Ο Διπλόδοκος έτρωγε χορτοφαγικό «καλαμάκι»

Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρουν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες του Διπλόδοκου πέρα από το γεγονός ότι ήταν φυτοφάγος και πιθανότατα τρεφόταν με τα φύλλα των δέντρων. Ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία δημιούργησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κεφαλιού του Διπλόδοκου, η μελέτη του οποίου αρχίζει να αποκαλύπτει ορισμένα διατροφικά χαρακτηριστικά του. Το πιο ενδιαφέρον από αυτά είναι ότι ο Διπλόδοκος έβαζε στο στόμα του ολόκληρα κλαδιά και τα αποψίλωνε.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις διατροφικές συνήθειες του μακρύτερου πλάσματος που περπάτησε ποτέ στη Γη, του Διπλόδοκου, το μήκος του οποίου άγγιζε τα 60 μέτρα.

Ο Διπλόδοκος

Πριν από 130 έτη ανακαλύφθηκε ένα άγνωστο μέχρι τότε είδος δεινοσαύρου. Ονομάστηκε «Διπλόδοκος» και, όπως αποδείχτηκε, ήταν το μακρύτερο ον που περπάτησε ποτέ στη Γη. Ο Διπλόδοκος είχε μήκος 55 μέτρα, βάρος 12 τόνους και το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν ο πολύ μακρύς λαιμός του. Εζησε στην Βόρειο Αμερική κατά την Ιουράσιο περίοδο η αρχή της οποίας οριοθετείται πριν από 200 εκατομμύρια έτη και διήρκεσε 50 εκατομμύρια έτη.

Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρουν στοιχεία για τις διατροφικές του συνήθειες πέρα από το γεγονός ότι ήταν φυτοφάγος και πιθανότατα τρεφόταν με τα φύλλα των δέντρων. Ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία δημιούργησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κεφαλιού του Διπλόδοκου η μελέτη του οποίου αρχίζει να αποκαλύπτει τα διατροφικά χαρακτηριστικά του.

Η ανακάλυψη

Οι προσομοιώσεις που έκαναν οι ερευνητές έδειξαν ότι ο Διπλόδοκος δεν στεκόταν κοντά σε ένα δέντρο και έτρωγε σιγά σιγά τα φύλλα που υπήρχαν σε αυτό αλλά έβαζε στο στόμα του ολόκληρα κλαδιά και τα «καθάριζε» από τα φύλλα τους. Πολλοί ειδικοί εκτιμούσαν ότι ο Διπλόδοκος πλησίαζε τα δέντρα και έτρωγε με μεγάλες δαγκωματιές το φύλλωμα τους. Οπως όμως δείχνει η νέα έρευνα αυτή η μέθοδος ήταν ιδιαίτερα κουραστική και επίπονη για τον τεράστιο δεινόσαυρο και την οδοντοστοιχία του. Αντίθετα κάνοντας το κλαδί «σουβλάκι» ο Διπλόδοκος έπαιρνε πιο ξεκούραστα το… γεύμα του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk