Δύο αστυνομικοί στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης ήταν προ δεκαετίας μέλη μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, η οποία έχει στενές σχέσεις με τη Κου Κλουξ Κλαν. Οι δύο άντρες, ωστόσο, συνεχίζουν να εργάζονται, παρά τις αποκαλύψεις, αφού, όπως αποκαλύπτεται από τα γερμανικά ΜΜΕ, προέβησαν σε δήλωση μετάνοιας, η οποία έγινε δεκτή από τους προϊσταμένους τους.

Οι αστυνομικοί ήταν μέλη μιας ομάδας με το όνομα «Ευρωπαίοι Λευκοί Ιππότες» (EWK) που συνδέεται με τη ρατσιστική Κου Κλουξ Κλαν. H σχέση τους αποκαλύφθηκε στη διάρκεια έρευνας για τη νεοναζιστική οργάνωση «Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο» (NSU) η οποία κατηγορείται για τις δολοφονίες, μεταξύ 2000 και 2007, τουλάχιστον εννιά επιχειρηματιών, κατά κύριο λόγο τουρκικής καταγωγής, καθώς και μίας αστυνομικού, της Μισέλ Κίζεβετερ.

Οι αστυνομικές Αρχές ήταν ενήμερες για την υπόθεση από το 2003, όταν βρήκαν αποδείξεις για την προσωρινή συμμετοχή των δυο κατηγορούμενων αστυνομικών στην ομάδα κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του ηγέτη της EWK.

Κατά την πειθαρχική διαδικασία που ακολούθησε, οι δύο αστυνομικοί, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά επειδή σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, δικαιολόγησαν τη συμμετοχή τους, λέγοντας ότι ήταν μέλη για λίγο καιρό και πως αποχώρησαν μόλις διαπίστωσαν ρατσιστική συμπεριφορά και ξενοφοβία. Η συμμετοχή στην EWK για τον ένα αστυνομικό διήρκεσε έξι μήνες, ενώ ο άλλος υποστήριξε ότι παραιτήθηκε αρκετά νωρίτερα. Μάλιστα, ο ένας από τους δύο δήλωσε πως συνειδητοποίησε το σκοπό της οργάνωσης όταν είδε σε μια συνάντηση ένα μέλος της οργάνωσης με ένα τατουάζ που απεικόνιζε τον Αδόλφο Χίτλερ. Παρότι και στους δύο επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή, κατάφεραν τελικά να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αφού φαίνεται πως έπεισαν τους ανώτερούς τους για την απερισκεψία τους αυτή.

«Δεν ήξεραν ότι η Κου Κλουξ Κλαν ήταν ρατσιστική οργάνωση; Διερωτώμαι πόσο κουτός μπορεί να είναι ένας αστυνομικός για να μην τον απομακρύνουν από την υπηρεσία», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανών Αστυνομικών Αντρέ Μπράουν, ο οποίος ζήτησε την απόλυσή τους, ενώ ο Σεμπάστιαν Ενταθι από το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που ηγείται της έρευνας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα εγκλήματα της NSU, αναρωτήθηκε γιατί οι αστυνομικοί δεν ετέθησαν σε διαθεσιμότητα το 2004, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «σκανδαλώδη» και προσθέτοντας πως «δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι μέλη μιας αναμφισβήτητα αντιδημοκρατικής οργάνωσης, πρέπει να καθαιρούνται».