Γ. Βρούτσης: «Κάθε περίπτωση παράνομης σύνταξης θα πηγαίνει στον Εισαγγελέα»

Την Τρίτη 7/8/2012 ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μίλησε στην εκπομπή του Σωτήρη Σταθόπουλου για τις παράνομες συντάξεις τα νέα μέτρα τα όρια ηλικίας και τις μειώσεις των συντάξεων

Για τις παράνομες συντάξεις

Ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε ολοκληρώσει μια βασανιστική διαδικασία που ταλαιπωρεί χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία τον έντιμο έλληνα φορολογούμενο πολίτη, τον έντιμο συνταξιούχο και να μπούμε σε μια νέα εποχή και να μην υπάρχουν παράνομες συντάξεις.

Είναι πολλές οι παράνομες συντάξεις;

Η εκτίμησή μου είναι ναι. Είναι πάρα πολλά τα στοιχεία παραβατικότητας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στον τομέα της πρόνοιας. ΄Ηδη γίνονται διασταυρώσεις με διάφορες μεθόδους είτε τη φυσική μέθοδο της απογραφής των συνταξιούχων είτε με τον ηλεκτρονικό δείκτη τον οποίο έχω βάλει και τρέχουν δια μέσου του ΚΕΠΥΟ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είτε με τα ΚΕΠ τώρα και με αυτό το ποίο θα ανακοινώσω το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου που ουσιαστικά, πλέον εντοπίζουν με έναν προς έναν αυτούς που έχουν μπει σε παραβατική συμπεριφορά κι εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τους πάντες με ονοματεπώνυμο. Κι από1η Ιανουαρίου 2013 το κομμάτι των συντάξεων μπαίνει σε μια άλλη διαδικασία με τον μηχανισμό τον οποίο θα εισάγουμε δεν θα μπορέσει πλέον κανείς να πάρει σύνταξη η οποία θα είναι παράνομη.{{{ moto }}}

Τι θα κάνετε με όσους έπαιρναν παράνομες συντάξεις;

Αυτό το οποίο θα γίνει είναι το αυτονόητο. Είναι αυτό που γίνεται σε κάθε σύγχρονη χώρα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα Θα αναζητηθούν πίσω τα χρήματα. Για ένα εύλογο χρονικό διάστημα σχετικά μικρό θα υπάρχει μια ήπια αντιμετώπιση για όλους εκείνους οι οποίοι είχαν παραβατική συμπεριφορά. Δηλαδή να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω. Και θα είναι ήπια δηλαδή πιθανόν να μην αναζητηθούν ποινικές ευθύνες η και προσαυξήσεις. Από την άλλη μεριά όσοι δεν ανταποκριθούν τότε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι βαρύς. Κακό της κεφαλής τους.

Θα στείλετε επιστολή στους Διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων για τις παράνομες συντάξεις;

Θα υπάρξει επιστολή προς όλου τους Διοικητές των Ταμείων του υπουργείου και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς. Βάση της οποίας -κι αυτός είναι ο νέος μηχανισμός παρακολούθησης – οποιεσδήποτε παραβατικές ενέργειες πιστοποιούνται η εντοπίζονται θα στέλνουν κατευθείαν τις περιπτώσεις αυτές στον Εισαγγελέα με κοινοποίηση στον ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων έτσι ώστε να παρακολουθούμε τα πάντα. Να φτιάξουμε βάση δεδομένων και να μην μπορεί να ξεφύγει κανένας.

Για τα νέα μέτρα

Οποιαδήποτε μέτρα προσαρμογής πάρουμε θα προσπαθήσουμε να διαπνέονται από το πνεύμα της Δικαιοσύνης. Θα είναι δύσκολα μέτρα. Θα προσπαθήσουμε όμως να τα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια μέσα από το πνεύμα της δικαιοσύνης.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης;

Δεν θέλω να προδικάσω κάτι. Όλα είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Όλα είναι σενάρια τα οποία υπάρχουν. Απλούστατα θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

Θα μειωθούν οι συντάξεις;

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Οι λύσεις θα είναι δύσκολες Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων κι εκεί είναι όλη η προσπάθεια όμως οι πόροι είναι λίγοι και συγκεκριμένοι και δυστυχώς το μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων είναι εκεί που είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Έχει περιοριστεί πάρα πολύ η συνταξιοδοτική δαπάνη. Πρέπει να περιοριστεί κι άλλο. Δηλαδή θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μέσα στη δύσκολη εξίσωση που έχουμε να βρούμε τρόπους μέσα από τους οποίους να μην ακουμπήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk