Τρεις σχέσεις χωρίς ψέματα

Εάν κάθε στιγμή ανειλικρίνειας αντιστοιχούσε σε ένα kilobyte, όταν θα έρθει η ώρα, μέσα στο φέρετρο θα μπορούσε να μας συνοδεύει ένας σκληρός δίσκος 750GB γεμάτος με τέτοιες στιγμές. Τι πιο όμορφο και δίκαιο. Αφού θα σαπίσουν τα δάχτυλα, ας θαφτούν μαζί τους και όλες εκείνες οι φορές που κρυφτήκαμε πίσω από αυτά. Κάθε μέρα ανταλλάσσουμε ματιές και ψέματα.

Εάν κάθε στιγμή ανειλικρίνειας αντιστοιχούσε σε ένα kilobyte, όταν θα έρθει η ώρα, μέσα στο φέρετρο θα μπορούσε να μας συνοδεύει ένας σκληρός δίσκος 750GB γεμάτος με τέτοιες στιγμές. Τι πιο όμορφο και δίκαιο. Αφού θα σαπίσουν τα δάχτυλα, ας θαφτούν μαζί τους και όλες εκείνες οι φορές που κρυφτήκαμε πίσω από αυτά. Κάθε μέρα ανταλλάσσουμε ματιές και ψέματα. Λευκά, κίτρινα, ροζ. Δεν έχει σημασία το χρώμα και δεν είναι κατ’ ανάγκη μεγάλα. Αναλογιστείτε πόσες φορές έχετε απαντήσει «είμαι καλά» στην ερώτηση «τι κάνεις» και να το εννοείτε. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που το να μην ανοίγεις το στόμα σου δεν διαφέρει. Η σιωπή της οικειότητας με τη σιωπή της αποξένωσης απέχουν μια στιγμή ειλικρίνειας. Και είναι αστείο γιατί θέτουμε την ειλικρίνεια ως βασική προϋπόθεση στις σχέσεις μας. Θέλω να σας πω για τρεις από αυτές.

Η πρώτη δοκιμάζει την λογική μας. Η σχέση με τον πνευματικό είναι απελευθερωτική. Ανοίγεσαι σε κάποιον χωρίς να ξέρεις αν είναι αρμόδιος ή ικανός να σε κρίνει. Και σου ζητά να σκάψεις την ψυχή σου. Εγώ την είχα γεμίσει τρύπες. Η θέα του πετραχηλιού σε ηλικία 8 ετών παραπέμπει κατευθείαν σε μπέρτα υπερήρωα. Αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει καλύτερο από το να αφήσεις ένα μικρό παιδί να μιλάει ακατάπαυστα σε κάποιον που θυμίζει Μπάτμαν. Με τον καιρό και μετά από τις πρώτες επικριτικές ματιές του πνευματικού μου, συνειδητοποίησα πως δεν παίζει ρόλο τι έχεις να πεις αλλά αν εκείνα συμπίπτουν με αυτά που θέλει να ακούσει ο άλλος. Στα 13 μου, είχα μάθει πια πως η ειλικρίνεια γίνεται ευλογία μόνο αν είναι ψεύτικη.

Υπάρχει βέβαια και η σχέση με τον ψυχαναλυτή. Αν ο πνευματικός σου δείχνει τον δρόμο προς τον Θεό, ο ψυχαναλυτής σου δείχνει από πού πας στους δαίμονες σου. Εκεί η ειλικρίνεια γίνεται καθρέφτης και δεν είναι σίγουρο ότι θα σου αρέσει αυτό που θα δεις.

Και τέλος υπάρχει η σχέση που σου υπόσχεται ότι δεν θα συναντηθείς με τον διάβολο. Η μόνη δυσκολία είναι πως δεν φτάνουν τα λόγια, χρειάζονται και αποδείξεις στον άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι έκανες τον χρόνο που πέρασε. Ο λογιστής σου είναι ο τέλειος σύντροφος. Δεν γκρινιάζει για τα έξοδα, είναι εχέμυθος και μπορεί να σε ξελασπώσει. Και ο δικός μου τα έχει κάνει όλα αυτά και με το παραπάνω. Με τον σωστό προγραμματισμό, κατάφερε να μου εξασφαλίσει επιστροφή φόρου. Δεν το περίμενα, όμως συνέβη. Και το να πάρεις επιστροφή φόρου αυτόν τον καιρό ισοδυναμεί με τη βασιλεία των ουρανών που σου υπόσχεται ο πνευματικός και την απόλυτη γαλήνη που διεκδικεί ο ψυχαναλυτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk