Το πλαφόν των 1.500 ευρώ «σκοτώνει» την Υγεία

Αναστάτωση έχει προκληθεί από την πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την εισαγωγή ετήσιου πλαφόν 1.500 ευρώ στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πρόταση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση που παραδόθηκε την Τρίτη στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και στον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Σταϊκούρα από τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Π. Κορλίρα και ετέθη στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα.

Αναστάτωση έχει προκληθεί από την πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την εισαγωγή ετήσιου πλαφόν 1.500 ευρώ στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πρόταση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση που παραδόθηκε την Τρίτη στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και στον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Σταϊκούρα από τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Π. Κορλίρα και ετέθη στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα.

Η ρύθμιση για το ετήσιο πλαφόν έχει ήδη δεχθεί τα πυρά ειδικών επί των οικονομικών της Υγείας, οι οποίοι θεωρούν ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου οδηγεί στην κατάλυση του κοινωνικού κράτους με βίαιο τρόπο. Στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον οι φτωχοί, οι ανασφάλιστοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτοί που δεν θα μπορούν να καλύψουν μέρος ή το σύνολο της περίθαλψής τους αν υπερβούν το όριο.

«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ κ. Π. Κορλίρα, ο οποίος όμως δεν κατόρθωσε να εξηγήσει τον τρόπο υπολογισμού του ετήσιου πλαφόν των 1.500 ευρώ για την αγορά φαρμάκων, τη διενέργεια εξετάσεων και τη νοσηλεία σε δημόσιο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο.
«Δεν ασχολήθηκα εγώ με το κομμάτι της περίθαλψης αλλά συνάδελφος ο οποίος λείπει με άδεια. Ακόμη όμως και να γνώριζα δεν θα μπορούσα να μιλήσω περισσότερο. Εμείς κληθήκαμε από την κυβέρνηση να συντάξουμε μια έκθεση, να κάνουμε προτάσεις προς την κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών του κράτους κατά 6 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Αυτή την εντολή πήραμε ως ΚΕΠΕ» δηλώνει ο κ. Κορλίρας προς «Το Βήμα».
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ ανέφερε ότι το πλαφόν δεν αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς και άλλους χρονίως πάσχοντες. Είπε επίσης ότι δεν αφορά περιπτώσεις όπως για παράδειγμα της 15χρονης που δέχθηκε επίθεση σε παραλία της Πάρου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικόν» ή των παιδιών που τραυματίστηκαν σοβαρά από μοτοσικλετιστή στις 12 Ιουλίου στο κέντρο της Αθήνας.
«Εννοείται ότι η πρότασή μας δεν αφορά τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό είναι αυτονόητο…» είπε ο κ. Κορλίρας και προσέθεσε: «Το πρόβλημα είναι με τη συνήθεια των Ελλήνων να επισκέπτονται συχνά τους γιατρούς. Πρέπει να σταματήσουν να πηγαίνουν στον γιατρό με το παραμικρό» σημείωσε, ενώ απέφυγε να απαντήσει στο τι ορίζεται ως «παραμικρό» στην Υγεία. Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν έχει μεγάλη σχέση με τον χώρο της Υγείας. Σημείωσε πάντως ότι, αν ισχύσει το πλαφόν, όποιος το υπερβαίνει θα συμμετέχει στο κόστος των εξετάσεων, ιατρικών επισκέψεων ή νοσηλείας με ποσοστό που θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Επίσης αποκάλυψε ότι έχουν συζητηθεί και άλλα πλαφόν ειδικά για την περίθαλψη.
Ωστόσο η άποψη που διατυπώνουν ειδικοί επί των οικονομικών της Υγείας είναι ότι μια τέτοια πολιτική η οποία καθορίζει ανώτατα όρια αποζημίωσης για κάθε ασφαλισμένο ενέχει βασικούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι ότι το όριο μπορεί να καλύπτεται με τεχνητό τρόπο ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ανάγκη, ο δεύτερος ότι «τιμωρεί» όσους έχουν σοβαρότερα νοσήματα ή νοσήματα η διαχείριση των οποίων απαιτεί υπηρεσίες υψηλού κόστους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι να μην υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των αναγκών περίθαλψης ανασφάλιστων, απόρων και χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της κοινωνικής ασφάλισης. Ο,τι δηλαδή ισχύει στην Ελλάδα ως σήμερα. Η πρόταση του ΚΕΠΕ τίθεται σε ανταποδοτική βάση, που σημαίνει πως ό,τι πληρώνεις παίρνεις.
Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητή και διευθυντή του Τομέα Οικονομικών της Υγείας κ. Ι. Κυριόπουλο, η εισαγωγή κλειστού προϋπολογισμού (global budgeting) κατά κεφαλήν ασφαλισμένου (1.500 ευρώ) συνιστά μια πράξη πολιτικά ακατανόητη και κοινωνικά καταστροφική, με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού και ιδίως στους χρονίως πάσχοντες και σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο να υποστούν καταστροφικές δαπάνες.
Το μέτρο αυτό, συνεχίζει ο καθηγητής, συνιστά απόλυτη αντένδειξη στην πολιτική Υγείας και αντ’ αυτού η προτιμητέα ένδειξη κατατείνει στην εγκαθίδρυση κλειστών προϋπολογισμών σε χωρική βάση (δήμος, νομός, περιφέρεια) με εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών (γιατροί, νοσοκομεία) ώστε διά της ελεύθερης επιλογής το προκύπτον όφελος να κατανέμεται κυρίως στους χρήστες υπηρεσιών υγείας και στην κοινωνική ασφάλιση.
«Το πρόβλημα» προσθέτει ο κ. Κυριόπουλος «είναι ο έλεγχος της μονοπωλιακής επικυριαρχίας του ιατροτεχνολογικού συμπλέγματος και η μεταφορά εξουσίας στους πολίτες. Δηλαδή, το αντίθετο αυτού το οποίο υπαινίσσεται η επιπολαίως σχεδιαζόμενη ρύθμιση».
Μετά τον «Καλλικράτη» στην Υγεία
Μειώσεις κλινών στα μικρομεσαία νοσοκομεία

Στα χνάρια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ως προς τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών κλινικών και τμημάτων βαδίζει ο υπουργός κ. Α. Λυκουρέντζος.
Το σχέδιο το οποίο είχε επεξεργαστεί ο πρώην γενικός γραμματέας Υγείας κ. Ν. Πολύζος μιλάει, μεταξύ άλλων, για μείωση των οργανικών κλινών σε 35.360 (συν 1.990 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) από 46.783, κατά 600 των υφισταμένων ιατρικών τμημάτων και μονάδων και κατά 15.000 των οργανικών θέσεων.
Σύμφωνα με αυτό, πλήττονται κυρίως τα μικρομεσαία νοσοκομεία. Αντιθέτως, ενισχύονται τα μεγάλα.
Σε ό,τι αφορά μικρά ή ειδικά νοσοκομεία, το σχέδιο είναι είτε να αλλάξουν ρόλο είτε να λειτουργούν υποστηρικτικά άλλων νοσοκομειακών μονάδων. Βάσει αυτού:
– Το Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» μετατρέπεται σε μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών με νεοπλασίες.
– Το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε πλήρη Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.
– Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ΠΝΑ μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (Ραφήνας).
– Το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κρεστένων σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αγροτικού Τύπου και
– Το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νεάπολης μετατρέπεται σε Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας και Αποκατάστασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk