Ακόμη και χαμηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μπορούν να αποβούν μοιραία μέσω της απορρύθμισης των καρδιακών παλμών, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λιντς αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine» ότι το μονοξείδιο του άνθρακα – που απελευθερώνεται μεταξύ άλλων από ελαττωματικούς λέβητες, τσιγάρα και από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων – μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον μηχανισμό «επαναφοράς» της καρδιάς μετά από κάθε χτύπο της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο αέριο σε υψηλά επίπεδα «εκτοπίζει» το οξυγόνο από το αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οξυγόνωση του οργανισμού. Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την καρδιά.

Η βλάβη και η αντιστροφή της

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι βρετανοί επιστήμονες φάνηκε ότι το μονοξείδιο του άνθρακα διατηρούσε τους δίαυλους νατρίου – οι οποίοι ρυθμίζουν τους χτύπους της καρδιάς – ανοιχτούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση των καρδιακών παλμών, γεγονός που οδηγούσε σε αρρυθμία.

Με τη βοήθεια γάλλων ειδικών, οι Βρετανοί προχώρησαν στη συνέχεια στη χορήγηση ενός φαρμάκου κατά της στηθάγχης – το οποίο επίσης παρεμβαίνει στη λειτουργία των διαύλων νατρίου της καρδιάς – σε ποντίκια.

«Παρακολουθώντας ποντίκια κατά την έκθεσή τους σε επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα αντίστοιχα με εκείνα που απελευθερώνονται στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, είδαμε ότι τα πειραματόζωα εμφάνιζαν καρδιαγγειακά προβλήματα» εξηγεί ο καθηγητής Κρις Πιρς από το Πανεπιστήμιο Λιντς.

«Για την ώρα δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση. Είδαμε ότι υπάρχει ένα φάρμακο στα ράφια που θα μπορούσε να βοηθήσει. Φυσικά χρειάζονται κλινικές δοκιμές, αλλά πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή αρχή» καταλήγει.