Εληξε η σιωπηρή παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Έληξε στις 8 το πρωί της Δευτέρας η σιωπηρή παράταση του υπουργείου Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις τους εμπρόθεσμα, θα βρεθούν αντιμετώποι με επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ, καθώς χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου σε περισσότερες δόσεις.

Επίσης, θα καταβάλλουν μηνιαίο πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Το Taxisnet θα συνεχίσει να είναι ανοικτό για τις δηλώσεις, ωστόσο όποιος υποβάλει εφεξής δήλωση θα αντιμετωπίσει και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ερωτηθείς την Δευτέρα, στην πρωινή εκπομπή του Mega, αν θα παραταθεί για μία-δύο ημέρες η σιωπηρή παράταση, είπε ότι απόφαση του υπουργείου είναι να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε, μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν υποβληθεί συνολικά 5.350.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ δεν είχαν καταθέσει λιγότεροι από 50.000.

Ακόμα, είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή του συστήματος έτσι ώστε να παραλαμβάνει εκπρόθεσμες τις δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, επιφυλάξεις για τη ρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την εξόφληση των φόρων εισοδήματος σε πολλές δόσεις εξέφρασε η τρόικα, μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την Κυριακή.

Το πιθανότερο είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, που θα προβλέπει λιγότερες δόσεις και χαμηλότερα κλιμάκια, από τις 10 δόσεις για 100.000 ευρώ που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Η τρόικα ζήτησε η ρύθμιση να περιοριστεί δραστικά στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, ενώ έθεσε και ζήτημα μείωσης των δόσεων το ανώτερο σε επτά, έως τον Φεβρουάριο του 2013, ώστε το σύνολο των εσόδων να μετρήσει στον προϋπολογισμό του 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk