Οκτώ νέα τηλεοπτικά επεισόδια, αφιερωμένα σε διάσημους Φαναριώτες, ετοιμάζει το Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Ερευνών (Ιnternational Center for Hellenic Research/Centre International de Recherches Helleniques C.I.R.H.), μετά την επιτυχημένη προβολή της παραγωγής του Κέντρου «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Η ανάδειξη των διαχρονικών αξιών του πολιτιστικού και πολιτισμικού πλούτου ενός διεθνοποιημένου ελληνισμού, μέσα από την καθοριστική συμβολή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών οικογενειών, ειδικότερα σε μία εποχή που η Ελλάδα είναι συνυφασμένη με την οικονομική κρίση, είναι πρωταρχική και θεμελιώδης» τονίζει, από τη Νίκαια της Γαλλίας, η ιστορικός-ερευνήτρια κυρία Ερατώ Πάρη, ιδρύτρια και διευθύντρια του C.I.R.H.
«Το ντοκιμαντέρ μας ‘Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο’, που τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει πάει πολύ καλά ως τώρα και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτό» επισημαίνει η κα Πάρη, απαριθμώντας τις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει ήδη το ντοκιμαντέρ σε διεθνή φεστιβάλ, με πρώτη αυτή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ρουμανίας.
Το υποτιτλισμένο στην αγγλική και γαλλική γλώσσα ντοκιμαντέρ του C.I.R.H. «ταξιδεύει» στις «γειτονιές των Ελλήνων», σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε αξιόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το California State University στο Σακραμέντο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεργασία με την κυρία Κατερίνα Λαγού, επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου.
Για το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί προβολές του ντοκιμαντέρ στο μακρινό Βανκούβερ, αλλά και το γαλλόφωνο Κεμπέκ του Καναδά. Θα ακολουθήσουν προβολές στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες των ΗΠΑ.
Το ντοκιμαντέρ «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της απήχησης που έχουν, διαχρονικά, στον παγκόσμιο ελληνισμό διάσημοι Φαναριώτες, οι οποίοι και σήμερα, όπως τονίζει η κα Πάρη, διαδραματίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.
Μεταξύ αυτών, εκτενής αναφορά γίνεται στις οικογένειες Μαυροκορδάτου, Μπενάκη, Ζαΐμη, Νεγρεπόντε, Ροδοκανάκη, Ζαρίφη και Ζαφειροπούλου, στις δραστηριότητές τους στους τομείς των τραπεζών, της βιομηχανίας, του εμπορίου, των Τεχνών και των Γραμμάτων, αλλά και στο φιλανθρωπικό τους έργο.
Για τα γυρίσματα, που έγιναν σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο (Αθήνα, Παρίσι, Βουκουρέστι, Κωνσταντινούπολη, Καλκούτα, Βομβάη, Μασσαλία, Οδησσό, Χίο, Αλεξάνδρεια, Ιάσιο κ.λπ.), σε σκηνοθετική επιμέλεια και σενάριο της Ερατούς Πάρη, υπήρξε συνεργασία με περίπου 400 επιστήμονες, συγγραφείς και καλλιτέχνες.
Πέρα από τις παρουσιάσεις στο εξωτερικό, αξίζει να αναφερθεί ότι το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε τον Ιούνιο και από το γαλλόφωνο δορυφορικό κανάλι «PLANETE PLUS», σε πρώτη παγκόσμια, στη γαλλική του εκδοχή.
Στόχος του Κέντρου, όπως εξηγεί η κα Πάρη, είναι να ετοιμαστούν οκτώ νέα επεισόδια, διάρκειας τριάντα λεπτών το καθένα, για τις μεταβυζαντινές οικογένειες ανά τον κόσμο και για την επίτευξη αυτού του στόχου ζητείται η συνδρομή των Ελλήνων, όπου γης.
«Η νέα παραγωγή έχει ως στόχο την ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μεγάλων οικογενειών στη διάπλαση και αναδιαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας στην Ανατολή και τη Δύση, από τον 15ο έως και τον 21ο αιώνα» σημειώνει η διευθύντρια του C.I.R.H.
«Στόχος μας είναι να προβάλλουμε, εις βάθος πλέον, τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά και να αναδείξουμε τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις» προσθέτει.
Η Ερατώ Πάρη, σπούδασε στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και τη Γαλλία. Είναι ιστορικός, με δύο διατριβές στο Παρίσι. Το «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» είναι απόσπασμα του καινούργιου βιβλίου της, με τίτλο: «Μασσαλία-Ελληνισμός (19ος –αρχές 20ου αιώνα)».