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υπερβαίνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ και η συμμετοχή εθνικών και κοινοτικών πόρων θα κυμανθεί μεταξύ 40% και 60%.

Ειδικότερα, οι εξελίξεις για τα έξι έργα είναι οι εξής:

– στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έως το τέλος του 2012 αναμένεται να οριστεί ανάδοχος.

– στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο διαγωνισμός βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο.

– στην Ηλεία ολοκληρώθηκε η προεπιλογή των υποψηφίων. Τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.

-Στις Σέρρες και την Αιτωλοακαρνανία αναμένεται έως το τέλος του μηνός η ανακοίνωση των υποφηφίων.

– η μονάδα της Αχαΐας θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 150.000 τόνους σκουπιδιών τον χρόνο. Την τεχνολογία θα την επιλέξει ο ιδιώτης ο οποίος θα αναλάβει το έργο.

Το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική δεν απασχόλησε τη διυπουργική επιτροπή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk