Η «Δημοκρατία των πρυτάνεων»

Κάποιοι, ίσως, βιαστήκαμε να μιλήσουμε για το τέλος της Μεταπολίτευσης, η οποία έκλεισε τα 38 της χρόνια με τη βαθιά δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση και με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας. Ο επίκουρος καθηγητής Ανδρέας Πανταζόπουλος έγραφε την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα»: «Από κοινού με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το βασικότερο χαρακτηριστικό της περιόδου που ακολούθησε τη Μεταπολίτευση του 1974 ήταν το έλλειμμα της αυτονομίας της πολιτικής από την κοινωνία.

Η «Δημοκρατία των πρυτάνεων» | tovima.gr
Κάποιοι, ίσως, βιαστήκαμε να μιλήσουμε για το τέλος της Μεταπολίτευσης, η οποία έκλεισε τα 38 της χρόνια με τη βαθιά δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση και με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.
Ο επίκουρος καθηγητής Ανδρέας Πανταζόπουλος έγραφε την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα»: «Από κοινού με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το βασικότερο χαρακτηριστικό της περιόδου που ακολούθησε τη Μεταπολίτευση του 1974 ήταν το έλλειμμα της αυτονομίας της πολιτικής από την κοινωνία. Η κοινωνία καθοδήγησε την πολιτική και τους πολιτικούς, αυτή ήταν που υπαγόρευσε τους κανόνες του παιχνιδιού. Η λεγόμενη φιλολαϊκή πολιτική θεωρήθηκε κάτι το εγγενώς καλό, αξία ανυπέρβλητη, έγινε κυρίαρχη ιδεολογία και κοινωνική πρακτική».
Στην πραγματικότητα δεν ήταν το σύνολο της κοινωνίας που καθοδηγούσε την πολιτική και τους πολιτικούς, αλλά ο «εξατομικευμένος λαός» – χαρακτηρισμός του Ανδρέα Πανταζόπουλου -, ο οποίος είχε οργανωθεί σε συντεχνίες, ή είχε την υποστήριξη των μαχητικών ομάδων των αριστερών κομμάτων, ή αποτελούσε δεξαμενή «κομματικών πελατών» των κομμάτων εξουσίας, με πυρήνα τον κομματικό συνδικαλισμό.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή τη Δημοκρατία υιοθετεί και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει εμφανισθεί ως ο νέος πολιτικός με το όραμα να ηγηθεί της νέας Μεταπολίτευσης! Δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι ο νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, διότι η ψήφισή του από 255 βουλευτές – από τις λίγες πλειοψηφίες στην Ιστορία του Κοινοβουλευτισμού – αποτελεί «ύβρη της Δημοκρατίας»! Και εξηγεί ότι «πρόκειται για πρωτοφανή αναντιστοιχία κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και βούλησης της κοινωνίας μια και η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι κομμάτι της κοινωνίας».
Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος άρχισε την πολιτική του καριέρα από τις καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο, ότι εκείνοι που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο ήταν – κατά τον ομότιμο καθηγητή Π. Καζάκο – «περιφερόμενες μειοψηφίες σε συμπαιγνία με πρόσωπα και ομάδες που ήθελαν να διατηρήσουν τον έλεγχο των Ιδρυμάτων». Οι ολίγοι πρυτάνεις και οι στρατευμένοι στην Αριστερά καθηγητές δεν εκπροσωπούν την «ακαδημαϊκή κοινότητα», ούτε τους χιλιάδες φοιτητές που ενδιαφέρονται μόνο για τις σπουδές τους ούτε τους γονείς τους που θυσιάζουν τα πάντα και υποφέρουν όταν βλέπουν κλειστά πανεπιστήμια από τις συνεχείς καταλήψεις.
Ας δεχθούμε την άποψη του κ. Τσίπρα ότι «η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι κομμάτι της κοινωνίας». Δεν είναι οποιοδήποτε «κομμάτι». Ανήκει στην ηγέτιδα πνευματική τάξη, που οφείλει, πρώτη, να σέβεται και να διδάσκει τον σεβασμό στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Η Βουλή είναι ο θεμελιώδης θεσμός της Δημοκρατίας μας, που εκπροσωπεί τον κυρίαρχο λαό και την κοινωνία. Η μη εφαρμογή ενός νόμου και μάλιστα από ηγέτιδα πνευματική τάξη, οδηγεί σε ευθεία αμφισβήτηση της ίδιας της Δημοκρατίας και ανοίγει τον δρόμο σε γενικευμένη ανομία.
Δυστυχώς το κήρυγμα ανομίας των πρυτάνεων επιβραβεύει η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή τροποποιεί, σε βασικά άρθρα, τον νόμο που ψήφισαν 255 βουλευτές της προηγούμενης Βουλής! Ηταν προαποφασισμένη ενέργεια όταν διορίστηκε υφυπουργός Παιδείας, με την ανοχή των κυβερνητικών εταίρων, ο πρύτανης που ηγήθηκε της ανταρσίας κατά της εφαρμογής του νόμου!
Δικαίωμα και υποχρέωση των κυβερνήσεων και της Βουλής η τροποποίηση των νόμων, όταν κατά την εφαρμογή τους διαπιστώνονται ατέλειες ή μη εφαρμόσιμες διατάξεις. Ο νόμος όμως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν εφαρμόστηκε από τα ΑΕΙ διότι δεν «άρεσε» στους πρυτάνεις και στις κομματικές φοιτητικές οργανώσεις.
Το θέμα δεν είναι εάν οι τροποποιήσεις είναι σωστές ή όχι. Αλλά το μήνυμα που εκπέμπει η τρικομματική κυβέρνηση και η Βουλή με την αποδοχή του νομοσχεδίου. Και το μήνυμα είναι σαφές: επιβράβευση της ανομίας.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk