Βουλή: Απονομή του Χρυσού Μεταλλίου στον Σιμόν Πέρες

Σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην παγκόσμια κοινότητα και την ειρήνη το ελληνικό κοινοβούλιο τίμησε το πρωί της Τρίτης τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, απονέμοντάς του το χρυσό μετάλλιο της Βουλής, στο οποίο απεικονίζεται ανάγλυφα η μορφή του Περικλή.

Σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην παγκόσμια κοινότητα και την ειρήνη το ελληνικό Κοινοβούλιο τίμησε το πρωί της Τρίτης τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, απονέμοντάς του το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, στο οποίο απεικονίζεται ανάγλυφα η μορφή του Περικλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε ιστορική για το ελληνικό κοινοβούλιο, τη σημερινή ημέρα, λόγω της τιμητικής παρουσίας του προέδρου του Ισραήλ, «ενός ανθρώπου που συνέβαλε στην ειρήνη σε μία περιοχή που δοκιμάστηκε πολύ».

«Οι λαοί μας επιθυμούν να ζήσουν σε ειρήνη και δημοκρατία» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «η συνεργασία των χωρών δεν είναι συγκυριακή αλλά στρατηγική επιλογή για την ειρήνη στην περιοχή, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου που έχουν και στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στην επίθεση στο Μπουργκάς, λέγοντας ότι η Ελλάδα «συγκλονίστηκε» από αυτήν και την «καταδίκασε απερίφραστα».

Την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του «στο λίκνο της Δημοκρατίας» εξέφρασε ο ισραηλινός πρόεδρος, εξηγώντας ότι ο ίδιος υπήρξε μέλος κοινοβουλίου επί 48 χρόνια.

«Τα κοινοβούλια αποτελούν πνεύματα ισχυρά που δίνουν άνεμο στην ψυχή», είπε, ενώ αναφέρθηκε στον Περικλή, τονίζοντας ότι «χωρίς αυτόν δεν θα ξέραμε πώς να μιλήσουμε, ιδιαίτερα στο κοινοβούλιο, αλλά αυτά τα ξεχνάμε συνήθως».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε κ. Πέρες, «δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα μεγάλο μέλλον» καθώς επίσης και «μία σημαντική και δεσπόζουσα ιστορία που διέπεται από πνεύμα αλληλεγγύης».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της χώρας μας, ο πρόεδρος του Ισραήλ είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε πολύ θλιμμένοι, γιατί από την κρίση μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα» και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι έχουν πάντα δυνατότητες να ξεπεράσουν τις κρίσεις».

Ο Σιμόν Πέρες επισήμανε ακόμη ότι «οι χώρες μας μπορεί να είναι μικρές, αλλά μπορούν να γίνουν μεγάλες, τόσο στο πνεύμα, όσο και στην επιστήμη, για την οικοδόμηση ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος, σε έναν κόσμο με πολύ μεγάλες αλλαγές σε σημείο να μην τον αναγνωρίζουμε σε δέκα χρόνια».

«Οι δύο λαοί μας θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε σημαντικά επιτεύγματα» κατέληξε ο κ. Πέρες.


Εντυπωσιασμένος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στο Μουσείο της Ακρόπολης ξεναγήθηκε ο πρόεδρος του Ισραήλ από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον πρόεδρο του μουσείου καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που επέδειξε ο Σιμόν Πέρες για τα εκθέματα του μουσείου, ήταν το γεγονός ότι η ξενάγηση διήρκησε 50 λεπτά, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο χρόνο από τον αρχικό προγραμματισμό.

Στάθηκε ιδιαιτέρως στις μορφές της Αθηνάς που φιλοξενούνται στο μουσείο, αναπτύσσοντας τις σκέψεις του για τη σοφία και εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παιδεία.

«Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική παιδεία κρατούν την Ελλάδα όρθια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της ξενάγησης, ο ισραηλινός πρόεδρος ζήτησε να φωτογραφηθεί δίπλα στον κυνηγετικό σκύλο που εκτίθεται στην αίθουσα αρχαϊκών αγαλμάτων.

Μετά το πέρας της ξενάγησης, ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Εκτός από τον υπουργό Παιδείας και τον πρόεδρο του μουσείου, στο γεύμα παρακάθησαν ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk