Τα ειδικά μισθολόγια «καίνε» το Υπουργείο Αμυνας

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στο Πεντάγωνο. Οι πιέσεις της τρόικας για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία παρά τα λεγόμενα ορισμένων κύκλων δεν είναι ακόμη διασφαλισμένα, έχουν δημιουργήσει τριβές ακόμη και σε επίπεδο κορυφής

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στο Πεντάγωνο. Οι πιέσεις της τρόικας για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία παρά τα λεγόμενα ορισμένων κύκλων δεν είναι ακόμη διασφαλισμένα, έχουν δημιουργήσει τριβές ακόμη και σε επίπεδο κορυφής.

Αυτό που είναι σαφές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος έχει δεσμευθεί ότι περαιτέρω μειώσεις μισθών στους στρατιωτικούς δεν θα υπάρξουν. Δεν πρέπει να λησμονείται άλλωστε ότι αυτή ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά προσωπικά. Για τον λόγο αυτό, συνεργάτες του υπουργού επιμένουν ότι πρόκειται για «κόκκινη γραμμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Α/ΓΕΕΘΑ. Γράφοντας στον λογαριασμό του στο Twitter το περασμένο Σάββατο 4 Αυγούστου, ο αντιστράτηγος Μ. Κωσταράκος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «κανένας στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έδωσε εντολή έστω να μελετηθούν νέες μειώσεις μισθών και επιδομάτων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: “Ούτε ένα ευρώ”. Η προσπάθεια συνεχίζεται». Και με νέο μήνυμά του την ίδια ημέρα συμπλήρωσε ότι «οι μειώσεις των αποδοχών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μέχρι τώρα ξεπεράσει το 30%».

Συμπόρευση των αποστράτων με τους εν ενεργεία;

Η προοπτική νέων μειώσεων φαίνεται όμως ότι αποτελεί μαγιά και για δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως αυτές που έλαβαν χώρα από τους στρατιωτικούς στην Ισπανία.

Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ) απέστειλε mail στις Ενώσεις Αποστράτων, ζητώντας συνάντηση για τον καθορισμό κοινής γραμμής. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων των στρατιωτικών θα ξεκινήσει από τους εν ενεργεία και θα επεκταθεί στους αποστράτους, οπότε πρέπει το ταχύτερο (εντός της τρέχουσας εβδομάδας) να υπάρξει συντονισμός για τις επόμενες κινήσεις.

Πού θα πέσει μαχαίρι;

Για να σωθούν όμως τα ειδικά μισθολόγια, θα πρέπει να μπει μαχαίρι σε άλλες δαπάνες. Ήδη, οι σκέψεις επικεντρώνονται στην απόσυρση παλαιών οπλικών συστημάτων (τα απαρχαιωμένα Α7 Corsair που είναι προγραμματισμένο να αποσυρθούν σε ένα χρόνο από σήμερα μάλλον θα αποτελέσουν παρελθόν νωρίτερα, όπως και παλαιά ναρκαλιευτικά που συντηρούνται με κόπο), αλλά το μυστικό κρύβεται στο κλείσιμο υπεράριθμων στρατοπέδων.

Ο πρώην – πλέον – Α/ΓΕΣ Κ. Ζιαζιάς είχε επί μήνες ταξιδέψει σε όλη τη χώρα χωρίς τυμπανοκρουσίες και είχε καταγράψει πολλές μονάδες και στρατόπεδα που μπορούν να κλείσουν ή να συγχωνευθούν με άλλες. Ο νυν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καράμπελας επίσης αναγνωρίζει σε ιδιωτικές συνομιλίες του ότι στρατόπεδα μπορούν να κλείσουν. Παράλληλα όμως, τόσο αυτός όσο και οι επιτελείς γνωρίζουν τις σφοδρές τοπικές αντιδράσεις βουλευτών, παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών οικονομιών που το έχουν κάνει επάγγελμα να… φυτοζωούν επί του στρατοπέδου που βρίσκεται στην περιοχή τους. Ακόμη και η τοπική Εκκλησία έχει φτάσει να έχει λόγο για το αν μία πόλη θα έχει στρατόπεδο ή όχι.

Το μυστικό βρίσκεται στην αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς όπου υπάρχουν τα περισσότερα στρατόπεδα. Στρατιωτικές πηγές λένε ότι οι περικοπές πρέπει να γίνουν χωρίς να μειωθεί η αποτρεπτική ικανότητα. Πάντως, η Πολιτική Εθνικής Άμυνας που έχει ήδη υιοθετηθεί (γράφτηκε από τον πρώην – πλέον – Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας πρέσβη κ. Δ. Χρονόπουλο που αποχώρησε πριν από λίγες ημέρες) προσφέρει το περιθώριο για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεγάλες (άνω της Ταξιαρχίας) μονάδες. Μένει να αποδειχθεί αν η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα λάβει τις επώδυνες πλην αναγκαίες αποφάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk