«Μαλλιά – κουβάρια» στο ΠαΣοΚ

To ΠαΣοΚ αυτόν τον καιρό μοιάζει με την έπαυλη της ταινίας «Οι άλλοι». Οι μισοί βλέπουν τους υπόλοιπους μισούς σαν φαντάσματα του παλαιού τους εαυτού που τους χαλούν τη βολή και δυσκολεύουν τη συγκατοίκηση. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει το ΠαΣοΚ σαν ανοιχτό κοινόβιο, χωρίς αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες αποπομπής. Καθώς όμως οι ανταρσίες πληθαίνουν, το ερώτημα είναι αν παραμένοντας αφοσιωμένος στη μάχη για τη σωτηρία της χώρας χάσει στην πορεία το κόμμα του.

To ΠαΣοΚ αυτόν τον καιρό μοιάζει με την έπαυλη της ταινίας «Οι άλλοι». Οι μισοί βλέπουν τους υπόλοιπους μισούς σαν φαντάσματα του παλαιού τους εαυτού που τους χαλούν τη βολή και δυσκολεύουν τη συγκατοίκηση. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει το ΠαΣοΚ σαν ανοιχτό κοινόβιο, χωρίς αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες αποπομπής. Καθώς όμως οι ανταρσίες πληθαίνουν, το ερώτημα είναι αν παραμένοντας αφοσιωμένος στη μάχη για τη σωτηρία της χώρας χάσει στην πορεία το κόμμα του.
Ο χειρισμός του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ ή μάλλον η απουσία οποιουδήποτε χειρισμού λίγο έλειψε να μετατραπεί στο πρώτο κοινοβουλευτικό Βατερλό για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Το θέμα αξιοποιήθηκε ως αφορμή για να εμφανιστεί στο προσκήνιο το εσωτερικό μέτωπο στο ΠαΣοΚ, πέντε μήνες μετά την εκλογή νέου αρχηγού, με ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Βενιζέλος, παρ’ ότι ουσιαστικά προστάτευσε τη φιλοσοφία του νόμου της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, έχασε την επικοινωνιακή μάχη και μάλιστα για ένα ζήτημα που αφορά όλες τις ελληνικές οικογένειες.
Το πάθημα δεν πέρασε απαρατήρητο από το στενό επιτελείο του. Την Πέμπτη το βράδυ, έπειτα από το πρωτοφανές επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη – αντήλλαξαν εκφράσεις όπως «Πήγαινε από δώ, ρε! Υπονομεύεις διαρκώς την παράταξη», «Δεν πάω πουθενά! Να φύγεις εσύ!»-, η συνήθης σύσκεψη που συγκαλείται στην Ιπποκράτους έπειτα από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με την οικονομία.
Ο απόηχος της καταψήφισης του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια από πέντε βουλευτές και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και της… αποβολής του κ. Χρυσοχοΐδη από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ άλλαξε την ατζέντα. Το βασικό ερώτημα της σύσκεψης ήταν αν θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα κινήσεις ανατροπής του κ. Βενιζέλου μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Κυρίως προβλημάτισε η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠαΣοΚ στη Βουλή την ώρα που ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κύρος του κ. Παπανδρέου μπορεί να έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση αλλά δεν παύει να διατηρεί ερείσματα στο ΠαΣοΚ. Ο κ. Παπανδρέου έχει μπροστά του μια εκλογική μάχη για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και από την Ιπποκράτους μεταδίδεται ότι δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να υποσκάψουν την υποψηφιότητά του, ιδίως όταν η μάχη δεν αναμένεται να είναι περίπατος.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε σκοπό να κάνει καμία αρχηγική εμφάνιση παρά μόνο να υπερασπιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής του. Πάντως σε ιδιωτικές συζητήσεις το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τον πρώην πρωθυπουργό συντομότερα από ό,τι ανέμεναν και ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν δεν ανατρεπόταν από το ίδιο του το κόμμα.
Γεγονός πάντως είναι πως, παρ’ ότι υπήρχε η σχετική πληροφορία, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην Ολομέλεια. Οταν έγινε αντιληπτή η παρουσία του, έσπευσαν στον διάδρομο οι κκ. Ι. Μανιάτης, Μ. Μπόλαρης και η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις τελευταίες αλλαγές που είχε κάνει στον νόμο ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Φαίνεται όμως ότι δεν τον έπεισαν να μην καταψηφίσει. Η παρουσία του επισκίασε την αντίδραση των κκ. Α. Λοβέρδου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη, για τους οποίους ακούστηκε το καυστικό σχόλιο ότι «έγιναν ουρά του Παπανδρέου».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, παρά τη σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο, εξακολουθεί να παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αν και εκ των πραγμάτων αποδυναμωμένος, είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ. Ο κ. Λοβέρδος, όμως, με την επιλογή του να διανείμει γραπτή τοποθέτηση στους βουλευτές του ΠαΣοΚ ζητώντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου και την επιμονή του να μιλάει για αντιμεταρρύθμιση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΚΟ.
Δεν ήταν μόνο ο έντονος διάλογος που είχε με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος τον κατηγόρησε για υπονόμευση. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην αίθουσα της Ολομέλειας. Οταν ο κ. Λοβέρδος ολοκλήρωσε την ομιλία του, επικαλούμενος τη διαβεβαίωση του κ. Αρβανιτόπουλου ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε συμφωνήσει να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, είπε εκτός μικροφώνου απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠαΣοΚ: «Είδατε; Αλλα μας έλεγε ο Βαγγέλης…». «Αντρέα, δεν ντρέπεσαι λίγο!» του απάντησαν ορισμένοι. Και αργότερα, όταν καταψήφισε το νομοσχέδιο, ακούστηκε από τα έδρανα του ΠαΣοΚ ειρωνικά η λέξη «ΣΥΡΙΖΑ!» – παρευρισκόμενοι λένε από «παπανδρεϊκό» βουλευτή.
Η αρχηγική εμφάνιση του πρώην υπουργού Υγείας στη Βουλή λίγο μετά την οξύτατη ανακοίνωση της κυρίας Διαμαντοπούλου ταυτόχρονα με τη δημόσια κριτική πρώην υπουργών όπως οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Ηλ. Μόσιαλος αλλά και τεσσάρων πρώην βουλευτών (Θ. Οικονόμου, Μιχ. Κατρίνη, Θ. Γικόνογλου, Φρ. Παρασύρη) άναψαν τα φιτίλια στο ΠαΣοΚ. Στις ζυμώσεις που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας υπήρξαν βουλευτές που εκμυστηρεύτηκαν ότι είχαν σκοπό να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Οταν είδαμε και την επιστολή των τεσσάρων είπαμε: «Ως εδώ! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»» έλεγαν.
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ πίεσαν για να απαλειφθούν διατάξεις που καταστρατηγούσαν τη φιλοσοφία του προηγούμενου νόμου και καταψήφισαν το άρθρο για την παράταση της θητείας των πρυτάνεων ως τη λήξη της – είχαν αντιπροτείνει να παραταθεί ως τις 31.12.2012 – θεωρώντας το «ένα ρουσφέτι της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ προς τους πρυτάνεις επειδή φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ που τους στηρίζει». Θεώρησαν λοιπόν αδικαιολόγητη την ένταση των αντιδράσεων και το γεγονός ότι αγνοήθηκε η απόφαση της ΚΟ από τους κκ. Γ. Παπανδρέου, Α. Λοβέρδο, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Ντόλιο, Σ. Κεδίκογλου και Χρ. Αηδόνη. Ο βουλευτής Λακωνίας κ. Λ. Γρηγοράκος μιλώντας στη ΝΕΤ άσκησε σκληρή κριτική στους έξι. «Αυτοί παρέλαβαν ένα μεγάλο κόμμα και με τις πράξεις τους μας έφτασαν στο 12%» είπε.

Παρασκήνιο
Διεργασίες… α λα γαλλικά στο Κολωνάκι
Με τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, οργίασε το παρασκήνιο για ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι όπου οι κκ. Α. Λοβέρδος, Γ. Φλωρίδης και άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ προετοιμάζουν μυστικά το νέο κόμμα. Οι εμπλεκόμενοι το διέψευδαν, μολονότι υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που έχουν καταγράψει όλες τις κινήσεις στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, αλλά δεν αρνούνται ότι συνομιλούν. Ο πρώην υπουργός Υγείας επιμένει ότι είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ και αυτό σκοπεύει να παραμείνει. Προφανώς ο κ. Λοβέρδος δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του. Αντιθέτως, ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στον Βήμα FΜ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες διαλόγου ώστε να αποκατασταθεί ξανά η ενότητα στον χώρο του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Λέγεται ότι ένας κύκλος στελεχών μέσα και έξω από το ΠαΣοΚ συζητεί το ενδεχόμενο να υπάρξει τον Σεπτέμβριο ένα συνέδριο επανίδρυσης και επανένωσης όλων των σοσιαλιστικών συνιστωσών κατά τα πρότυπα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις αρχές του ’80. Μόνο που από τον σχεδιασμό τους απουσιάζει ένας Μιτεράν.

Από την πλευρά της Ιπποκράτους απαντούν ότι κάποιοι πάνε να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα γιατί δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχει φθαρεί μόνο ο κ. Βενιζέλος αλλά και όλα τα προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δέχεται εισηγήσεις να αντιδράσει σκληρά στις προκλήσεις, ο ίδιος όμως αντιμετωπίζει τις εκρήξεις στο κόμμα του ως απότοκο της απόφασής του να μην τοποθετήσει στην κυβέρνηση πρώην υπουργούς. «Η αγωνία μου είναι για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη. Το ΠαΣοΚ είναι δευτερεύον ζήτημα. Αν κάποιοι θέλουν να το αποδυναμώσουν, ας σκεφθούν καλύτερα το κακό που θα προκαλέσουν στη χώρα» φέρεται να είπε στους συνεργάτες του.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk