Ο σινοαμερικανικός πόλεμος της πισίνας

Κάποτε ήταν οι κολυμβητικές μονομαχίες ΗΠΑ και Αυστραλίας που έβαζαν φωτιά στην παγκόσμια πισίνα. Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα προνομιακός χώρος εκείνου του ιδιόμορφου, σχεδόν «εμφυλίου» αγγλοσαξονικού πολέμου, για την κυριαρχία στο νερό. Ομως, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης το 2009 και εντεύθεν, με την υποχώρηση των Αυστραλών και την ταυτόχρονη άνοδο των Κινέζων, η παραδοσιακή αγγλοσαξονική μονομαχία αντικαταστάθηκε από μια νέα, αυτή μεταξύ των Αμερικανών και των Ασιατών. Και τώρα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ο σινοαμερικανικός πόλεμος πήρε νέες διαστάσεις και εκτός πισίνας, με τους Αμερικανούς να αμφισβητούν την καθαρότητα των επιτευγμάτων των Κινέζων, ειδικά της μεγάλης πρωταγωνίστριάς τους Γε Σιβέν, χρυσής ολυμπιονίκου στα 200 μ. και 400 μ. μεικτής ατομικής.

Κάποτε ήταν οι κολυμβητικές μονομαχίες ΗΠΑ και Αυστραλίας που έβαζαν φωτιά στην παγκόσμια πισίνα. Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα προνομιακός χώρος εκείνου του ιδιόμορφου, σχεδόν «εμφυλίου» αγγλοσαξονικού πολέμου, για την κυριαρχία στο νερό. Ομως, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης το 2009 και εντεύθεν, με την υποχώρηση των Αυστραλών και την ταυτόχρονη άνοδο των Κινέζων, η παραδοσιακή αγγλοσαξονική μονομαχία αντικαταστάθηκε από μια νέα, αυτή μεταξύ των Αμερικανών και των Ασιατών. Και τώρα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ο σινοαμερικανικός πόλεμος πήρε νέες διαστάσεις και εκτός πισίνας, με τους Αμερικανούς να αμφισβητούν την καθαρότητα των επιτευγμάτων των Κινέζων, ειδικά της μεγάλης πρωταγωνίστριάς τους Γε Σιβέν, χρυσής ολυμπιονίκου στα 200 μ. και 400 μ. μεικτής ατομικής.

Η φωτιά στην ολυμπιακή πισίνα του Λονδίνου επεκτάθηκε μετά το παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε η κινέζα κολυμβήτρια Γε Σιβέν επικρατώντας στα 400 μ. μεικτής ατομικής. Η εκπληκτική επίδοση της Γε στο τελευταίο 100άρι στο ελεύθερο, και ειδικά στο τελευταίο 50άρι, άφησε άφωνο όλο τον κόσμο της πισίνας, εκτός από τους Αμερικανούς…

Βλέποντας τον χρόνο της Γε στο τελευταίο πενηντάρι (28.93) να είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο (29.10) που πέτυχε ο αμερικανός σταρ Ράιαν Λόχτε στη ρότα για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα 400 μεικτής ατομικής, ο τεχνικός διευθυντής της αμερικανικής ομάδας Τζον Λέοναρντ χαρακτήρισε «απίστευτη» την επίδοση της κινέζας κολυμβήτριας και συμπλήρωσε με νόημα: «Τα τελευταία 100 μ. μου θύμισαν μερικές πρώην Ανατολικογερμανίδες. Επίσης μια ιρλανδέζα κολυμβήτρια το 1996 στην Ατλάντα (σ.σ.: πρόκειται για τη Μισέλ Σμιθ που πήρε τρία χρυσά και ένα χάλκινο, ενώ το 1998 βρέθηκε με αλλοιωμένο δείγμα ντόπινγκ)»…

«Δηλητήριο» κατά Φελπς
Οι έμμεσες μέσω… Ανατολικής Γερμανίας και Ιρλανδίας αιχμές για ντόπινγκ κατά της Γε δεν έμειναν αναπάντητες από τους Κινέζους. Αλλάζοντας την τακτική της σιωπής που ακολουθούσαν στο παρελθόν αποφάσισαν να σηκώσουν το γάντι και να απαντήσουν. «Η Κίνα διενεργεί περισσότερους ελέγχους ντόπινγκ από οποιοδήποτε άλλο δυτικό κράτος», επέστρεψε τις βολές ο επικεφαλής της κολυμβητικής ομάδας γυναικών Ξου Κι και αναρωτήθηκε με… δηλητηριώδη τρόπο: «Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν ταλέντα όπως ο Φελπς και η Φράνκλιν και η Κίνα δεν μπορεί να έχει ένα (ταλέντο) όπως η Γε Σιβέν;».
Ορισμένοι κινέζοι αξιωματούχοι μάλιστα πέρασαν στην αντεπίθεση και άρχισαν να σπέρνουν αμφιβολίες για την καθαρότητα των μοναδικών επιτυχιών του Μάικλ Φελπς. Ο πρώην γιατρός της ολυμπιακής ομάδας της Κίνας Τσεν Ζανγκάο δεν δίστασε να δηλώσει: «Εγώ υποπτεύομαι τον Φελπς, αλλά δεν έχω αποδείξεις. Οι Αμερικανοί έκαναν πολλές εκπληκτικές επιδόσεις αλλά μη έχοντας αποδείξεις εμείς προτιμήσαμε να σιωπήσουμε». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αθλητισμού της Κίνας Ζιανγκ Ζιχούε που πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς ποτέ δεν θέσαμε εν αμφιβόλω τον Φελπς όταν αυτός κατέκτησε 8 χρυσά μετάλλια στο Πεκίνο».
Στον καβγά μπλέχτηκαν και οι παλιοί «εχθροί» των Αμερικανών, οι Αυστραλοί, ορισμένοι εκ των οποίων έσπευσαν να υπερασπιστούν τη Γε. Πρώτος απ’ όλους ο προπονητής Ντένις Κότρελ, ο οποίος έχει πλέον σχέση με την κινεζική κολύμβηση αφού έχει υπό την επίβλεψή του το άλλο μεγάλο αστέρι της, τον Σουν Γιανγκ, και την περασμένη χρονιά φιλοξένησε τη Γε στον σύλλογό του, στο Μαϊάμι του Κουίνσλαντ. Ο πρώην μέντορας του μεγάλου αυστραλού κολυμβητή Γκραντ Χάκετ, αφού δήλωσε «κουρασμένος» από το γεγονός ότι πρέπει συνεχώς να αιτιολογεί τέτοιες επιδόσεις, εξήγησε: «Είναι μια εκπληκτική κολυμβήτρια στο ελεύθερο με πολύ καλό ρυθμό και μεγάλη ισορροπία στο κολύμπι της. Επιπλέον προπονείται πολύ σκληρά. Οπως και ο Σουν μπορεί να επαναλαμβάνει τις προπονήσεις όπως κανένας κολυμβητής στην Αυστραλία».

Οι επιστημονικές εξηγήσεις…
Η Γε, που οδηγήθηκε στην πισίνα όταν ένας προπονητής είδε ότι διέθετε πιο μεγάλα χέρια από το συνηθισμένο και έχει σωματότυπο «κλασικό» για κολύμπι (ύψος 1,72 μ. και βάρος 64 κ.), βρήκε συνηγόρους και επιστήμονες του αθλητισμού όπως ο εργοφυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ Μιτς Λόμαξ. «Τυπικά δεν μπορείς να περιμένεις μια κολυμβήτρια να ξεπερνάει έναν κολυμβητή σε ολυμπιακό επίπεδο, εκτός και αν κάτι δεν πάει καλά με τον άνδρα. Αλλά δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι από άποψη φυσιολογίας αδύνατο» αποφάνθηκε ο βρετανός επιστήμονας.
Βέβαια οι επιστήμονες δεν αρνούνται την υστέρηση των γυναικών σε ορισμένα σημεία σε σχέση με τους άνδρες. Οπως εξηγεί ο Αντριου Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Εξετερ (Βρετανία) «μια από τις μεγάλες διαφορές στη φυσιολογία μεταξύ ανδρών και γυναικών, που συνδέεται με τα αθλήματα αντοχής, είναι ότι οι γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερη καρδιά. Ετσι οι άνδρες παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη, η οποία λειτουργεί ως φυσικό ντόπινγκ, αφού βοηθάει την παραγωγή αιμογλοβίνης και έτσι το αίμα μπορεί να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο, που σημαίνει περισσότερη ενέργεια».

Προειδοποίηση για… τον Λόχτε!
Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Γε στο τελευταίο 50άρι των 400 μ. μεικτής ατομικής δεν εμφανίστηκαν μόνο στον ολυμπιακό τελικό. Και στον προκριματικό του αγωνίσματος η Κινέζα είχε τρέξει γρηγορότερα από τον Λόχτε, αφού πέτυχε χρόνο 30.26 έναντι 30.40 του αμερικανού «ανταγωνιστή» της. Η Γε είχε… προειδοποιήσει για το… δολοφονικό τελευταίο 50άρι από πέρυσι.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης όπου είχε καταλάβει μόλις την πέμπτη θέση στα 400 μ. μεικτής είχε τερματίσει σαν βολίδα, αφού έτρεξε στο τελευταίο 50άρι σε χρόνο 29.88, καλύτερη από κάθε άλλη αθλήτρια του τελικού. Η επίδοση εκείνη ήταν μόλις ένα δευτερόλεπτο πίσω από το αντίστοιχο 50άρι του Λόχτε (28.84), ο οποίος είχε κατακτήσει τότε το χρυσό μετάλλιο. Η Γε χρειάστηκε έναν χρόνο για να ξεπεράσει τον Αμερικανό σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της κούρσας και να ταράξει για τα καλά τα νερά της παγκόσμιας πισίνας.
Από το «βρώμικο ’94» στη Ρώμη, στις βόμβες της Χιροσίμα και του Περθ
Το ντοπαρισμένο μητρώο της κινεζικής κολύμβησης

Στον σινοαμερικανικό πόλεμο της πισίνας οι Αμερικανοί διαθέτουν ένα ισχυρό προπαγανδιστικό όπλο από το παρελθόν. Πρόκειται για το βεβαρημένο μητρώο της κινεζικής κολύμβησης γυναικών και ιδιαίτερα για το «βρώμικο ’94». Τη χρονιά εκείνη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης οι κινέζες κολυμβήτριες πέτυχαν κάτι πραγματικά… εξωπραγματικό: κατέκτησαν τα 12 από τα 16 χρυσά μετάλλια και ως επιδόρπιο έξι ασημένια και ένα χάλκινο, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα πέντε παγκόσμια ρεκόρ!
Οι Αμερικανοί αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις της παγκόσμιας πισίνας, που είχαν υποστεί αυτή την κινεζική πλημμύρα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απρόσμενη εκτόξευση των κινέζων κολυμβητριών. Η καχυποψία για τα απίθανα αποτελέσματα δεν άργησε να δικαιωθεί. Λίγους μήνες αργότερα επτά από τα κορίτσια-δυναμίτες της Κίνας βρέθηκαν ντοπαρισμένα με αναβολικά και το «κινεζικό θαύμα» διαλύθηκε σε μία νύχτα. Η αποκάλυψη έπεσε σαν… ατομική βόμβα στη Χιροσίμα όπου διεξάγονταν οι Ασιατικοί Αγώνες. Οχι βέβαια ότι ο κόσμος της πισίνας δεν ήταν υποψιασμένος, αλλά η μαζικότητα του ντοπαρίσματος ήταν εντυπωσιακή. Οι κινέζες βασίλισσες αποδείχθηκε ότι ήταν… γυμνές και δύο χρόνια μετά την «κατάκτηση» της Ρώμης, στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996, πήραν μόλις ένα μετάλλιο!
Τα χειρότερα όμως ήρθαν το 1998 όταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Περθ (Αυστραλία) συνελήφθη στο αεροδρόμιο η Γιουάν Γιουάν να μεταφέρει στις αποσκευές της μεγάλες ποσότητες αυξητικής ορμόνης. Φυσικά η Γιουάν δεν κουβαλούσε στο Περθ την απαγορευμένη ουσία για προσωπική χρήση αλλά για ολόκληρη την αποστολή. Το κινεζικό δράμα ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες αργότερα όταν στη διάρκεια των αγώνων βρέθηκαν ντοπέ τέσσερις κινέζες κολυμβήτριες!
Οι συνέπειες ήταν ολέθριες για την κινεζική κολύμβηση, η οποία το 2000 στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ δεν κατέκτησε ούτε ένα μετάλλιο, ενώ το 2004 στην Αθήνα μόλις ένα χρυσό και ένα ασημένιο. Στους δικούς τους Αγώνες «Πεκίνο 2008» οι Κινέζοι είχαν μια αξιοπρεπή εμφάνιση στην κολύμβηση με έξι μετάλλια για να εκτοξευθούν και πάλι τώρα στο «Λονδίνο 2012», 18 χρόνια μετά το «βρώμικο ’94» στη Ρώμη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk