Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στην Αρκαδία και την Κορινθία, ενώ στην Ουρανούπολη η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Μάχη με τις φλόγες όμως δίνουν οι πυροσβέστες μέσα στον Αγιον Ορος, σε μια έκταση 7 χλμ. στο βουνό που χωρίζει την περιοχή του Αριστοτέλη από το Αγιον Ορος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδυνεύουν μοναστήρια.

Από το πρωί συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή παραμένει ισχυρή δύναμη πυροσβεστών – περίπου 200 άτομα – με την υποστήριξη του στρατού και εθελοντών.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται και δύναμη 49 σέρβων πυροσβεστών, με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες.

Στην Αρκαδία και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση αν και συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής, ωστόσο οι φλόγες δεν απειλούν σπίτια.

Σοβαρότερη είναι η αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει σημειωθεί από τα Μαλλωτά προς την Παλαιόχουνη, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να την ελέγξουν.

Το απόγευμα της Πέμπτης προγραμματίστηκε σύσκεψη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για τον συντονισμό της κατάσβεσης, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει κηρυχτεί η περιοχή.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων, εκπροσώπων τοπικών φορέων από τις πληγείσες περιοχές και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την αποτίμηση της καταστροφής και τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών.

* Σαρανταοκτάωρη προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ο 45χρονος που συνελήφθη με την κατηγορία εμπρησμού από αμέλεια για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στο Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης και επεκτάθηκε προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Στο μέτωπο τηςΟυρανούπολης, η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στο Αγιον Ορος και επεκτάθηκε προς την Χαλκιδική έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Το πύρινο μέτωπο ξεκινά από το Άγιο Όρος κι εκτείνεται ως την Κομίτσα, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 92 πυροσβέστες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία ελικόπτερα και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, εθελοντές, βυτιοφόρα και μηχανήματα Δήμων, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμει και ο Στρατός.

Νωρίτερα την Πέμπτη η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας είχε κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την τοπική κοινότητα Ουρανούπολης του Δήμου Αριστοτέλη, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου.

Στο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών με πάνω από 100 άτομα. Είχε ακόμη δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση σπιτιών και ξενοδοχείων.

Άλλα πύρινα μέτωπα

Αλλες τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης σε Φθιώτιδα, Ρόδο και Χανιά.

Η φωτιά στη Φθιώτιδα εκδηλώθηκε στο Νεοχώρι Δομοκού όπου επιχειρούν 26 πυροσβέστες, 8 άτομα πεζοπόρο, ένα ελικόπτερο και 2 PZL.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πύρινο μέτωπο ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι της Ρόδου.

Στο νομό Χανίων ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Δρακόνα, η οποία έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στην περιοχή Κατελειός στην Κεφαλλονιά που ξέσπασε την Τετάρτη.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πύλη, στο Μαντούδι Ευβοίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.