Η UBS πλήρωσε πανάκριβα το Facebook

Το ήμισυ και πλέον της κερδοφορίας της UBS το δεύτερο τρίμηνο του έτους στοίχισε η εμπλοκή της με το Facebook. Η ελβετική τράπεζα δεν ήταν ανάδοχος του Facebook για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. Απλώς το επενδυτικό τμήμα της είχε τη φαεινή ιδέα να προεγγραφεί για να αγοράσει μετοχές του δημοφιλούς ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Το ήμισυ και πλέον της κερδοφορίας της UBS το δεύτερο τρίμηνο του έτους στοίχισε η εμπλοκή της με το Facebook. Η ελβετική τράπεζα δεν ήταν ανάδοχος του Facebook για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. Απλώς το επενδυτικό τμήμα της είχε τη φαεινή ιδέα να προεγγραφεί για να αγοράσει μετοχές του δημοφιλούς ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης. Ουδείς βεβαίως μπορεί να την κατηγορήσει γι’ αυτό (ουδείς εκ των μετόχων, διότι οι τρίτοι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν), καθώς θα ήταν τρελός κάποιος να μη θέλει μετοχές μιας εταιρείας που έχει για πελάτη έναν στους επτά κατοίκους του πλανήτη.
Το πρόβλημα με το Facebook είναι ότι η προετοιμασία της εισαγωγής του στην αγορά του Νasdaq από την ανάδοχο Morgan Stanley δεν έγινε όπως θα ανέμενε κανείς υπολογίζοντας την τεράστια εμπειρία και το παρελθόν εν γένει της μεγάλης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η μετοχή του Facebook μπήκε στη Wall Street υπερτιμημένη. Επιπλέον την αποφράδα εκείνη ημέρα της δημόσιας προσφοράς της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ η αγορά του Nasdaq εμφάνισε απίστευτες τεχνικές δυσκολίες και υπέπεσε σε απαράδεκτα σφάλματα. Θύμα της δυσλειτουργίας και των σφαλμάτων υπέπεσε η UBS, η οποία σημειωτέον προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει το ζήτημα να περάσει έτσι και ότι θα ζητήσει αποζημίωση από το Nasdaq.
Αυτό που συνέβη τη 18η Μαΐου – και «έκαψε» τη UBS, προφανώς και άλλους επενδυτές – είναι ένα άνευ προηγουμένου μπλέξιμο με τις εντολές που είχαν δοθεί προσυνεδριακά για την αγορά μετοχών του Facebook. Ο εντολέας δεν έλαβε ειδοποίηση για την ορθή υποβολή της εντολής παρά μόνο κάποιες ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών στην αγορά. Ετσι προσυνεδριακώς επανέλαβε κάμποσες φορές την αποστολή της εντολής και ξαφνικά το μεσημέρι βρέθηκε με πολλαπλάσιες μετοχές του Facebook στην κατοχή του από αυτές που επιθυμούσε.
Ακολούθησε και η βουτιά της μετοχής του Facebook και το κακό ολοκληρώθηκε για τη UBS, που ανακοίνωσε κέρδη 425 εκατ. γαλλικών φράγκων το δεύτερο τρίμηνο του έτους αντί για… 774 εκατ. φράγκων που θα είχε αν δεν είχε μπλεχτεί με το Facebook. Και πάλι, πάντως, τα κέρδη της ελβετικής τράπεζας θα υπολείπονταν αισθητά συγκρινόμενα με τα περυσινά, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2011 έφθαναν στο 1 δισ. ελβετικά φράγκα. Για κρίση μίλησε άλλωστε και ο επικεφαλής της UBS Σέρτζιο Ερμότι. «Η εμπιστοσύνη δεν θα επιστρέψει αν οι πελάτες μας δεν πειστούν ότι δόθηκαν πειστικές και βιώσιμες λύσεις στις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις» είπε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk