Ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις για το «πράσινο» ρεύμα

Την αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για την περίοδο Αυγούστου 2012-Ιουνίου 2013 αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Την αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για την περίοδο Αυγούστου 2012-Ιουνίου 2013 αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Πιο συγκεκριμένα, η μεσοσταθμιστική αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους καθορίζεται σε 7,5 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Ειδικότερα, για την οικιακή χρήση το τέλος διαμορφώνεται στα 8,74 ευρώ/MWh, για τις ενεργοβόρες βομηχανίες υψηλής τάσης στα 4,58 ευρώ/MWh, στη Μέση Τάση 7,17 ευρώ/MWh και στις υπόλοιπες χρήσεις μέσης τάσης το τέλος διαμορφώνεται στα 9,53/MWh. Η αύξηση ισχύει από 1ης Αυγούστου.

Το ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ των τιμών που εισπράττουν οι παραγωγοί από την αγορά και των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας. Η διαφορά αυτή διογκώνεται τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού έφθασε στο τέλος Ιουνίου στα 282 εκατ. ευρώ και στο τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι υπερέβη τα 300 εκατ.

Βάσει της απόφασης της ΡΑΕ, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ενώ η Αρχή θα εξετάζει την εξέλιξη των μεγεθών σε εξάμηνη βάση εστιάζοντας κυρίως στον ρυθμό ένταξης νέων μονάδων προκειμένου να μην υπάρξουν νέα απρόοπτα και νέα διόγκωση του ελλείμματος.

Το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Σε αυτά, κατά τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται αναστολή αδειοδότησης νέων μονάδων και μειώσεις τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας για τις μονάδες που έχουν αδειοδοτηθεί και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk