Χαμηλό βαρομετρικό στις αγορές

Από το 2007 ο Αύγουστος έχει απολέσει τον χαρακτήρα του μήνα της ανάπαυλας, της σχόλης και της ξεγνοιασιάς, εκείνου που «θρέφει τους 11». Τον Αύγουστο εκείνο «έσκασαν» τα δύο πρώτα funds της BNP Paribas που έπαιζαν στην αμερικανική subprime market. Οι Αύγουστοι που ακολούθησαν έβρισκαν τις αγορές και τους επενδυτές σε διάφορες φάσεις αγωνίας, ανάλογες με τις φάσεις της κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας. Από τις πρώτες ημέρες φάνηκε ότι και ο εφετινός Αύγουστος θα είναι μήνας αγωνιωδών συγκινήσεων.

Από το 2007 ο Αύγουστος έχει απολέσει τον χαρακτήρα του μήνα της ανάπαυλας, της σχόλης και της ξεγνοιασιάς, εκείνου που «θρέφει τους 11». Τον Αύγουστο εκείνο «έσκασαν» τα δύο πρώτα funds της BNP Paribas που έπαιζαν στην αμερικανική subprime market. Οι Αύγουστοι που ακολούθησαν έβρισκαν τις αγορές και τους επενδυτές σε διάφορες φάσεις αγωνίας, ανάλογες με τις φάσεις της κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας. Από τις πρώτες ημέρες φάνηκε ότι και ο εφετινός Αύγουστος θα είναι μήνας αγωνιωδών συγκινήσεων. Ο Μάριο Ντράγκι είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει μια σχετική ηρεμία στα πέλαγα των αγορών, αλλά την κλώτσησε. Τα μελτέμια πρέπει να θεωρούνται δεδομένα – μακάρι τουλάχιστον να απουσιάζουν τα μπουρίνια.
Την Πέμπτη 2 Αυγούστου ο πρόεδρος της ΕΚΤ βύθισε τους ναυτιλλομένους των αγορών σε βαθιά απογοήτευση. Με τις άτολμες τοποθετήσεις του βύθισε μετοχές, ευρώ, εμπορεύματα και βεβαίως τις αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών. Το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ξεπέρασε πάλι το ανυπόφορο επίπεδο 7%. Την επόμενη Παρασκευή 3 Αυγούστου η εικόνα άλλαξε άρδην. Την ηρεμία (μάλλον πρόσκαιρη, φευ…) έφεραν οι ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 163.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, εξαιρουμένων των θέσεων στον αγροτικό τομέα. Οι ειδικοί ανέμεναν σαφώς λιγότερες νέες θέσεις εργασίας, ενώ και τον Ιούνιο είχαν δημιουργηθεί μόνο 64.000 θέσεις.
Είναι αλήθεια ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποκαταστήσει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από εκείνα του Δεκεμβρίου 2007, όταν επισήμως ξεκίνησε η κρίση. Αλλά τα αγαθά και τις υπηρεσίες τις παράγει με σχεδόν 5 εκατομμύρια λιγότερους εργαζομένους. Και ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας είναι μικρότερος από τον ρυθμό αύξησης του εργατικού δυναμικού. Το αποτέλεσμα είναι οι ευρισκόμενοι εκτός αγοράς εργασίας αντί να μειώνονται να αυξάνονται. Γι’ αυτό και το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 8,3% από 8,2% που ήταν τον Μάιο.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν βέβαιο ότι η Fed θα προχωρήσει εντός του Αυγούστου σε νέες αγορές ομολόγων και σε άλλα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς και τη στήριξη της οικονομίας. Αλλά δεν πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας θα ανακάμψει σύντομα. Και ανησυχούν για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και για τα δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που λέγεται ότι θα πάρει ο Μπαράκ Ομπάμα, εφ’ όσον βεβαίως επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.
Η μοναδική ελπίδα των επενδυτών ότι θα αποφύγουν ένα άκρως επικίνδυνο μπουρίνι τον Αύγουστο είναι η απουσία σημαντικών δανειακών αναγκών τον μήνα αυτόν από την Ισπανία και την Ιταλία. Λίγες δημοπρασίες για την άντληση μικρών ποσών θα διενεργηθούν και έτσι η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που πασχίζει να… μη γίνει Ελλάδα και να αποφύγει την καταφυγή στη βοήθεια των εταίρων της και του ΔΝΤ, φαίνεται πως θα ανασάνει. Τα ίδια ισχύουν και για την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στην Ιταλία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk