Η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα για να δεχθεί να πληρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Το θέμα ετέθη μετ’ επιτάσεως στη συνάντηση που είχε η νέα διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με την τρόικα – τους κκ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) – στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης. Παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης, ο νέος πρόεδρος κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Ανδρέας Ταπραντζής. Συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου πρέπει να συγκροτηθεί το συντομότερο σε σώμα. Προηγουμένως όμως ο διορισμός των κκ. Εμίρη και Αθανασόπουλου πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Το σχήμα

Το σχήμα που προτείνεται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τέθηκε υπόψη της τρόικας προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα δέχεται και ομόλογα του Δημοσίου ως τίμημα για την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Τι σημαίνει αυτό και γιατί προτείνεται; Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Σήμερα η τιμή των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχει πέσει ακόμη και στο 1/7 της ονομαστικής αξίας τους. Επομένως, αν ένας διεθνής επενδυτής πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και θέλει να επενδύσει στη χώρα, η πιο απλή και ελκυστική λύση είναι η αγορά ενός ομολόγου που κοστίζει σήμερα ακόμη και 15 λεπτά του ευρώ και θα πληρωθεί από την Ελλάδα 1 ευρώ με τη λήξη του. Ετσι, ο επενδυτής δεν μπλέκει με την ελληνική γραφειοκρατία και εξασφαλίζει μεγάλο κέρδος.
Η σκέψη είναι η Ελλάδα να ζητήσει, για παράδειγμα, την πληρωμή του ποσοστού 29% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ με ομόλογα. Τότε το κέρδος σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μπορεί να είναι πολλαπλό. Για να γίνει αυτό πρέπει να ζητηθεί από τον επενδυτή να αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα με βάση την ονομαστική τιμή των οποίων θα πληρώσει το τίμημα της εξαγοράς του ποσοστού. Γιατί να γίνει κάτι τέτοιο; Για τρεις λόγους, απαντούν κυβερνητικοί παράγοντες: Πρώτον, η Ελλάδα θα μπορέσει να ζητήσει τίμημα πολύ υψηλότερο από την πολύ χαμηλή σημερινή αποτίμηση του ποσοστού 29% του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο. Δεύτερον, η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα θα ανεβάσει την τιμή τους στη δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ), άρα και την αξία των «χαρτιών» που έχουν δώσει ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εξασφάλιση ρευστότητας. Τρίτον και κυριότερο: η κυβέρνηση θα μπορέσει παίρνοντας στα χέρια της τα ομόλογα να μειώσει το χρέος.
Προς το παρόν η τρόικα εμφανίζεται διστακτική. Παρ’ ότι αντιλαμβάνεται το ελληνικό επιχείρημα, σημειώνει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι μία από τις πηγές εσόδων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια – η άλλη κύρια πηγή είναι τα δάνεια του πακέτου βοήθειας – πάνω στις οποίες έχει στηριχθεί το μοντέλο βιωσιμότητας του χρέους. Ουσιαστικά η τρόικα αντιτείνει ότι, αν δεχθεί το μοντέλο, η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.

Το πλάνο
Ως εκ τούτου, πέραν του ΟΠΑΠ, το ρεαλιστικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ (με ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2013) και την ενεργοποίηση της σύνθετης διαδικασίας για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΛΠΕ). Στη ΔΕΠΑ το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το 35%. Στην κατεύθυνση της αποκρατικοποίησης έχει υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ των ΕΛΛΠΕ, του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ με αντικείμενο την από κοινού πώληση των συμμετοχών τους στον όμιλο ΔΕΠΑ. Μόλις «κλειδώσει» η πώληση της ΔΕΠΑ (στον διαγωνισμό συμμετέχουν 17 ισχυροί όμιλοι) σειρά έχει η πώληση του 35,5% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΛΠΕ. Σημειώνεται ότι το 41% των ΕΛΛΠΕ ανήκει στον όμιλο Λάτση που διατηρεί το δικαίωμα πρώτης άρνησης. Πληροφορίες περιλαμβάνουν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές τη ρωσική Gazprom.
Πάντως την Τρίτη ανακοινώθηκαν οι μνηστήρες που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της έκτασης στην Αφάντου Ρόδου.
Δεν «παίζουν» τώρα ΔΕΗ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ

  • Οσον αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, πέρα από το θέμα του ΟΠΑΠ που θα ανοίξει σύμφωνα με το πρόγραμμα του μνημονίου 2 τον Σεπτέμβριο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε η ΔΕΗ ούτε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορούν αυτή τη στιγμή να αποτελέσουν την αποκρατικοποίηση-«έκπληξη» που θα αλλάξει το κλίμα στις αγορές.
  • Για μεν τη ΔΕΗ, η ιδέα που προωθούν κυβερνητικοί κύκλοι για τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» (με 2-3 λιγνιτικές μονάδες, ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και μία μονάδα φυσικού αερίου), η οποία θα μπορούσε να πουληθεί σε ιδιώτες με το Δημόσιο να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό, χρειάζεται πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί. Η προετοιμασία μιας τέτοιας κίνησης απαιτεί 9-12 μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή της ακόμη και δύο χρόνια.
  • Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης που ορίστηκαν από το Δημόσιο δεν έχουν ζητήσει το λεγόμενο «success fee», την αμοιβή δηλαδή που εξαρτάται από την επιτυχία του πρότζεκτ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ