Οι Σιχ της Ελλάδας για το μακελειό στις ΗΠΑ

«Ολοι έχουμε το δικαίωμα να λατρεύουμε ελεύθερα τον Θεό μας. Τα όσα συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία πρέπει να αφυπνίσουν ολόκληρο τον κόσμο», δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Παναγιώτης Τσιέρης, ο οποίος αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της κοινότητας των Σιχ στην Ελλάδα. «Είμαστε φιλήσυχοι. Ορισμένοι μας μπερδεύουν με τους μουσουλμάνους και πολλές φορές γινόμαστε εξαιτίας αυτού αντικείμενο επιθέσεων, όμως όλες οι θρησκείες πρέπει να είναι σεβαστές»

«Ολοι έχουμε το δικαίωμα να λατρεύουμε ελεύθερα τον Θεό μας. Τα όσα συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία πρέπει να αφυπνίσουν ολόκληρο τον κόσμο», δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Παναγιώτης Τσιέρης, ο οποίος αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της κοινότητας των Σιχ στην Ελλάδα.

«Είμαστε φιλήσυχοι. Ορισμένοι μας μπερδεύουν με τους μουσουλμάνους και πολλές φορές γινόμαστε εξαιτίας αυτού αντικείμενο επιθέσεων, όμως όλες οι θρησκείες πρέπει να είναι σεβαστές», προσθέτει ο κ. Τσιέρης τον οποίο μαζί με δεκάδες άλλους Σιχ συνάντησε το «Βήμα» και στο παρελθόν στον Γκουρνταβάρα, τον Ναό του Σιχισμού στον Ταύρο.

Στην Ελλάδα ζουν σήμερα περισσότεροι από 20 χιλιάδες Σιχ και η είδηση προκάλεσε μεγάλη θλίψη αλλά αποτέλεσε ταυτόχρονα και δυσάρεστη έκπληξη, καθώς, όπως σημειώνουν, στις ΗΠΑ ζουν εδώ και δεκαετίες ειρηνικά εκατοντάδες χιλιάδες ομόθρησκοί τους, πολλοί δεύτερης ακόμη και τρίτης γενιάς.

«Επειδή οι Σιχ φέρουν σπαθί πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια θρησκεία με πολεμική διάθεση. Όμως αυτό το σπαθί συμβολίζει την μάχη τους κατά των παθών και δεν στρέφεται κατά των άλλων θρησκειών και των πιστών τους» σημειώνει στο «Βήμα» η καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής κυρία Νίκη Παπαγεωργίου.

Ο Σιχισμός είναι Μονοθεϊστική θρησκεία που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα στο Πουντζάμπ, στην αρχαία Πενταποταμία, στη Βόρεια Ινδία από τον ινδουιστή Γκουρού Νανάκ Dev Ji, ο οποίος σε αντίθεση με τους πολυθεϊστές ινδουιστές κήρυττε ότι ο Θεός είναι μόνον ένας, πανταχού παρών, δημιουργός του σύμπαντος. Είναι οπαδοί της μετενσάρκωσης και την καύσης των νεκρών. Ο Σιχισμός κατήργησε τις κάστες, οι οποίες απαγόρευαν τις σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών τάξεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk