Βομβαρδισμοί και σφοδρές συγκρούσεις συνθέτουν το σκηνικό εντός και γύρω από το Χαλέπι της Συρίας. Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε χερσαία επίθεση με άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στη στρατηγικής σημασίας νότια συνοικία Σαλαχεντίν και σε άλλες περιοχές. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η Σαλαχεντίν τελεί υπό τον πλήρη έλεγχου του στρατού κατόπιν σφοδρής μάχης, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί αντικρούουν τις πληροφορίες διαψεύδοντας ότι έχουν αποσυρθεί.
Ενόσω η διεθνής διπλωματία αδρανεί -αρκούμενη να ανακοινώσει ότι στις 30 Αυγούστου θα συνεδριάσει σε επίπεδο υπουργών το Συμβούλιο Ασφαλείας με επίκεντρο την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία- ο στρατός εισήλθε στη συνοικία Σαλαχεντίν την Τετάρτη αντιμετωπίζοντας κατά πληροφορίες σκληρή αντίσταση εκ μέρους των ανταρτών.
Δραματική είναι την ίδια στιγμή η κατάσταση για τους αμάχους. Aλλοι 2.400 Σύροι πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας για να ξεφύγουν από την αιματοχυσία, και η Aγκυρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο τουρκικό έδαφος ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων από το Χαλέπι κάτι που θα υπερέβαινε τις δυνατότητές της να τους παράσχει βοήθεια.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει βίαιους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στην πόλη και επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές. Στη δημοσίοτητα ήλθαν εικόνες και βίντεο που απεικονίζουν κατεδαφισμένα κτίρια και σορούς Σύρων ανάμεσα σε συντρίμμια κοντά στο Χαλέπι. Σφοδρή μάχη για το Χαλέπι
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι οι τακτικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Aσαντ σκότωσαν την πλειονότητα των ανταρτών και έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη συνοικία Σαλαχεντίν, ενώ εξαπέλυσαν επίθεση και σε άλλες περιοχές.
Το δίκτυο ανέφερε ότι δεκάδες «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στην κεντρική συνοικία Μπαμπ αλ Χαντίντ, κοντά στο αρχαίο φρούριο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, και στην Μπαμπ αλ Νάιραμπ στο νοτιοανατολικό τομέα.
Οι αντικαθεστωτικοί από την πλευρά τους αρνούνται ότι αποσύρθηκαν από τη συνοικία Σαλαχεντίν. Διοικητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσαν στο BBC και το AFP ότι διεξάγουν αντάρτικο κατά του στρατού και το καθεστώς δεν έχει τον έλεγχο της πόλης.
Οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν την Σαλαχεντίν (τη νότια πύλη στην πόλη) ως βάση εδώ και τρεις εβδομάδες, ωστόσο ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι ορισμένες θέσεις τους εγκαταλείφθηκαν την Τετάρτη.
«Η επίθεση πραγματικά ξεκίνησε. Ο στρατός προχωρά με στόχο να κόψει τη Σαλαχεντίν στα δύο. Η επιχείρηση ανακατάληψης της συνοικίας θα πάρει λίγο χρόνο, αν και παραμένουν ορισμένοι θύλακες αντίστασης» δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας από τη Δαμασκό.
«Οι κυβερνητικές δυνάμεις έφτασαν στην οδό αλ-Μαλάαμπ και αυτήν την στιγμή διεξάγονται βίαιες συγκρούσεις, οι σφοδρότερες από τις 20 Ιουλίου» ανέφερε από πλευράς του ο διοικητής της ταξιαρχίας Νουρ αλ-Χακ των ανταρτών, Ουασέλ Αγιούμπ. Ο ίδιος είπε ακόμα πως στρατιώτες του καθεστώτος έχουν αναπτυχθεί περίπου στο 15% της συνοικίας.
Ακτιβιστές ανέφεραν ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χαλέπι την Τετάρτη, ανάμεσά τους μία γυναίκα και δύο παιδιά. Το εδρεύων στο Λονδίνο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι συνολικά 225 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Συρία την Τρίτη -129 άμαχοι, 50 αντικαθεστωτικοί και 46 στρατιώτες.
Φυγή προσφύγων στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, περίπου 2.400 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο ανώτατοι αξιωματικοί, εγκατέλειψαν τη Συρία για να σωθούν από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και έφτασαν στην Τουρκία στην διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι που εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος είναι γυναίκες και παιδιά από τις συριακές πόλεις Χαλέπι και Ιντλίμπ, αλλά ανάμεσά τους βρίσκονται και 37 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας που αυτομόλησαν.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει επί του παρόντος τις σχετικές πληροφορίες. Πριν από την άφιξη των νέων προσφύγων, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει ότι συνολικά 47.500 Σύροι έχουν καταφύγει στη χώρα.
Η Aγκυρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο τουρκικό έδαφος ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων από το Χαλέπι, όπου μαίνονται οι μάχες, κάτι που θα υπερέβαινε τις δυνατότητές της να τους παράσχει βοήθεια.