Το Αγκίστρι είναι ένα μικρό νησί (5,5×3,5 χιλιόμετρα σε μήκος-πλάτος) που βρίσκεται 22 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 3,5 μίλια ανοικτά της Αίγινας. Όσοι δεν γνώριζαν την ύπαρξή του, το έμαθαν το 2002 όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καταζητούμενος τότε για τη δράση του με την 17Ν, κατάφερε να περάσει απαρατήρητος επί 40 ημέρες, κρυμμένος σε αντίσκηνο σε δυσπρόσιτη περιοχή του νησιού.

Κάποιοι άλλοι, όμως, πιο «ψαγμένοι» εκδρομείς και κατασκηνωτές, ήξεραν από παλιά το κρυμμένο μυστικό ενός εξωτικού παραδείσου με ολοκάθαρα πρασινογάλαζα νερά και πανέμορφα πευκοδάση, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα ώστε να προσφέρεται ακόμα και για ημερήσια εκδρομή, με μικρότερο κόστος και ταλαιπωρία (ειδικά για τους Πειραιώτες) από μια εκδρομή στις ανατολικές παραλίες της Αττικής!

Ειδικά σήμερα, που η οικονομική κρίση μας ανάγκασε -έστω και με το ζόρι- να αποκτήσουμε καταναλωτική συνείδηση και να έχουμε πλέον υψηλότερες απαιτήσεις για κάθε ευρώ που πληρώνουμε, μοιάζει απίστευτο να υπάρχει ένα τόσο όμορφο μέρος σε τόσο κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο να πηγαίνεις με μόλις 10,5 Ευρώ με το συμβατικό πλοίο (μιάμιση ώρα) ή 13,5 Ευρώ με το «ιπτάμενο δελφίνι» (πενήντα λεπτά μαζί με τη στάση στην Αίγινα)!

Το νησί είναι τόσο μικρό που δεν χρειάζεται καν να έχεις μεταφορικό μέσον: τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι παραλίες είναι σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια, είτε στη Σκάλα (που δένει το συμβατικό πλοίο είτε στο Μεγαλοχώρι που αποβιβάζουν τα «δελφίνια»). Οι οικογένειες με μικρά παιδιά μπορούν να κινηθούν αποκλειστικά και μόνο με τα πόδια, ενώ για να εξερευνήσουν τις πιο μακρινές παραλίες (τη Δραγονέρα και την Απόνησο) υπάρχει ένα μοναδικό λεωφορείο που διατρέχει τον μοναδικό δρόμο του νησιού ανά δίωρο. Για τους νεότερους, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης μοτοποδηλάτου ή ποδηλάτου, όμως οι φανατικοί της πεζοπορίας εύκολα μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε με τα πόδια-το νησί από άκρη σε άκρη καλύπτεται σε μία-μιάμιση ώρα, ή ακόμα λιγότερο για τους πιο αθλητικούς τύπους.

Η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται παντού στο νησί, όμως το Αγκίστρι ήταν από πολύ παλιά κλασικός προορισμός ελεύθερου κάμπινγκ και αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Τόσο η πανέμορφη παραλία της Χαλικιάδας όσο και τα πεύκα που την περιβάλλουν, είναι γεμάτα αντίσκηνα και κατασκηνωτές, οι οποίοι διατηρούν μεν την παραλία ολοκάθαρη, δυστυχώς όμως δεν είναι εξίσου προσεκτικοί και για τους γύρω χώρους. Η ελεύθερη κατασκήνωση προϋποθέτει ότι σέβεσαι και προστατεύεις το περιβάλλον, μαζεύοντας και απομακρύνοντας καθετί πλαστικό και θάβοντας προσεκτικά οτιδήποτε οργανικό και βιοδιασπώμενο. Μακάρι να το τηρούσαν αυτό όλοι οι κατασκηνωτές της Χαλικιάδας, ώστε να παραμένει ο χώρος καθαρός και διαθέσιμος για τις επόμενες γενιές.