Ελλάδα και Ιταλία «τρέχουν» τώρα για τον αγωγό ΤΑΡ

Η Ελλάδα και η Ιταλία συμφώνησαν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Adriatic-Pipeline (TAP) και η υλοποίησή του αποτελούν κοινό συμφέρον των δύο χωρών ώστε να μην αποκλειστούν από τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σχεδιάζει να στηρίξει μεγάλο μέρος της ενεργειακής της τροφοδοσίας

Η Ελλάδα και η Ιταλία συμφώνησαν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Adriatic-Pipeline (TAP) και η υλοποίησή του αποτελούν κοινό συμφέρον των δύο χωρών ώστε να μην αποκλειστούν από τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σχεδιάζει να στηρίξει μεγάλο μέρος της ενεργειακής της τροφοδοσίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος με τον ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρζι. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασ. Παπαγεωργίου, που έχοντας και στο παρελθόν εργαστεί στη ΔΕΠΑ γνωρίζει άριστα την πολιτική των αγωγών.

Ως γνωστόν, η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ που εκμεταλλεύεται τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ομώνυμο κοίτασμα έχει αυτή τη στιγμή καταλήξει σε δύο εναλλακτικούς δρόμους για το πέρασμα του αερίου. Ο ένας είναι ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία και ο δεύτερος ο Nabucco West, μία μικρότερη εκδοχή του υπερφιλόδοξου σχεδίου αγωγού Nabucco, με κατάληξη την Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία). Ο ΤΑΡ αντικαθιστά ουσιαστικά στους ελληνικούς σχεδιασμούς τον ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy).

«Συμφωνήσαμε να προωθηθούν αμέσως πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε η Ιταλία και η Ελλάδα και βεβαίως η Αλβανία να συνεργαστούν για τη δημιουργία του απαραίτητου πολιτικού πλαισίου μέσα από το οποίο θα προωθηθούν συγκεκριμένες πλέον πρωτοβουλίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk