Ελληνας ο πιο δραστήριος επενδυτής στον κόσμο

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο περιθώριο των αγορών και η αξιοπιστία της να δοκιμάζεται καθημερινά, αλλά κεφαλαιούχοι απ’ όλον τον κόσμο εμπιστεύθηκαν σε έναν Ελληνα 6,5 δισ. ευρώ για να τα επενδύσει και να αυξήσει την περιουσία τους.

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο περιθώριο των αγορών και η αξιοπιστία της να δοκιμάζεται καθημερινά, αλλά κεφαλαιούχοι απ’ όλον τον κόσμο εμπιστεύθηκαν σε έναν Ελληνα 6,5 δισ. ευρώ για να τα επενδύσει και να αυξήσει την περιουσία τους.
Πρόκειται για τον κ. Νίκο Σταθόπουλο, βασικό μέτοχο και managing partner του private equity fund της BC Partners, με έδρα το Λονδίνο, η οποία τον Φεβρουάριο του 2012 δημιούργησε το μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που έχει εμφανισθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το BC European Capital IX, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Η BC Partners είναι γνωστή στη χώρα μας από την εξαγορά της ΤΙM Hellas το 2005 (έχει αποχωρήσει) και της Hyat Regency το 2006.
Μετά την εξαγορά της σουηδικής media Com Hem (καλωδιακή τηλεόραση) αντί του ποσού των 1,8 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, ακολούθησαν πρόσφατα δύο εξαγορές στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 10 δισ. δολαρίων που καθιστούν το BC European Capital IX το πιο δραστήριο fund στον κόσμο ως σήμερα για το 2012.
Αντί 6,6 δισ. δολαρίων το BC European Capital IX εξαγόρασε τη Suddenlink, το έβδομο σε μέγεθος καλωδιακό δίκτυο στις ΗΠΑ, που προσφέρει υπηρεσίες σε 3 εκατομμύρια σπίτια και το 2011 είχε 2 δισ. δολάρια πωλήσεις και 750 εκατ. δολάρια EBITDA. Επίσης, μαζί με το Carlyle Group εξαγόρασε αντί 3,5 δισ. δολαρίων τη Hamilton Sundstrand Industrial. Η Hamilton παράγει αντλίες και συμπιεστές για υποδομές με εφαρμογές σε ενεργειακές βιομηχανίες σε 19 εργοστάσια σε όλον τον κόσμο. Και οι δύο εταιρείες που εξαγοράστηκαν δεν είναι εισηγμένες και αποκτήθηκε το 100% των μετοχών τους.
Συνολικά το BC European Capital IX για τις τρεις εξαγορές έχει ξοδέψει 2 δισ. ευρώ από τα 6,5 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρώσει, καθώς τα υπόλοιπα κεφάλαια καλύφθηκαν με δανεισμό (μόχλευση). Ετσι διαθέτει ακόμη μια δύναμη πυρός 4,5 δισ. ευρώ, που μαζί με τη μόχλευση μπορούν να φθάσουν τα 15 δισ. ευρώ.
Στο ερώτημα αν μέρος των παραπάνω κεφαλαίων θα μπορούσε να επενδυθεί στην Ελλάδα ο κ. Σταθόπουλος μιλώντας στο «Βήμα» επισημαίνει: «Παραμένουμε επιφυλακτικοί. Θα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο γιατί η κατάσταση ακόμη είναι ρευστή».
Η «βιομηχανία» των private equity funds ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια σε αξία καθώς εμφανίζεται περισσότερο ανθεκτική σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή. Το σύνολο των εξαγορών και συγχωνεύσεων σε αξία το 2011 ήταν 2,5 τρισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων το 22% – ή 552 εκατ. δολάρια – προήλθε από deals που έκαναν private equity funds. To 2012 αναμένεται η αξία των συμφωνιών να είναι μικρότερη, αλλά τα private equity θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν ένα 20%-25% του συνόλου των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η δυνατότητα δανεισμού των private equity funds από το 2007 και μετά έχει μειωθεί, αλλά οι τράπεζες είναι πάντα ανοικτές όταν πρόκειται για το σωστό deal. Πάντως στα ταμεία των private equity παραμένουν αρκετά χρήματα από τις παρελθούσες συγκεντρώσεις κεφαλαίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk