Τόνυ Μπλερ: Να βρούμε τρόπο να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

«Δεν θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη – η αυτό θα κατέστρεφε όλες τις προσπάθειες διάσωσης;» ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Die Zeit» ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ. Η απάντησή του: «Μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα είχε άσχημες επιπτώσεις στη διάσωση της Ευρωζώνης -εκτός και αν είναι σίγουρο ότι όλα τα άλλα προβλήματα λύθηκαν. Για το λόγο αυτό ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο για το πώς μπορεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

«Δεν θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη – η αυτό θα κατέστρεφε όλες τις προσπάθειες διάσωσης;» ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Die Zeit» ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ. Η απάντησή του: «Μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα είχε άσχημες επιπτώσεις στη διάσωση της Ευρωζώνης -εκτός και αν είναι σίγουρο ότι όλα τα άλλα προβλήματα λύθηκαν. Για το λόγο αυτό ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο για το πώς μπορεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».


Στη ίδια συνέντευξη, ο κ. Μπλαιρ ζήτησε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσον αφορά τη διάσωση της Ευρωζώνης και υπερασπίστηκε την δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για επαναγορά κρατικών ομολόγων, προκειμένου η Ισπανία η Ιταλία και η Ελλάδα να λάβουν χρόνο για μεταρρυθμίσεις: «Αυτό που όμως δεν συμβαίνει καθόλου σε μία νομισματική ένωση είναι αυτό που ζούμε τώρα. Ότι δηλαδή τα μέλη της θα πρέπει να καταβάλουν εξαιρετικά διαφορετικά υψηλά επιτόκια για να αποκτήσουν χρήματα. Αυτό απλά δεν γίνεται! Είναι η οικονομία της βορειοανατολικής Αγγλίας τόσο ισχυρή όσο εκείνη του Λονδίνου; Όχι. Μπορεί κανείς να συγκρίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη Μασαχουσέτη με το Μισισιπή; Όχι. Αλλά κανείς δεν κερδοσκοπεί κατά αυτών των διαφορών, επειδή είναι σαφές ότι τελικά είναι μία νομισματική ζώνη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπλαίρ εξέφρασε «βαθύτατη συμπάθεια» για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: «Πρόκειται για ένα καθήκον παραφροσύνης. Όσον αφορά τη Μέρκελ πιστεύω ότι επέδειξε πολύ θάρρος και σταθερότητα» δήλωσε.

Ωστόσο, ο ίδιος επέκρινε την πολιτική των μικρών βημάτων της Μέρκελ και απαίτησε ευρεία προσέγγιση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη: «Ο στρατηγικός στόχος είναι: Χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων. Αλλά από τακτικής πλευράς το ερώτημα είναι: Είναι λογικό να θέλει κανείς να φτάσει εκεί βήμα – βήμα με τον κίνδυνο αυτά τα βήματα να μην επαρκέσουν και το τίμημα της διάσωσης να αυξάνεται συνεχώς – ή καλύτερα να τα κάνει κανείς όλα με μια κίνηση;» είπε.

«Με μιας έχουμε αυτή τη στιγμή τρία προβλήματα» πρόσθεσε. «Ένα πρόβλημα φερεγγυότητας, ένα πρόβλημα ρευστότητας και ένα πρόβλημα ανάπτυξης. Είναι λίγο όπως οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή, νερό και οξυγόνο – και μάλιστα όλα ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να λύσει κανείς ένα εξ αυτών των προβλημάτων μεμονωμένα, θα πρέπει κανείς να ασχοληθεί με αυτά από κοινού. Διαφορετικά ρισκάρει στο να έρχονται τα μέτρα ξανά όλο και πιο αργά».

Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα πρέπει να αποστραφεί την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Μπλαιρ: «Η Μεγάλη Βρετανία επλήγη έντονα από όσα συμβαίνουν εντός της ευρωζώνης. Φυσικά δεν θα περιμένει κανείς από τους Βρετανούς επί της παρούσης να αναλάβουν οποιεσδήποτε ευθύνες. Όμως είναι σαφές ότι όποια και κα είναι τώρα η έκβαση της υπόθεσης στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει μια τεράστια πολιτική αναδιοργάνωση της ΕΕ».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk