Ο Σαρκοζί ζητά διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Τη σιωπή του αποφάσισε να σπάσει ο Νικολά Σαρκοζί ζητώντας την άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στη Συρία, η οποία όπως δηλώνει εξελίσσεται σε «νέα Λιβύη» και γιαυτό «ίσως χρειάζεται μία διεθνη στρατιωτική επιχείρηση». Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου(CNS) και επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα την Τρίτη, όπως μάλιστα δήλωσαν και σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι δύο άντρες διαπίστωσαν σύγκλιση των απόψεων τους επί του θέματος.

Τη σιωπή του αποφάσισε να σπάσει ο Νικολά Σαρκοζί ζητώντας την άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στη Συρία, η οποία όπως δηλώνει εξελίσσεται σε «νέα Λιβύη» και γι’ αυτό «ίσως χρειάζεται μία διεθνη στρατιωτική επιχείρηση». Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου(CNS) και επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα την Τρίτη, όπως μάλιστα δήλωσαν και σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι δύο άντρες διαπίστωσαν σύγκλιση των απόψεων τους επί του θέματος.

Στην πρώτη του δημόσια πολιτική παρέμβαση μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Σαρκοζί,ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης που εστάλη το Μάρτιο του 2011 στη Λιβύη και η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι, υποστηρίζει ότι η στρατιωτική επέμβαση είναι η μόνη που ίσως δώσει ένα τέλος στις εμφύλιες συγκρούσεις της Συρίας.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien στα τέλη Ιουλίου, η πολιτική του διαδόχου του στο συγκεκριμένο ζήτημα είχε σχολιαστεί αρνητικά από τον ίδιο. «Μου άσκησαν δριμύτατη κριτική για τη Λιβύη, εγώ όμως τουλάχιστον έκανα κάτι. Έπρεπε να είναι πολύ πιο σκληρός με το καθεστώς της Δαμασκού, πολύ πιο σκληρός», φέρεται να έχει δηλώσει ο πρώην πρόεδρος, γεγονός που διαψεύστηκε από τον κύκλο του, σίγουρα όμως ελήφθη υπ’ όψιν από την κυβέρνηση Ολάντ.

Για «εκκωφαντική σιωπή» έκανε λόγο και ο γενικός γραμματέας του γκολικού κόμματος, της «Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP), Ζαν Φρανσουά Κοπέ, υπερτονίζοντας πόσο διαφορετική ήταν η στάση που τήρησε η Γαλλία στην περίπτωση της Λιβύης.

Το ενδεχόμενο της επέμβασης δεν έχει αποκλειστεί από τον πρόεδρο Ολάντ, πάντα όμως υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Προς το παρόν, και ενώ η Γαλλία έχει την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάθε πρωτοβουλία για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο καθεστώς της Δαμασκού προσκρούει σε βέτο της Κίνας και της Ρωσίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk