Κ. Μαντάς: «Υπάρχουν 4 χιλιάδες κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα κλείσουν αντίστοιχα τμήματα σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης»

Την Πέμπτη 9/8/2012 ο Πρόεδρος της ΔΟΕ μίλησε στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Σωτήρη Ξενάκη (καθημερινά 07:00-09:00) για την απεργία των Δασκάλων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Για την απεργία των δασκάλων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς{{{ moto }}}

Είχαμε κάνει μεγάλη απεργία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το 2006, διάρκειας δύο μηνών. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα είναι μια χρονιά χωρίς εκπαιδευτικούς και με πάρα πολλά προβλήματα. Με τις τελευταίες ανακοινώσεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και με βάση τις διαρροές, μας δείχνουν ότι, πραγματικά, ξεχείλισε το ποτήρι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τούτη η στιγμή η εκπαίδευση στη πατρίδα μας. Δεν είχαμε άλλο δρόμο να αντιδράσουμε γιατί θέλουμε να περισώσουμε την στοιχειώδη αξιοπρέπεια των ελλήνων εκπαιδευτικών, αλλά και το δικαίωμα των ελλήνων μαθητών στη μόρφωση και στην Παιδεία.

Στους παιδικούς σταθμούς θα μείνουν έξω 53000 παιδιά. Το ίδιο θα συμβεί και με τα νηπιαγωγεία, όπου 60000 παιδιά που βρίσκονται σε προσχολική ηλικία δεν μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα γιατί δεν έχει τις υποδομές. Δεν έχει τους χώρους, δεν έχει τα διδακτήρια. Παιδιά της προσχολικής ηλικίας δεν μπορούν να πάνε σχολείο και θα παραμείνουν στη γιαγιά τους.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για τα αίτια της απεργίας

Γιατί την ώρα που οι μαθητές θα είναι στη θέση τους οι εκπαιδευτικοί θα απουσιάζουν. Θα σας πω ότι πέρυσι και φέτος συνταξιοδοτήθηκαν από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση 11 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Στη θέση τους προσλήφθηκαν 540 πέρυσι κι από ότι διαρρέει το υπουργείο, περίπου, 200 στη καλύτερη περίπτωση φέτος. Αυτό καταλαβαίνετε δημιουργεί ένα τεράστιο κενό, γιατί πάνω από δέκα χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών παραμένουν κενές. Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο Συνταξιοδοτήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια 4000 δάσκαλοι. Προσλήφθηκαν πέρυσι 42 και φέτος απ΄ ότι προβλέπεται καμιά 10. Αυτές οι 4 χιλιάδες δάσκαλοι είχαν τέσσερις χιλιάδες τμήματα τα οποία είναι υποχρεωμένα να συγχωνευτούν, να καταργηθούν, να υποβαθμίσουν ουσιαστικά το προϊόν της παιδείας που παράγει το σχολείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk