Από τις οθόνες, στα… φυτά αφής!

Μπορεί να μην φημίζονται για την ξέφρενη κοινωνική τους ζωή, με τη βοήθεια της τεχνολογίας Botanicus Interactus που ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες όμως ακόμη και το πιο «ντροπαλό» φυτό μπορεί να μετατραπεί στον πιο εκφραστικό μας φίλο.

http://www.youtube.com/watch?v=EcRSKEIucjk&feature=player_detailpage

Μπορεί να μην φημίζονται για την ξέφρενη κοινωνική ζωή τους, όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας Botanicus Interactus που ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες ακόμη και το πιο «ντροπαλό» φυτό μπορεί να μετατραπεί στον πιο εκφραστικό μας φίλο.

Φυτά που «μιλούν»

Ο λόγος για τους ειδικούς των εργαστηρίων της Ντίσνει στην Πενσυλβάνια, οι οποίοι μελέτησαν τα διάφορα μέρη ενός φυτού (μίσχος, φύλλα κτλ.) και τις ηλεκτρικές τους «ιδιότητες».

Εκθέτοντας στη συνέχεια τα φυτά σε ηλεκτρικό δυναμικό και αγγίζοντάς τα σε συγκεκριμένα σημεία, οι ερευνητές ήταν σε θέση μέσω της καταγραφής των μεταβολών των συχνοτήτων των ηλεκτρικών τους σημάτων, να γνωρίζουν που ακριβώς δέχονταν «χάδια». Με τη βοήθεια ενός ηλεκτροδίου που τοποθέτησαν σε γλάστρες και ενός ειδικού λογισμικού, κατάφεραν να μεταμορφώσουν φυτά διαφόρων ειδών, σε «μονάδες ελέγχου» πολλαπλής αφής και έκφρασης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο η εγγύτητα, όσο και η συχνότητα του αγγίγματος του «συνομιλητή» του φυτού, είναι ανιχνεύσιμα, παραπέμποντας μάλιστα σε διαφορετικές εντολές και διαφορετικό πρακτικό ή αισθητικό αποτέλεσμα.

Μουσική και email από τη… γλάστρα

Η παρουσίαση των «έξυπνων» φυτών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου γραφικών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή SIGGRAPH, στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια.

Εκεί, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τα «δικτυωμένα» φυτά ως μονάδες ελέγχου ακουστικών και οπτικών εφέ. Έτσι στο άγγιγμα τους, κάποιος μπορούσε να παίξει μουσική, να τσεκάρει τα email του ή να παρακολουθήσει την αλλαγή που προέκυπτε σε εντυπωσιακά γραφικά που εμφανίζονταν στην οθόνη μπροστά του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk