Γερμανικός καυγάς για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Ομηρικός καυγάς διεξήχθη ανάμεσα στον υπουργό οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, και στην Σάρα Βάγκενκνεχτ από το Κόμμα της Αριστεράς. Εάν η κα Βάγκενκχνεχτ, κατηγόρησε την Ευρώπη για την πολιτική της να μην φορολογεί τους πλούσιους και να προσπαθεί μόνο να διασώζει τις τράπεζες, ο υπουργός της Βαυαρίας, αντίθετα, κάλεσε την Ευρώπη να «κόψει το σκοινί που κρατάει» την Ελλάδα, για να μην συμπαρασυρθεί στον γκρεμό και η Γερμανία. Η τελευταία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «μαμά» από το σπίτι τελικά της οποίας θα πρέπει τώρα οι Έλληνες να «μετακομίσουν», για να λειτουργήσουν και ως «παράδειγμα» για τις άλλες άσωτες χώρες.

Ομηρικός καυγάς διεξήχθη ανάμεσα στον υπουργό οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, και στην Σάρα Βάγκενκνεχτ από το Κόμμα της Αριστεράς. Εάν η κα Βάγκενκχνεχτ, κατηγόρησε την Ευρώπη για την πολιτική της να μην φορολογεί τους πλούσιους και να προσπαθεί μόνο να διασώζει τις τράπεζες, ο υπουργός της Βαυαρίας, αντίθετα, κάλεσε την Ευρώπη να «κόψει το σκοινί που κρατάει» την Ελλάδα, για να μην συμπαρασυρθεί στον γκρεμό και η Γερμανία. Η τελευταία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «μαμά» από το σπίτι τελικά της οποίας θα πρέπει τώρα οι Έλληνες να «μετακομίσουν», για να λειτουργήσουν και ως «παράδειγμα» για τις άλλες άσωτες χώρες.

Τα κύρια σημεία της συζήτησης για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, στην «Bild am Sonntagt»:

Βάγκενκνεχτ: Ένα λάθος ήταν ότι η Ευρώπη επέτρεψε την ύπαρξη χαμηλότερης φορολογίας για επιχειρήσεις και εύπορους. Ταυτόχρονα οι τράπεζες έγιναν αυτόνομοι παίκτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ελέγχονται, αλλά τροφοδοτούνται με χρήματα των φορολογουμένων και οδηγούν τις χώρες σε ολοένα μεγαλύτερη υπερχρέωση.

Σέντερ: Κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για το εθνικό του χρέος. Η Ελλάδα έχει σωρεύσει τεράστιο χρέος για χρόνια, ενώ καθυστέρησαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το ευρώ καθεαυτό είναι σωστό και σημαντικό. Αλλά αν μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να εξοφλήσει το χρέος της σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις μου, η Ελλάδα μάλλον θα βγει από την Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του έτους. Κάθε νέο μέτρο οικονομικής βοήθειας, οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων θα ήταν λανθασμένος δρόμος. Η Αθήνα πρέπει να γίνει ένα παράδειγμα ότι η Ευρωζώνη μπορεί επίσης να δείξει τα δόντια της. Οι Γερμανοί δεν μπορεί πλέον να είναι ο ταμίας για την Ελλάδα.

Βάγκενκνεχτ: Αλλά η κυβέρνησή σας, κ. Σέντερ, είναι αυτή που έχει κάνει τους Γερμανούς χρηματοδότες. Εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της. Αυτό θα κοστίσει 80 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε πριν από δύο χρόνια, θα μάτωναν οι τράπεζες και τα hedge funds. Τώρα ματώνει ο φορολογούμενος.

Σέντερ: Ένσταση! Η οικονομική ζημία στη Γερμανία, μακροπρόθεσμα, είναι πολύ μεγαλύτερη αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. Εδώ ισχύει ένας παλιός κανόνας της ορειβασίας: Αν κάποιος κρέμεται από το σχοινί σου και είναι έτοιμος να σε παρασύρει στον γκρεμό, πρέπει να κόψεις το σχοινί. Σε αυτήν την περίοδο είμαστε τώρα. Αν δεν κόψουμε εγκαίρως το σχοινί διάσωσης από το οποίο κρέμεται η Ελλάδα, πιθανόν η Γερμανία να βρεθεί σε κίνδυνο.

Βάγκενκνεχτ: Από το σκοινί της διάσωσης δεν κρέμονται οι απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, αλλά οι τράπεζες. Η βίαιη πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους έχει επιδεινώσει δραματικά την οικονομική κρίση. Με τον τρόπο αυτό τα χρέη αυξάνονται περαιτέρω. Ένας σκόπιμος όρος θα ήταν η θέσπιση ενός υψηλού φόρου ακίνητης περιουσίας για τα ελληνικά ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί. Αλλά όμως όχι μέσω περικοπών σε συντάξεις και μισθούς, αλλά μέσω της φορολόγησης των εκατομμυριούχων. Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα στην Ελλάδα. Αυτό είναι σκανδαλώδες.

Σέντερ: Η πάλη των τάξεων δεν λειτουργεί. Οι αυξήσεις φόρων δεν έχουν αποφέρει ποτέ τίποτα σε μόνιμη βάση. Σημαντικότερη θα ήταν μια φορολογική διαχείριση που λειτουργεί, κάτι το οποίο λείπει τελείως από τους Έλληνες.

Η Ελλάδα είχε προηγουμένως αυξήσει σημαντικά τους μισθούς. Περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι σα να χύνουμε νερό στην έρημο. Για τα προβλήματα στην Ελλάδα ευθύνονται οι Έλληνες και κανείς άλλος.

Βάγκενκνεχτ: Δεν θα υποστηρίζατε σοβαρά ότι οι Ελληνίδες μητέρες που δίνουν τώρα τα παιδιά τους στα παιδικά χωριά SOS, γιατί δεν μπορούν πλέον να τα συντηρήσουν, ευθύνονται για τη μιζέρια τους. Θα πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους.

Σέντερ: Τα χρέη πρέπει κανείς να τα πληρώνει. Η διάσωση ορισμένων τραπεζών ήταν προπάντων βοήθεια για τον αποταμιευτή και το συνταξιούχο. Εάν οι τράπεζες κηρύττουν παύση πληρωμών ανεξέλεγκτα, αυτό βλάπτει πρώτα τους απλούς ανθρώπους.

Η Ελλάδα είναι φυσικά μια ειδική περίπτωση. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να δουν η Ισπανία και η Ιταλία, τι συμβαίνει, όταν κάποιος δεν πληρώνει τα χρέη του. Αν οι Έλληνες τα βγάλουν πέρα με την τακτική τους να καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις και την αποπληρωμή των χρεών τους, ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει. Τότε θα έχουμε μια αναδιανεμητική Ένωση -ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Κάποτε πρέπει κανείς να μετακομίζει από το σπίτι της μαμάς και οι Έλληνες είναι τώρα κοντά σε αυτό.

Βάγκενκνεχτ: Εάν οδηγήσετε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ορμήσουν αμέσως στο επόμενο θύμα. Η κρίση του ευρώ θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Και τότε, καληνύχτα γερμανικές εξαγωγές.

Δεν συμφωνώ καθόλου να τυπωθούν χρήματα, για να αγοραστούν κρατικά ομόλογα από τις τράπεζες. Τότε θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα για κερδοσκοπία. Η ΕΚΤ θα έπρεπε να δώσει απευθείας χρήματα στις χώρες, μόνο ωστόσο σε αυτές που είναι πρόθυμες να θεσπίσουν φόρο περιουσίας για τους εκατομμυριούχους και να τον αυξάνουν αυτόματα, εάν το κρατικό χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Σέντερ: Η ΕΚΤ ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο. Δεν πρέπει από εγγυητής του νομίσματος να μετατραπεί σε τράπεζα πληθωρισμού. Οι αγορές δε θα δεχτούν ως προς τα επιτόκιά τους μακροπρόθεσμα ότι τα μεμονωμένα κράτη λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα χρήματα, αλλά δεν υλοποιούν μεταρρυθμίσεις. Η ΕΚΤ δεν πρέπει να φέρει από την πίσω πόρτα αυτό που αποτρέψαμε να συμβεί με τα ευρωομόλογα, δηλαδή μια κοινοτικοποίηση παλιού και νέου χρέους, για το οποίο θα πληρώσουν στο τέλος μόνο οι Γερμανοί.

Το ευρώ θα επιβιώσει από την κρίση, όμως εάν θέταμε σε εφαρμογή τα σχέδια της Αριστεράς, φοβάμαι για σημαντικές απώλειες στις θέσεις εργασίας και στους μικροκαταθέτες.

Βάγκενκνεχτ: Σήμερα, όπου κυβερνά το CSU, σπαταλιούνται δισεκατομμύρια φόρων για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οδηγούν τη Γερμανία στη χρεοκοπία. Έτσι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβιώσει το ευρώ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk