Cirque du Soleil: «Alegria», η δίωρη έξοδος από την κρίση

Είκοσι δύο νταλίκες που μεταφέρουν σκηνικό βάρους 70 τόνων. Εξακόσια χειροποίητα κοστούμια που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την παράσταση (μάσκες, καπέλα, παπούτσια, αντικείμενα). Τριακόσιοι είκοσι τεχνικοί που δούλεψαν για να στηθεί το σόου – για την παραγωγή της Αθήνας θα εργαστούν επιπλέον 220 έλληνες τεχνικοί, χειριστές γερανών και ανυψωτικών μηχανημάτων, ρίγκερ, μηχανικοί, ξυλουργοί και βοηθητικό προσωπικό. Επτά χιλιάδες συνδετήρες, 6 χλμ. σχοινιά και 9 χλμ. καλωδιώσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να στηθεί και να λειτουργήσει το σκηνικό του σόου.

Είκοσι δύο νταλίκες που μεταφέρουν σκηνικό βάρους 70 τόνων. Εξακόσια χειροποίητα κοστούμια που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την παράσταση (μάσκες, καπέλα, παπούτσια, αντικείμενα). Τριακόσιοι είκοσι τεχνικοί που δούλεψαν για να στηθεί το σόου – για την παραγωγή της Αθήνας θα εργαστούν επιπλέον 220 έλληνες τεχνικοί, χειριστές γερανών και ανυψωτικών μηχανημάτων, ρίγκερ, μηχανικοί, ξυλουργοί και βοηθητικό προσωπικό. Επτά χιλιάδες συνδετήρες, 6 χλμ. σχοινιά και 9 χλμ. καλωδιώσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να στηθεί και να λειτουργήσει το σκηνικό του σόου. Πενήντα έξι καλλιτέχνες (ακροβάτες, ηθοποιοί, κλόουν, χορευτές, τραγουδιστές) προερχόμενοι από 18 χώρες επί σκηνής. Και τέλος, 150 εκατομμύρια θεατές απ’ άκρου εις άκρον στον πλανήτη.
Η μαγεία του τσίρκου, η ποίηση του θεάτρου και των σκηνικών τεχνών (μουσική, μιμική, χορός) συναντούν την ακροβασία και τον αθλητισμό. Το Cirque du Soleil κλείνει 28 χρόνια ζωής και η παράσταση «Alegria» 18. Πέρα από ένα σόου που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου δύο φορές, το «Alegria» (στα ισπανικά σημαίνει ψυχική αγαλλίαση, ανάταση, ευχαρίστηση και ευδαιμονία, έτσι ώστε να ξορκιστεί η κακοδαιμονία και να ξημερώσει μια καινούργια ημέρα) αναδεικνύει και μια φιλοσοφία ζωής: των ταξιδιών σε πολλούς τόπους, της γνωριμίας διαφορετικών λαών και πολιτισμών, μα πάνω απ’ όλα της συλλογικής δουλειάς και της ανοχής απέναντι στο διαφορετικό.
Κάπως έτσι ζουν οι 1.300 καλλιτέχνες του Τσίρκου του Ηλιου το οποίο, από τις 3 ως τις 13 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στην Αθήνα για δώδεκα παραστάσεις. Ενα πολυπολιτισμικό σχήμα αποτελούμενο από ανθρώπους κάθε εθνικότητας, το οποίο ζει ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα.
Τμήμα της μετακινούμενης ομάδας των καλλιτεχνών του Cirque du Soleil – μεταξύ των θαυμαστών του συγκαταλέγονται η Μαντόνα, ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί, ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα – θα φθάσει στην Αθήνα αεροπορικώς στις αρχές Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα θα έχουν «ταξιδέψει» διά θαλάσσης ο τεχνικός εξοπλισμός, τα σκηνικά και τα κοστούμια του «Alegria». Οπως μάλιστα αναφέρουν οι υπεύθυνοι της παραγωγής, σε συνεργασία με τους χορηγούς, όρισαν για την Ελλάδα εισιτήρια στις συγκριτικά φθηνότερες τιμές διεθνώς.

Ακροβατικά για όλη την οικογένεια
«Δεν βλέπουμε την ώρα να βρεθούμε στην Ελλάδα και στον ελεύθερο χρόνο που θα έχουμε στη διάθεσή μας να ανακαλύψουμε περισσότερα γι’ αυτόν τον τόπο» είπε μιλώντας στο «Βήμα» η εκπρόσωπος του Cirque du Soleil Ζενεβιέβ Λορεντό. «Εχουμε ένα πλάνο περιοδείας και συνεχίζουμε να περιοδεύουμε αλλάζοντας χώρα κάθε εβδομάδα. Η Αθήνα ήταν μέρος της περιοδείας μας. Σας διαβεβαιώνω ότι η παράστασή μας δεν έχει να κάνει καθόλου με την κρίση ή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εντάχθηκε στο ημερολόγιό μας αυτή την περίοδο όπως μια οποιαδήποτε άλλη πόλη του προγράμματός μας. Δεν αγνοούμε ωστόσο ότι ερχόμαστε σε μια χρονική στιγμή που είναι δύσκολη για τη χώρα» πρόσθεσε η ίδια από τη Νίκαια της Γαλλίας, καθώς το συγκρότημα πακετάριζε τις βαλίτσες του για το Τελ Αβίβ. Μετά το Ισραήλ η Ελλάδα, μετά την Αθήνα η Κωνσταντινούπολη.
Ποια «γλώσσα» μιλάει η συγκεκριμένη παραγωγή, έτσι ώστε να συγκινεί ανθρώπους με τόσο διαφορετική κουλτούρα; «Η ψυχή της «Alegria» είναι το έμψυχο δυναμικό της» απαντά η Ζενεβιέβ Λορεντό. «Και αυτό που κάνει ξεχωριστή την παραγωγή είναι ότι όποιος δει την «Alegria» αναρωτιέται πώς οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτά τα ακροβατικά. Πολλά από αυτά είναι πάνω και πέρα απ’ ό,τι θεωρούμε φυσική ανθρώπινη δυνατότητα. Ενα είναι σίγουρο: ότι για δύο ώρες θα ξεχάσετε την κρίση και οτιδήποτε άλλο. Αν θέλετε για λίγο να «ταξιδέψετε» μακριά από την πραγματικότητα, τότε μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι έχετε κάνει μια καλή επιλογή».
Οπως τονίζει, η «Alegria» απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και στοχεύει στο συναίσθημα. Η ομάδα των καλλιτεχνών εκπαιδεύεται στα στρατηγεία του Cirque du Soleil στο Μόντρεαλ. Θεατρικές σπουδές, μαθήματα τραγουδιού και μπόλικη ενέργεια μεταλαμπαδεύονται στον καθέναν από αυτούς, έτσι ώστε να μπορούν και εκείνοι με τη σειρά τους να εκπέμψουν μαγεία στο κοινό. Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος και πολλοί γυμναστές, κάποιοι από αυτούς με «θητεία» σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ζενεβιέβ Λορεντό αναφέρει το παράδειγμα μιας αυστραλέζας συνεργάτιδας που είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000.
«Είναι μια φανταστική εμπειρία» λέει για την… εντός και εκτός σκηνής ζωή του Τσίρκου του Ηλιου, «που στέλνει το μήνυμα ότι η συλλογική δουλειά μπορεί να κάνει θαύματα».

Η πολυφωνία της ελπίδας
Η παράσταση «Alegria» διαρκεί δυόμισι ώρες και είναι μοιρασμένη σε εννέα πράξεις, αρκετές από τις οποίες διαδραματίζονται… λίγα μέτρα πάνω από τα κεφάλια των θεατών. Κατά τη διάρκειά της ακούγονται ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά, καθώς και μια εντελώς καινούργια γλώσσα που επινοήθηκε ειδικά για το σόου.
Μια άλλη παράμετρος που χαρακτηρίζει το Cirque du Soleil είναι η ευαισθησία του πάνω σε πανανθρώπινα ζητήματα, όπως η αλληλεγγύη και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς στηρίζει – χρηματοδοτώντας το – το Παγκόσμιο Ταμείο κατά της Φτώχειας και την Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Πόρων. Τα έσοδα από την παράσταση της 5ης Σεπτεμβρίου θα διατεθούν στην υλοποίηση του νέου οράματος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, που θα λειτουργήσει στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων του σωματείου.

πότε & πού:
Από 3 ως 13/9. Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ. Τιμές εισιτηρίων: 35, 45, 55, 65 ευρώ (VIP ζώνη 75 ευρώ). Πληροφορίες, προπώληση τηλ. 210 9888.888.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk