Ιταλία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, δυσχεραίνοντας το έργο της κυβέρνησης Μάριο Μόντι, εν μέσω της κρίσης χρέους.

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, δυσχεραίνοντας το έργο της κυβέρνησης Μάριο Μόντι, εν μέσω της κρίσης χρέους.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,5%, μείωση που σημειώνεται για τέταρτη συνεχή φορά, με τον ρυθμό συρρίκνωσης να επιβραδύνεται οριακά από την πτώση 0,8% στο πρώτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία ήταν οριακά κατώτερα του αναμενόμενου, καθώς η μέση πρόβλεψη αναλυτών σε έρευνα του Reuters έκανε λόγο για μείωση 0,6%.

Aλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 1,4% έναντι του Μαΐου και 1,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ στο πρώτο εξάμηνο η πτώση στην παραγωγή αυτοκινήτων ξεπέρασε το 20%.

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών εφαρμόζει μέτρα λιτότητας ύψους 20 δισ. ευρώ περίπου, που έχουν σπρώξει την Ιταλία πιο βαθιά στην ύφεση.

Eτσι, από τη μία πλευρά η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει εφέτος το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και από την άλλη αυξάνεται η ανεργία (σε υψηλό 13 ετών) ενώ μειώνεται η καταναλωτική ζήτηση.

Η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 1,2%, αλλά οι εργοδότες είναι πιο απαισιόδοξοι και εκτιμούν ότι η ύφεση θα αγγίξει το 2,4%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk