ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Την περασμένη Τρίτη, σε μία τρίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, «κλείδωσε» το όνομα του κ. Γιώργου Κυριακού, νυν γενικού γραμματέα ΔΕΚΟ και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ, ως διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού στη θέση του κ. Γιάννη Σπανουδάκη.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Το φαβορί…
 • Την περασμένη Τρίτη, σε μία τρίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, «κλείδωσε» το όνομα του κ. Γιώργου Κυριακού, νυν γενικού γραμματέα ΔΕΚΟ και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ, ως διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού στη θέση του κ. Γιάννη Σπανουδάκη.
…η έκπληξη
 • Ο κ. Κυριακός ήταν επιλογή του κ. Γιάννη Στουρνάρα, είχε πιστωθεί την προσπάθεια εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, αλλά τελικά τον έφαγε το… πασοκικό παρελθόν του και η σχέση του με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
 • Στην… κυριολεξία στο νήμα, με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, προκρίθηκε για νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ ο οικονομολόγος κ. Κώστας Λουρόπουλος.
…το φάουλ
 • Η επιλογή της G2, θυγατρικής της Lottomatica, ως στρατηγικού εταίρου του ΟΠΑΠ στα διαδικτυακά παιχνίδια ήταν το πρώτο φάουλ που χρεώνουν στον κ. Σπανουδάκη οι επικριτές του εντός και εκτός του Οργανισμού.
 • Η προσφορά της για το software, επισημαίνουν, ήταν ακριβότερη από την προσφορά της Intralot και 3 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ απαίτησαν να μην υπογραφεί η σύμβαση προτού γίνει διαπραγμάτευση του τιμήματος.
 • Παράλληλα, η G2 θα ήταν εταίρος με 30% στην κοινή εταιρεία με τον ΟΠΑΠ που θα αναλάμβανε την ανάπτυξη αλλά και τα έσοδα του διαδικτυακού τζόγου χωρίς να βάλει λεφτά.
…τα φρουτάκια
 • Επίσης, ενόχλησε η πρόθεση του κ. Σπανουδάκη για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υποπαραχωρησιούχων για τα VLTs χωρίς να έχει το σχετικό ΟΚ από τα συναρμόδια υπουργεία.
 • Ο ΟΠΑΠ πληρώνοντας 560 εκατ. ευρώ έχει λάβει άδεια για τη λειτουργία 35.000 VLTs στην ελληνική επικράτεια. Τα 16.500 VLTs θα τα εγκαταστήσει και θα τα λειτουργεί ο οργανισμός και τα υπόλοιπα 18.500 VLTs θα τα λειτουργήσει μέσω 4 ως 10 ιδιωτών οι οποίοι θα επιλεγούν έπειτα από διαγωνισμό.
…ο αντίλογος
 • Από την πλευρά του κ. Σπανουδάκη υποστηρίζουν ότι οι παραπάνω διαδικασίες ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης. «Οι ιδιώτες θέλανε να πάρουν τις πληρωμένες από τον ΟΠΑΠ άδειες των 16.500 VLTs και να εκμεταλλευτούν αυτοί τα μηχανήματα χωρίς να εκταμιεύσουν ποσά» αναφέρουν.
 • Επίσης, προσθέτουν ότι «απλώς θα έδιναν κάποια fees στον ΟΠΑΠ. Εμείς αλλάξαμε τη διαδικασία και δημιουργήσαμε ειδική διεύθυνση για τα VLTs στον ΟΠΑΠ και αυτό ενόχλησε».
και η σφαγή
 • Πάντως, με τους ιδιώτες επενδυτές που θα επιδιώξουν να γεμίσουν την επικράτεια με τα φρουτάκια θα γίνει μεγάλη μάχη. Δεν θα είναι μόνο οι ξένοι όμιλοι μέσω των μεσαζόντων που έχουν στην Ελλάδα αλλά και γνωστοί εγχώριοι επιχειρηματίες που πιέζουν για να λάβουν τις άδειες.
 • «Θα γίνει μεγάλη σφαγή» αναφέρει παράγοντας του χώρου και επισημαίνει ότι το σίριαλ θα έχει πολλά επεισόδια που θα αγγίξουν και την πολιτική ηγεσία αλλά και το management του οργανισμού.
Οι ενέσεις…
 • Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος (σκίτσο) στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη Παρασκευή. Οπως είπε, τα τελευταία δέκα χρόνια η Αγροτική χρειάστηκε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ, οι οποίες επιβάρυναν τον φορολογούμενο, και αν δεν είχε μεταβιβαστεί στην Πειραιώς θα χρειαζόταν άλλα 5 δισ. ευρώ.
 • «Σήμερα, που η χώρα αναζητεί μέσα από οδυνηρές θυσίες 11,5 δισ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία του μεγέθους μιας τόσο παραπλήσια μεγάλης ζημιάς της Αγροτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
…τα κέρδη
 • Πρόσθεσε μάλιστα ότι, παρά τις ισχυρές κεφαλαιακές ενέσεις, τη «χρυσή περίοδο» 1997-2010 η τράπεζα είχε συνολικά κέρδη μόλις 190 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια περίοδο η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να έχει κέρδη 5,3 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 4 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,5 δισ. ευρώ και η Πειραιώς 1,7 δισ. ευρώ.
 • «Πώς μπορεί ύστερα απ’ όλα αυτά να θεωρηθεί ως πηγή ευημερίας του ελληνικού λαού;» αναρωτήθηκε.
…η απελευθέρωση
 • Πρόσθεσε επίσης ότι η τράπεζα έχει πάψει να είναι «αγροτική», αφού μόνο το 13% των χορηγήσεων κατευθύνεται στους αγρότες.
 • Πάντως όσον αφορά τις αγροτικές γαίες αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας σε επιστολή του αναφέρει ότι πρόκειται να απελευθερώσει αγροτική γη, καθώς ενήμερα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ έχουν εξασφαλίσεις ύψους 20 δισ. ευρώ, τις οποίες σκοπεύει να μειώσει στο μισό.
…και η βόμβα
 • Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με στέλεχος της διοίκησης της Αγροτικής που φημολογείται ότι έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές με το εξωτερικό στους προσωπικούς του λογαριασμούς ύψους 10 εκατ. ευρώ, απάντησε ότι η καταγγελία είναι σοβαρή και ερευνάται προσεκτικά από τις αρμόδιες αρχές.
Τεκμηριωμένες απαντήσεις
 • Απαντήσεις σε δημοσιεύματα του Reuters που ανέφεραν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πάσχει από κακή διακυβέρνηση έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος (σκίτσο) κατά την παρουσία του στη Βουλή την Παρασκευή.
 • Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «τα άρθρα του Στίβεν Γκρέι αναφέρουν μεμονωμένα περιστατικά, υπονοούμενα που παρουσιάζονται ως γεγονότα και επιλεκτικά αποσπάσματα για να καταλήξουν στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πάσχει από κακή διακυβέρνηση και ανεπαρκή εποπτεία. Αν αυτό ήταν αληθές, τότε δεν θα υπήρχαν σήμερα όρθιες τράπεζες».
 • Απευθυνόμενος μάλιστα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε ότι «με τις ατεκμηρίωτες δηλώσεις στελεχών σας δυσφημείτε τη χώρα».
 • Οσον αφορά τα επιμέρους θέματα, όπως τα δάνεια που πήρε ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας από τη Marfin Bank για την αγορά μετοχών της Πειραιώς, είπε ότι «παντού στον κόσμο μπορούν να αγοραστούν μετοχές με δάνεια. Ούτε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ούτε η «Βασιλεία» απαγορεύουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ για το ότι ο κ. Σάλλας δεν γνωστοποίησε μεταβολές των ποσοστών του στο Χρηματιστήριο απάντησε ότι «ο κ. Σάλλας αναφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος τόσο την άμεση όσο και την έμμεση συμμετοχή του στην τράπεζα».
 • Οσον αφορά τα ακίνητα που νοικιάζει η Πειραιώς από φορείς που συνδέονται εμμέσως με τον κ. Σάλλα και την οικογένειά του, ανέφερε ότι «τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνται κανονικά» και πως «δεν παρουσιάζουν εποπτικό ενδιαφέρον».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk