Οι ενδείξεις της υποχώρησης Μέρκελ στο σχέδιο Ντράγκι ανεβάζει τις αγορές

Θετικά είναι από το πρωί της Τρίτης τα πρόσημα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρη στην στήριξη που παρείχε το βράδυ της Δευτέρας η Ανγκελα Μέρκελ – μέσω εκπροσώπου διότι η ίδια βρίσκεται σε διακοπές – στα σχέδια αγοράς ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Θετικά είναι από το πρωί της Τρίτης τα πρόσημα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρη στην στήριξη που παρείχε το βράδυ της Δευτέρας η Ανγκελα Μέρκελ – μέσω εκπροσώπου διότι η ίδια βρίσκεται σε διακοπές – στα σχέδια αγοράς ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, ωστόσο, εμφανίζουν αυξητικές τάσεις έπειτα από πέντε ημέρες υποχώρησής τους, ενώ ανοδικά κινούνται και τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων, την ώρα που ο τόκος που θα καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση σε όσους αγόρασαν την Τρίτη τα εξάμηνα έντοκα που εξέδωσε, είναι κατά τι μειωμένος συγκριτικά με την προηγούμενη δημοπρασία.

Η θετική είδηση για την στήριξη του Βερολίνου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων της Ρώμης και της Μαδρίτης σε συνδυασμό με τις διαρροές από τις προετοιμασίες του συστήματος εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την κατεύθυνση μιας τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, έδωσαν ώθηση και στις ευρωπαϊκές μετοχές και στο ευρώ, που ενισχύθηκε έναντι και του δολαρίου (στα 1,2426 δολάρια) και του γεν (κατά 0,3% στα 97,35 γεν).

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Γκέοργκ Στράιτερ είχε δηλώσει στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα στο Βερολίνο ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν ανησυχεί» από τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που κατέθεσε στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση της ΕΕ που θα προβλέπει μια νέα αρχή εποπτείας των τραπεζών των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, θα βασιστεί στις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξαν στα μέσα Ιουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τους τρεις αρμοδίους επιτρόπους (Μισέλ Μπαρνιέ, Χοακίν Αλμούνια και Ολι Ρεν). Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προς τα τέλη Αυγούστου, ενώ το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ως νομοθετική πρόταση στις 11 του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Στο Λονδίνο οι διακυμάνσεις του FTSE-100 ήταν το μεσημέρι οριακές γύρω από το επίπεδο κλεισίματος της αγοράς τη Δευτέρα. Στο Παρίσι όμως ο CAC-40 ενισχυόταν την ίδια ώρα κατά 0,80% και στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 0,47%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχύονταν κατά 1,53% και 1,38% αντιστοίχως.

Τα spreads των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκαν πάντως σήμερα. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και η απόδοση του διετούς ισπανικού ενισχύθηκε κατά 20 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και έφθασε στο 6,77%.

Κατά 3 μονάδες βάσης ενισχύθηκε όμως και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου (έφθασε στο 1,43%) εν αναμονή της δημοπρασίας των ελληνικών εντόκων γραμματίων. Η ικανοποιητική αποδοχή, ωστόσο, των ελληνικών εντόκων εκτόνωσε τις πιέσεις στη γερμανική αγορά ομολόγων και έτσι η απόδοση του 10ετούς bund επανήλθε στο επίπεδο του 1,40%.

Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου διαμορφώθηκε στο 4,68%, ενώ το επιτόκιο των αντίστοιχης διάρκειας εντόκων που εκδόθηκαν στις 10 Ιουλίου ήταν 4,70%.

Οι γερμανικές αγορές ομολόγων και κεφαλαίων – όπως άλλωστε και το ευρώ – ελάχιστα μοιάζουν να επηρεάστηκαν από την απογοητευτική πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιούλιο λόγω της πτώσης της ζήτησης στη βυθιζόμενη στην ύφεση ευρωζώνη. Ελάχιστα επηρέασαν τις αγορές και τα στοιχεία για το κατρακύλισμα της ιταλικής οικονομίας ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση.

Ανοδικές τάσεις εμφάνιζαν, τέλος, την Τρίτη οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Στην αγορά πετρελαίου του Λονδίνου η τιμή του Brent ενισχυόταν το μεσημέρι κατά 98 σεντς στα 110,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά πετρελαίου της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 44 σεντς στα 92,64 δολάρια το βαρέλι. Ενισχυμένη κατά 1% ήταν η τιμή του χαλκού, ενώ κατά 0,9% ενισχύθηκε η τιμή της σόγιας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk